Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
161Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Curs citire rapidă

Curs citire rapidă

Ratings: (0)|Views: 9,382|Likes:
Published by comancatalin537508

More info:

Published by: comancatalin537508 on Dec 18, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2015

pdf

text

original

 
Curs citire rapidă [1]
noiembrie 20, 2008 destarceanub 
1. Introducere
Iniţiem astăzi un mini-curs de citire rapidă, credem noi, deosebit de util într-o societateultrainformatizată, unde informaţia este la tot pasul, dar puterea personală de procesare şi deselectare a ei este deficitară de cele mai multe ori.Mini-cursul nostru nu aduce soluţii minune, pentru că ele nu există, ci, în cadrul lui,încearcăm să vă dăm câteva sfaturi cu privire la ce înseamnă o bună organizare a materialuluişi un stil de citire eficient.Citirea învăţată în şcoală are marele dezavantaj de a fi rămas în urmă cu nevoia tot mai marede informaţie într-un timp cât mai scurt iar acest lucru produce în rândul tinerilor şi nu numaia lor, o adevărată stare de frustrare.
2. Ce vă propunem în acest curs?
Vă propunem câteva tehnici simple de citire rapidă, la îndemâna oricui, la care se adaugă altecâteva sfaturi cu privire la structurarea informaţiei.“În mod normal o persoană citeşte aproximativ 150- 200 cuvinte pe minut, cu un coeficient deasimilare de 0,3%-0,4%. Prin tehnici speciale insa viteza de citire se poate dubla, chiar tripla,500-600 cuvinte pe minut, cu un coeficient de asimilare de 0,5-0,6%”, cf.
Curs citire rapidă 
 
Prin efort susţinut se poate ajunge, în mod normal la 800-1000 cuvinte pe minut.Pentru ajungerea la aceste performanţe este nevoie de un îndelungat exerciţiu.La aceasta se adăuga anumite eliminări ale unor obiceiuri ce duc la o obosire excesivă aochilor cum ar fi:„Focalizarea permanentă într-un singur punct [...] starea de nelinişte în timpul lecturii [...]intensitatea excesivă a luminii, atât a celei solare cât şi a luminii becului [...] concentrareaexcesivă asupra cuvintelor în timpul lecturii, întoarcerea în text asupra unor cuvinte în timpullecturii”, cf.
Curs citire rapidă  InfoSpeed .
 Pe lângă eliminarea acestor obiceiuri este bine ca lectura să se facă într-o cameră bine aerisităşi prin folosirea tuturor simţurilor pentru acest demers (mişcarea dezinvoltă a ochilor întimpul citirii, mişcarea mâinii sau a unor degete în timpul lecturii etc.)Cititul unei cărţi grele sau „foarte groase” nu trebuie să îl aibă pe verbul „trebuie”, ci estenecesară găsirea motivaţiei pentru parcurgerea materialului.Toate aceste artificii, dar şi altele, reprezintă condiţii fără de care orice tehnică de citire nu arenicio valoare.
3. Tehnici de citire rapidă
Mai întâi de toate trebuie să vorbim despre etapele citirii rapide.În ce constau aceste tehnici de citire rapidă?“Ele incumbă câteva etape, cum ar fi:3. 1. - Eliminarea subvocalizării3. 2. - Mărirea câmpului vizual3. 3. - Creşterea vitezei de citire3. 4. - Reducerea sau chiar eliminarea vocalizării mentale3. 5. - Întoarcerea în text”, cf. Curs citire rapidăInfoSpeed.
3. 1. Eliminarea subvocalizării
Acest lucru ţine mai mult de anumite persoane şi de şcolarii din ciclul primar. La ea se adaugăşi elevii sau studenţii care se pregătesc în mod intens pentru o materie anume şi, care, cred căo citire cu voce tare sau mormăită aduce reţinerea informaţiei mult mai uşor.Eliminarea subvocalizării este absolut necesară pentru o optimizare a capacităţii de acumularea informaţiei şi structurarea ei. Ea constă în eliminarea citirii cu voce tare sau a aşa numitului„mormăit”, chiar şi atunci când învăţăm pentru un examen.Bogdan-Ioan Stârceanu
Curs citire rapidă[2]
noiembrie 20, 2008 destarceanub 
 
Mărirea câmpului vizual
Discutam în cursul precedent despre cele 5 etape necesare pentru creşterea vitezei de citirecorespondent cu cea a capacităţii de asimilare.Una dintre primele etape necesare am spus că este eliminarea subvocalizării, a citirii şoptite.Folosirea acestei metode vizează pe şcolari şi pe anumite persoane în vârstă. Asta înseamnă cămajoritatea dintre noi nu mai folosim această tehnică.
Astăzi vom vorbi despre mărirea câmpului vizual, tehnicile specifice pentru acest lucruşi câteva observaţii.
„Câmpul vizual reprezintă aria care poate fi cuprinsă de ochi atunci când aceştia privescînainte. Evident, câmpul vizual este limitat în partea superioară de arcada sprâncenei, medialde piramida nazală iar inferior de pomeţii obrajilor. Lateral, câmpul vizual este deschis, el putând trece de 110 grade”, cf.
Curs fiziologie
.Tot legat de câmpul vizual trebuie făcută foarte clar diferenţa între
câmpul vizual 
şi
vederea periferică 
. De multe ori se face această confuzie.Cercetările în domeniu au constatat diferenţierea
câmpului vizual 
la femei faţă de cel al bărbaţilor. La femei câmpul vizual este superior celor al bărbaţilor… Ca oricare lucru careţine de trup, prin antrenament şi câmpul vizual poate fi mărit.Pentru acest lucru cercetările au stabilit câteva tehnici de mărire a câmpului vizual.Mai întâi voi vorbi despre
aparatul de citire rapidă 
al domnului Conf. Dr. Ing.Radu Budei,  premiat cu argint la Geneva.

Activity (161)

You've already reviewed this. Edit your review.
Nico Muresan liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Danciu Razvan liked this
Georgescu Stefan liked this
Cristina Balla liked this
Puiu Constantin liked this
Danciu Razvan liked this
Laurian Ionescu liked this
Cristina Prodan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->