Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
47Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sfantul Ignatie Briancianinov - Despre inselare

Sfantul Ignatie Briancianinov - Despre inselare

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 7,928|Likes:
Published by unpacatos
Sfantul Ignatie Briancianinov - Despre inselare
Sfantul Ignatie Briancianinov - Despre inselare

More info:

Published by: unpacatos on Mar 31, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2013

pdf

text

original

 
 
Sfântul Ignatie Briancianinov
DESPRE ÎN
Ş
ELARE
Editat
ă
deSchitul romanesc Lacu,Sf. Munte Athos,1999Edi
ţ
ie digital
ă
 
APOLOGETICUM2005
 
Sfântul Ignatie Briancianinov2 A cazut in inselare mintea ta: a gustat din fructul oprit de Dumnezeu. Fructul a parut minunat privirii iscoditoare si nesocotite; minunat a parut el celui nestiutor, neincercat si lesnecrezator; sfatul cel cu gand rau, sfatul viclean indemnand la gustare; gustarea fructului a adusmoartea asupra celui ce a gustat. Amaraciunea mancarii otravite fierbe, inca, pe buzele tale;launtrul tau se sfasie din pricina otravii care lucreaza in el. Tulburarea, nedumerirea,intunecarea, necredinta cuprind sufletul tau. Istovit, ravasit de pacat, te uiti "indarat", dupa ce,mai inainte, erai "indreptat spre Imparatia lui Dumnezeu" (Lc. IX, 62; Plansul I).Episcopul IGNATIE (Briancianinov)
 
Despre în
ş
elare3 
Despre inselarePartea I
Ucenicul
: Fa-ma sa inteleg intocmai si in amanunt cele despre inselare. Ce este inselarea ?
Staretul
: Inselarea este vatamarea firii omenesti prin minciuna. Inselarea este starea in carese afla toti oamenii, pana la unul, stare nascuta din caderea pro- toparintilor nostri. Cu totiisuntem in inselare (incepu- tul celui de-al treilea Cuvant al Preacuviosului Si- meon, Nou!Teolog, ed. Pustiei Optina, l852). Consti- inta acestui fapt este cea mai de nadejde pavaza im- potriva inselarii. Cea mai mare inselare este a te crede liber de inselare. Cu totii sunteminselati, cu totii sun- tem amagiti, cu totii ne aflam intr-o stare mincinoasa, avand nevoie safim sloboziti de catre adevar; iar Adevarul este Domnul nostru Iisus Hristos (Ioan 8, l4-32).Sa ne facem ai acestui Adevar prin credinta in El; sa strigam prin rugaciune catre acestAdevar - si El ne va scoate din prapastia amagirii de sine si a amagirii de catre demoni.Jalnica este starea noastra. Ea este temnita din care ne rugam sa fie scos sufletul nostru, "ca sase marturiseasca numelui" Domnului. (Ps. l4l, l0). Ea este acel pamant intunecat in care a fostsurpata viata noastra de catre vrajmasul care ne pizmuieste si ne prigoneste (Ps. l42, 3). Eaeste cugetarea trupeasca (Rom. 8, 6) si stiinta cea cu nume mincinos ( l Tim. 6, 20), de care afost molipsita intreaga lume, care nu-si recunoaste boala, numind-o sus si tare sanatateinfloritoare. Ea este "trupul si sangele", care "nu pot sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu"( l Cor. l5, 50). Ea este moartea vesnica, tamaduita si nimicita de Domnul Iisus, Care este "In-vierea si Viata" (Ioan ll, 25). Astfel este starea noastra. Privelistea ei este o noua pricina de plans. Cu plangere sa strigam catre Domnul Iisus ca sa ne scoata din inchisoare, sa ne tragadin prapastiile pamantului, sa ne smulga din falcile mortii. "Domnul nostru Iisus Hristos",spune Preacuviosul Simeon, Noul Teolog, "de aceea S-a si pogorat la noi, pentru ca a vrut sane scoata din robie si din cea mai amarnica inselare" (Inceputui Cuvantului al 3-lea).
Ucenicul
: Aceasta lamurire nu este destul de lesnicioasa pentru intelegerea mea: am nevoiede o lamurire mai simpla, mai apropiata de priceperea mea.
Staretul
: Drept mijloc de pierzanie a neamului omenesc a fost intrebuintata de catre ingerulcazut, minciuna (Fac. 3, l3). Din aceasta pricina, Domnul l-a numit pe diavol "mincinos, tatalminciunii si ucigas de oameni dintru inceput" (Ioan 8, 44). Domnul a unit strans notiunea deminciuna cu cea de ucidere de oameni, intrucat cea din urma este urmarea nemijlocita a celeidintai. Cuvantul "dintru inceput" arata faptul ca minciuna a slujit diavolului, chiar de lainceput, ca arma pentru uciderea de oameni, si ii slujeste in chip statornic ca arma pentruuciderea de oameni, spre pierzarea oamenilor. Inceputul rautatilor este gandul mincinos.Izvorul amagirii de sine si al amagirii demonice este gandul mincinos !. Prin mijlocirea min-ciunii, diavolul a lovit omenirea cu moarte vesnica chiar in radacina ei - protoparintii !Protoparintii nostri "s-au amagit", adica au recunoscut minciuna drept adevar si, primindminciuna ascunsa sub chipul adevarului, s-au vatamat pe sine, fara putinta de tamaduire, cu pacatul aducator de moarte, lucru marturisit si de stramoasa noastra. "Sarpele m-a amagit", azis ea, "si am mancat" (Fac. 3, l3). De atunci, firea noastra patrunsa de otrava raului tinde "cuvoie si fara voie" spre raul care se infatiseaza vointei pervertite, intelegerii schimonosite,simtirii pervertite a inimii, in chipul binelui si al desfatarii. "Cu voie" pentru ca in noi maieste inca o ramasita de libertate si de alegere intre bine si rau. "Fara voie" - pentru ca aceastaramasita de libertate nu lucreaza ca o libertate deplina; ea lucreaza sub inriurirea deneinlaturat a stricaciunii facute de pacat. Ne-am nascut asa; si nu putem sa nu fim asa; si de

Activity (47)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Bobocel Diana liked this
aicacs liked this
anad24 liked this
scribdeugen liked this
scribdeugen liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->