Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cel mai bine platit om

Cel mai bine platit om

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 445|Likes:
Published by EXDE601E

More info:

Published by: EXDE601E on Apr 01, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2013

pdf

text

original

 
……cel mai bine plătit om, pentru munca depusă, e în România...“
Justin Capră: inventator, măturător, filozof şi pustnicdeCaterina NICOLAE|14 FEBRUARIE 2008 
Americanii, canadienii, nemţii şi italienii au vrut să-l „importe“. De fiecare dată, răspunsul lui afost „Nu““Mi se pare mai interesant să faci ceva într-o ţară în care toată lumea spune că nu se poate facenimic“
Pe lângă aparate de zbor şi maşini, Capră a inventat şi motociclete neconvenţionaleJustin Capră, românul care a inventat rucsacul zburător folosit acum de americani în călătoriilespaţiale, stă la Baloteşti, într-o casă austeră ca o chilie. Când l-au „vizitat“, hoţii i-au făcut pagubă doar pentru că au lăsat uşa deschisă la plecare. Era iarnă, el era plecat din localitate şi centrala aconsumat gaz cât pensia lui pe o lună.
Cu rucsacul zburător în beciurile miliţiei
Rucsacul zburător i-a adus, la început, doar belele. „În 1956 l-am propus Academiei şi bineînţeles căam produs ilaritate. «Tovarăşi, avem nevoie de tractoare, nu de oameni să zboare» şi, mă rog, chestiid-astea. În ’58 l-am brevetat. Dar, în ’56, pentru că aveam intenţia să realizez un astfel de aparat şinişte maşinuţe, am făcut prostia să merg, neştiind puterea comuniştilor, la Ambasada Americană săcer sprijin. Am fost arestat. Nu m-au ţinut mult – două săptămâni –, dar dormeam pe ciment şimâncam un sfert de pâine pe zi. Înainte de asta eram ofiţer de aviaţie. După – am fost dat afară dinArmată şi am fost trecut la index. Spălam maşini, măturam, ca să pot exista. Până în 1962, când avenit Expoziţia Americană la Bucureşti şi şi-au expus americanii aparatul lor de zbor. Diferenţa între almeu şi al lor era de culoare: al lor era gri şi al nostru – negru. Altminteri erau identice“.
O jucărie: curent electric din zgomot
Americanii şi mai apoi Henri Coandă i-au făcut pe tovarăşi să-şi reconsidere poziţia faţă de JustinCapră. L-au reabilitat oarecum, adică şi-a putut găsi un loc de muncă mai tehnic decât măturător. Dar şi munca de jos a fost o „sursă de inspiraţie“.
 
Ce faci, de pildă, dacă trebuie să lucrezi într-o cazangerie, într-un zgomot infernal? Evident: încerci sătransformi zgomotul în curent electric! „Am folosit un telefon Bell, o membrană cu o bobină şi un miezde fier, pusă în hala în care se făcea gălăgie şi recoltam în altă parte curent. Nu am reuşit să producmult curent, dar mă gândeam să pun membrane peste tot, în toată hala, ca să meargă măcar polizoarele fără să mai consume din reţea“. Asta este una dintre invenţiile pe care le-a considerat jucării şi nu s-a obosit să le breveteze.
„Nu se poate, da’ funcţionează“
Există însă o invenţie pe care ar fi vrut s-o breveteze, dar n-a putut, pentru că nimeni nu i-a găsitexplicaţia fizică. „Am realizat odată un dispozitiv care micşora masa unui obiect. Folosea teoriaimpulsului care se certa cu una dintre legile fizicii care spune că fiecărei acţiuni trebuie să-icorespundă o reacţiune egală şi de sens contrar. Or, ăsta al meu n-avea jet, n-avea elice, n-avea roţi,n-avea interacţiune magnetică şi al naibii se mişca. Bineînţeles, consuma, nu era perpetuum mobile.Şi atunci m-a luat ministrul Octavian Groza, fiul lui Petru Groza, şi m-a dus la Consiliul Naţional deŞtiinţă şi Tehnologie. Şi acolo a venit un hectar de mărimi – profesori, academicieni, savanţi – şi primaexpresie a fost «nu se poate». La care Groza zice «Nu se poate, da’ merge. Cum dracu’ justificăm?»Doctor în fizică, Dan Vamanu, care a fost şef de promoţie la Oxford, a studiat dispozitivul şi mi-a zis«Justine, să mă ia dracu’ dacă am înţeles. Ăsta n-ar trebui să meargă. Da’ bine că merge, c-om găsinoi justificare matematică». Nu s-a găsit nici acum“.
Circa 100 de vehicule neconvenţionale
Justin Capră a realizat 72 de prototipuri de autoturisme cu consum infim (2 litri de benzină pentru undrum între Bucureşti şi Iaşi, cu viteza medie de 70km/h), 7 aparate de zbor neconvenţionale pe carele-a testat personal şi 15 motoare neconvenţionale. Din toate acestea, doar o invenţie – automobilulfără caroserie, cu efect pelicular – şi-a găsit o oarecare aplicare.Este vorba despre un prototip care a rămas la stadiul de machetă pentru că Justin Capră n-a avut banisă-l construiască. „Un automobil cu caroseria dintr-o perdea aeriană, care creează şi o propulsie şipoate face, eu ştiu, şi aer condiţionat în maşină. Este vorba de un jet de aer evacuat din faţă şi aspirat în spate, care îmbracă ocupanţii autovehiculului. Am aruncat şi apă pe el, nu se întâmplă nimic – nuplouă, nu ninge“. Iar aplicarea a fost mai mult decât modestă: un cetăţean din Bacău a folosit invenţialui Capră pentru a realiza un acvariu care n-are un perete, dar ţine, totuşi, şi apa, şi peştii!
 Întrebare frecventă: „De ce nu plecaţi?“
De ce n-a plecat să se realizeze în ţări mai civilizate? „M-a întrebat asta un ziarist pe vremea luiCeauşescu. I-am zis «Eu să plec? Să plece ei (comuniştii, n.n.). Păi ce, eu am stricat atmosfera înţara asta? Aici este o ţară formidabilă – nu se poate da faliment pentru că tot sistemul e falimentar. Şipe urmă, dacă mă duc cu o sticlă de coniac la ITB, iau un tramvai. În Germania nu poţi să faci treabaasta, cade guvernul». După revoluţie au venit alţii să mă întrebe «De ce nu plecaţi?». Păi ce, sămănânc lebede la Viena? Şi pe urmă, mi se pare mai interesant să faci ceva într-o ţară în care toatălumea spune că nu se poate face nimic. Am fost invitat să rămân în Italia, America, Germania,Canada... Credeţi că umblă pe undeva câinii cu covrigi în coadă? Ne uităm la salariile din Occident.Păi cel mai bine plătit om pentru munca depusă e în România...“
Nu există inginer adevărat fără cultură
Acum, Justin Capră are 75 de ani, dar nici vorba, nici mişcarea nu-i arată vârsta. El pune „tinereţea“pe seama familiei. „Tata a murit la 90 de ani pentru că l-a lovit o maşină când era pe bicicletă. Bunicii,
 
mătuşile – la 102, 107, 110... „Lucrează la al 73-lea prototip de autoturism şi şi-ar dori ca cineva să-icontinue munca, să cerceteze şi să pună în aplicare efectele pe care le-a descoperit.Nu este însă uşor să ajungi ucenicul lui Capră. „Un inginer, dacă nu are cultură, nu poate legafenomenele. De fapt nu cultură, ci un simţ al sintezei. Kant zice «eu sunt propriul meu stăpân». Ei,cum dracu’ poţi să fii propriul tău stăpân într-o lume conjuncturală, înlănţuită? Şi spune că moralapoate fi în afara moralei creştine, ceea ce iar este o greşeală. (...) Newton zice «Ce este gravitaţia? Eupot să vă spun că este direct proporţională cu masa şi invers proporţională cu pătratul distanţei, e oformulă matematică exactă, dar esenţa n-o ştie nimeni». Pentru că nu există esenţe în materie. Noi,oamenii, ne deplasăm asimptotic spre cunoaştere pe care nu o s-o întâlnim pentru că curba asimptotă întâlneşte verticala cunoaşterii undeva la infinit.“
INFO PLUSEMIGRAREA
Am avut naivitatea, mi-am închipuit că învăţând voi fi mai liber şi mai fericit. Doamne, ce deziluzie amavut atunci când mi-am dat seama că prin învăţătură ne mărim aria întrebărilor, ne mărim exponenţialaria de necunoaştere. Şi, în fond, ce să cunoaştem, de vreme ce definiţiile nu ne apropie de esenţe,de vreme ce adevăr egal subiectiv?Academicul ne îndepărtează de natură, acesta este diferenţial, centrifug, nu dă răspunsul la întrebări.Pretinsele sale răspunsuri nu rezolvă problema cunoaşterii. Simt un gol sprijinindu-mă pe adevărulştiinţific oficial. Nu mai vreau clasicul în abordarea căilor de studiu. Vreau altceva! N-am întâlnitadevărul absolut, n-am întâlnit decât raportabilităţi, conjuncturi, relativitate.Adevărul în care cred este unul singur: adevărul Divin.Spiritul, în schimb, nu intră în crize, spiritualistul nu disecă multidimensionalitatea Divină, o ia capostulat, ştiinţa spirituală este de aceea interferenţială, centripetă şi nu dă reacţii secundare.Există totuşi o cale şi anume: evoluţie în plan spiritual, în plan creştin, pentru că iubirea, stima,toleranţa rezolvă toate problemele.Să zicem că fericirea este, la urma urmei, un fel de nesimţire, este un alt fel de a vedea lucrurile. Eu,de exemplu, sunt fericit atunci când sunt obosit fizic şi când văd rezultatul muncii mele.Sunt un hobist, un tip dificil, o dualitate psihică, sunt ăla care vede alfel. Pentru acest motiv am fostpersiflat, invectivat şi chiar agresat fizic, şi de ce? Pentru că merg pe alt drum, nu pe cel obişnuit.Deranjez nişte somnolenţe, nişte tipare. Lumea nu are nevoie de oameni care nu cred în definiţii, carenu cred în academii şi nici în premianţi oficiali.Când ţin o conferinţă sau un curs văd discipolii mei plecând mai îngânduraţi. Am acest defect, aceastăparticularitate, pun lumea pe gânduri. Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns la vârsta la care îmi dauseama că nu trebuie să critic, înţeleg faptul că există o programare din afara noastră, în alt raportspaţiu – timp. (Care spaţiu, care timp? alte relativităţi?)Nu-mi permit să critic istoria, de vreme ce aceasta este conjuncturală. Mai întâi că nu cunosc noţiuneade bine şi de rău. Dar nici nu îl înţeleg pe filosoful Kant atunci când afirmă că dânsul îşi este propriullui stăpân! Cum poate un om fi stăpân pe el într-o lume înlănţuită?

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
daniluz8888706 liked this
icoanamare liked this
ady67 liked this
bogdan4b liked this
doru_neacsu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->