Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cum Functioneaza Hard Disk

Cum Functioneaza Hard Disk

Ratings: (0)|Views: 126|Likes:
Published by sergiufuior

More info:

Published by: sergiufuior on Dec 18, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/09/2011

pdf

text

original

 
Scris de Marius Ignatescu la data: 25 - August - 2009
Capacitatea Hard Disk-urilor a crescut intr-unmod astronomic in ultimii ani. Insa cum functioneaza acesta? Inainte de a intelege modulde citire si scriere a HDD-ului, vom analiza intai partile componente.HardDisk-ul este compus dintr-o carcasa, un platan (sau mai multe), un motor, un brat decitire, o interfata si o placa logica.In mod normal, capacitatea unui hard disk in ziua de azi este de aproximativ cateva sutede Gb. Dupa un mic calcul, 1 Gb fiind egal cu 1024 Mb, 1 Mb fiind egal cu 1024 Kb, iar 1Kb fiind egal cu 1024 bytes, rezulta ca 1 Gb = 1.073.741.824 bytes (1024 x 1024 x 1024).Un hard disk cu o capacitate de 100 Gb poate stoca 100 de miliarde de bytes.Un bit este cea mai mica unitate de masura intr-un calculator. Deoarece sunt prea mici,bitii sunt asamblati in grupuri de cate opt, formand un byte. Un byte poate continesuficienta informatie pentru a stoca un singur caracter ASCI precum litera „C”.
Placa logica
Pe partea de jos a hard disk-ului se gaseste placa logica. Aceasta este o piesa importantadeoarece se ocupa cu cele mai importante lucruri. Aceasta ofera calculatorului „manualulde utilizare”. Prin aceasta, calculatorul isi poate face o idee despre dispozitivul conectat(HDD): ce tip este, cat de mare este, ce cablu este conectat si cum sa accesezedispozitivul. Fara aceasta parte calculatorul n-ar putea detecta daca aveti un HDD instalatsi nici nu va putea efectua transferul de date.Daca ii spunem calculatorului sa incarce 1000 Mb de informatie, HDD-ul va trimiteinformatia atat de repede pe cat poate. Pentru a grabi procesul de citire, hard disk-urilesunt dotate cu un cache, o mica memorie unde sunt stocate datele inainte de a le trimitemai departe. In timp ce hard disk-ul incarca urmatorii 16 Mb ai fisierului, pachetul de datecitit anterior este pregatit in cache-ul HDD-ului. Atunci cand datele din cache suntpreluate, urmatorul pachet citit este copiat in cache. Acest proces este valabil si pentruscriere, doar ca este inversat.
Motorul
O componenta de baza este motorul folosit pentru a invarte platanele pe care sunt scrisedatele. Acesta este controlat foarte precis de catre placa logica, functionand la o viteza de7.200 , 10.000 rotatii pe minut (numarul rotatilor depind de tipul hard disk-ului). Intr-unlaptop, viteza de rotatie este de obicei intre 4200 si 5400 rotatii pe minut.
 
Platanele si capetele de citire /scriere
Platanele sunt discuri magnetice subtiri din aluminiu. Datele de pe un hard disk suntorganizate in cercuri concentrice numite track-uri.In imagine: A) Piste, B) Sector de piste, C) Sectoare, D) ClustereUn hard disk poate avea mai multe capete de citire, in functie de numarul de platane.Inaltimea de plutire a capetelor de citire poate fi de 0.1 micrometri (sau microni). Pentru aintelege mai bine, un fir de par uman este de aproximativ 100 microni, iar o globula rosieare un diametru de aproximativ 7 microni.Daca bratul s-ar afla la o distanta prea mare de disc, ar polariza si spatiul de langa loculunde trebuie.Din acest motiv hard disk-urile sunt foarte sensible la socuri, mai ales cand sunt pornite.In momentul in care calculatorul este oprit, bratul de citire / scriere este retras intr-un locspecial, pentru a nu lovi platanul in urma unor posibile socuri.Capetele de citire / scriere sunt puse in miscare de catre un motor pas-cu-pas.Capetele de scriere / citire sunt electromagneti care efectueaza conversia semnalelorelectrice in campuri magnetice si invers. Fiecare bit de date este inregistrat pe discutilizand o anumita metoda de codificare, bitii fiind translatati in secvente de tranzitii deflux.Din pricina densitatii ridicate de inregistrare este important sa nu existe interferente intrecampurile magnetice alaturate. De aceea, campurile magnetice inregistrate au ointensitate redusa. Pentru cresterea densitatii de inregistrare, intensitatea acestor campuritrebuie redusa si mai mult, motiv pentru care capetele de citire / scriere trebuie sa fie maisensibile. Din acest motiv se utilizeaza circuite speciale de amplificare pentru conversiaimpulsurilor electrice slabe generate de capetele de citire / scriere in semnalele carereprezinta datele citite de pe disc.
 
O unitate de discuri are deobicei cate un capde scriere / citire pentru fiecare fata a platanelor, existand un singur mecanism dedeplasare pentru toate capetele. (In imagine bratul de citire / scriere miscandu-se pesuprafata platanului cu mare viteza).Capetele de citire / scriere sunt mentiunte la o distanta foarte mica fata de platan.Deoarece suprafata alocata unui bit este extrem de redusa (0,1 x 2 microni), capul trebuiementinut la o distanta suficient de mica pentru a putea detecta campurile magnetice slabe.La o viteza de 5400 – 10000 de rotatii pe minut capul nu poate fi in contact cu suprafata siin acelasi timp nu se poate indeparta de acesta la o distanta mai mare de o fractiune demicron. O asemenea distanta este mai mica decat lungimea de unda a luminii vizibile.Datorita efectului planar, capul de citire „plutestedeasupra discului, la o distantadeterminata de viteza de rotatie, forma capului si tensiunea arcului. Chiar daca suprafatanu este perfect plata, capul va urmari neregularitatile.Hard disk-urile sunt asamblate in conditii de curatenie extrema, conditii care trebuiementinute si in timpul functionarii. Unitatea de discuri nu este perfect etansa, fiind permisapatrunderea aerului prin intermediul unor filtre. Totusi, datorita imperfectiunilor de filtrare,in interiorul unitatii pot patrunde particule de fum sau de praf. Una din cauzele cele maiobisnuite de distrugere a discurilor este deteriorarea suprafetei acestora de catreimpuritatile colectate de capetele de citire / scriere.
Citirea si scrierea pe hard disk
Un cluster reprezinta o colectie de sectoare grupate impreuna de sistemul de fisiere pentrua simplifica lucrurile. Prin procedeul de „clusterizare” se poate pierde spatiu de pe harddisk. De exemplu, daca un hard disk este formatat cu 4 kb / cluster, iar noi vom scrie unfisier de 2 kb, doar jumatate din cluster va fi ocupat de date, cealalta jumatate ramanandun spatiu pierdut. Insa fara aceasta metoda, sistemul de operare nu va putea accesadatele rapid. Sunt mai bune 5 milioane de clustere rapide decat 10 milioane de clusteregreoaie.
Citirea datelor de pe hard disk
Utilizatorul cere informatie de pe hard disk. Sistemul de operare acceseaza MFT (masterfile table), un index cu fisierele si locatiile lor, prin controlerul hard disk-ului, pentru a gasiclusterul unde este stocat.Sistemul de operare spune hard disk-ului, prin controlerul hard drive-ului, ca are nevoie eun fisier dintr-un cluster. Placa logica a HDD-lui va actiona motorul si va roti platanele.Bratul se plimba pe suprafata platanului, citeste datele, si apoi amplifica campurilemagnetice slabe care se potrivesc cerintelor. Placa logica a hard disk-ului foloseste capulde citire al bratului pentru a citi informatia din sectoarele cluster-ului respectiv.Informatia este trimisa in cache-ul hard disk-ului, ca mai apoi sa fie trimisa catre memoriaRAM si mai departe catre dispozitivele de iesire.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
marianbor liked this
florianc liked this
catalin7439778 liked this
cheptene liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->