Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Document 5

Document 5

Ratings: (0)|Views: 8 |Likes:
Published by Fjala e Lire

More info:

Published by: Fjala e Lire on Dec 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/15/2009

pdf

text

original

 
 Një përshkrim nëpër Mesaplik, duke kërkuar lulet e para Nga Gëzim Llojdia Ndërkohë, kthej fletëzën e parë të libërthit. Atje shtrihet e tëra e madhja dhemadhërishmja, ëmbëlsisht e ëmbël, bukurisht e bukur. Lumi i Vlorës. Kur e marr, mëngjet se eci vetëm me trastën e poetit ngarkuar. Kemi lënë Brajtajn dhe në qafën eHorës. Diku e kemi kapërcyer qafën e Elimit. Nure e quanin, dritë ishte, siç kishte dheemrin. Kështu na sjell në kujtesë shkrimtari dhe poeti Idajet Jahaj, një rrëfiminteresant. Përse me interes. Kurrë nuk ju dëgjua zëri i ankimit ndaj vështirësive të jetës. Fytyrën e kishte si kokrra e fikut të rreshkur në degë. Mirëpo duhet të pyesnikush ishte.Nuk e njihni,nuk e keni dëgjuar, po zërin vallë shpejt ju e harruat? Ndërkaqmë bren krimbi dyshimit,po ç'ndodhi me teton sepse nuk mjafton vetëm ajo kërshëriqë lexuam .Ajo grua si nure labe mblodhi nga koshta e saj mollë,shegë,kajsi e fiqcepele. Doli e u ulë në Horë, për t'ja shitur njerëzisë që shkonin asokohe në atë vendudhëkryq. Se Hora është një udhëkryq rrugësh.. Nga sipër zbret me uturi Shushicadhe buzë saj, ecën xhadeja për të dalë në buronja me rrepe shumë. Kur merr tatëpjetënshkon në Vranisht. Kur kthehesh nga lindja ke Bolenën përkarshi dhe përtej lumit,Smokthinën.Kështu, kjo teto e mirë filloi shitjen atje, mirëpo koha i luftonte elementët e këtijkapitalizmi që po kërkonte të rilindte tetoja në qafë të Horës. Një përshkrim që unë ekam hasur në jetë, ishte ky i shkrimtarit Jahaj: Sot, më thirri në zyrën e partisësekretari Letoja. Edi sa rëndë më erdhi. Jo se çoç u bë, por më tha: Ti kush je, njënjeri me autoritet në fshat. Bujk e blegtorë i dalluar. Pararojë. Ke nderuar partinë.. Kengritur parmendën e qeve nga përroi i Nikgjanës e deri në fshatë. Rrallë e bëjnë këtë.E pse? Për nderin dhe sedrën e partisë. Këto janë akte heroike. Të dalë nëna jote, tëshes dy kokrra fiku në Horë?. Pa u ndalur në elementet e analizës, dua të shqyrtojë njërast të tillë, kur punoja në një fshat, një ekonomistit tonë, i doli nëna në qendër tëKotës dhe shiste kaposha deti. Mblidhet organizata bazë dhe e vë përpara përgjegjësisë. Nuk të del ty xhanëm, gjithë ai lek që të jep shteti, por nxjerr nënën, për të shitur kaposha deti! Sidoqoftë, duke ecur nëpër fletët e këtij libri, ti mund tërajvizosh një pasqyrë të kohës. Për një degë kumbulle psh, mund të shikosh dhe tëgjesh një motiv fëminor me një gjetje të shkëlqyer. Hiçmosgjëja. Pra, për hiçmosgjë bëhej nami dhe kriste sherri dhe çfarë ishte, vetëm një degë kumbulle e shkalafitur më parë nga dega..Idajet.Jahaj, ka gjetur në këtë libër, trashenë. Viset e të parëve të tij, të vetë atij dhe të pasmëve të tij. Luginën e lumit që buron në Shurr të Kuçe. Ka sjell rrëfime, që do tëmund të nguliten qartazi në mëndje. Janë të kapshme, por në fund të fundit, aty ështënjë llojë realizimi i jetuar i një kohë që tashmë ka perënduar sytë. Unë eci në 100faqet të tij dhe ka fibula, që të duken të thjeshta, por në vetvete ka ose përmbajnemasazhe të qarta filozofike të kulluar si ujërat e Shushices. Kështu Jahaj, është njëkërkues i hollë.Është një vëllim që dua ta kem pranë dhe të rilexojë, sa herë që rrugënmarr kur futem në luginën e grykës. Dhe endem me atë këngën e njohur "Dil o lumi iVlorës, dil? Edhe ky vëllim, ka sjellë diçka të re në prozën tonë. Është frut i një punekëmbëngulëse, të një njeriu që kërkon dhe rend në shumë gjini, duke gjetur atë ç'ka

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->