Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
140Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
TESUTURILE

TESUTURILE

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 9,246|Likes:
Published by r_raoull

More info:

Published by: r_raoull on Dec 24, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2014

pdf

text

original

 
TESUTURILE
Tesuturile sunt grupari de cellule care au aceeasi forma, structura si indeplinesc aceleasi functii. Dupastructura si forma celulelor, respective dupa functia pe care o indeplinesc in organism, se deosebesc mai multetipuri de tesuturi: epithelial, conjuctiv, muscular si nervos.
A.TESUTUL EPITELIAL
1)
Epitelii de acoperire
sunt alcatuite din cellule plate, cubice sau prismatice, asezate intr-unul sau maimulte straturi. Stratul extern vine in contact cu diferite gaze (in cazul sistemului respirator), cu lichide(in cazul sistemului excretor si circulator), cu diverse particole (in cazul sistemului digestive). Stratulintern este asezat pe o membrane bazala care il separa de tesutul conjuctiv situate imediat sub el si arerol trofic, deoarece epiteliile nu sunt vascularizate.Ele au diverse functii: cele care acopera suprafetele au un rol de protectie impotriva factorilor mecanici,a agentilor patogeni, a toxinelor. Cele care captusesc suprafata interna a tubului digestive au rol in absorbtie.Epiteliile de la nivelul nefronilor au rol in filtrare. Epiteliile sacilor alveolari intervin in difuziune.Epiteliile de acoperire se clasifica, in functie de numarul de straturi celulare ce le alcatuiesc si a formeicelulelor, in:
EPITELII UNISTRATIFICATE
PAVIMENTOASE-alcatuite din cellule uniforme, turtite, poligonale;-constituie endoteliul pericardului, peritoneului, pleurele, vaselor sanguine si limfaticeCUBICE-alcatuite din cellule cubice, care prezinta la partea aplicala cili sau microvili-intra in structura mucoase bronhiilor si a ovarelor, a canalelor glandelor salivare si a pancreasului exocrinCILINDRICE sauPRISMATICE-alcatuite din cellule cilindrice, prevazute cu cili sau microvili, acoperiti de un platoustriat (membrane celulara cu marginea in perie)-alcatuieste mucoasa tubului digestiv (cardia-rect), a trompelor uterine si a epididimului
EPITELII PSEUDOSTRATIFICATE
-alcatuite din cellule de inaltimi variate, prevazute cu cili sau microvili; nuclei celulelor sunt situati lanivele diferite, ceea ce creaza impresia de stratificare.-intra in structura mucoasei ce captuseste faringele, traheea si bronhiile mari.
EPITELII PLURISTRATIFICATE
PAVIMENTOASE-intra in structura pielii si a mucoaselor bucala, esofagiana, uretrala inferioara,vaginalaCUBICE-intra in structura glandelor salivare, sebacee si a pancreasului exocrinCILINDRICE sauPRISMATICE-intra in tructura mucoaselor ce trebuie mentinute in permanenta umedeDE TRANZITIE sauUROTELIUL-intra in constitutia cailor excretoare urinare (uretere, uretra superioara, vezicaurinara)
EPITELIILE GLANDULARE
EXOCRINE-epiteliul secretor este dispus sub forma de tubuli, acini sau alveole, al caror lumen comunicacu o cavitate, fie direct cu exteriorul, unde isi varsa produsii de secretieENDOCRINE-nu au canal excretor si isi varsa hormonii direct in sange-celulele sunt dispuse fie in cordoane, fie in insule sau foliculi, in raport cu structura glandei-reteaua vasculara este foarte bogataMIXTE-au atat portiuni exocrine cat si endocrine
EPITELIILE SENZORIALE
contin grupe de cellule epiteliale specializate in receptionarea stimulilor din mediul intern si extern si transformarea lor in impuls nervos.
 
B.
TESUTUL CONJUCTIV
Tesutul conjuctiv este foarte variat ca aspect morphologic si functional. Este alcatuit din trei componente principale:- celulele conjuctive (reticulare, fibroblaste, adipocite, melanocite, elementele figurate ale sangelui,condrocite, osteocite)- fibrele conjuctive (de reticulina, elastina, colagen)- si o substanta nestructurata, amorfa, numita substanta fundamentala.Tesututrile conjuctive se clasifica dupa tipul de substanta fundamentala in: moi, semidure, dure sisangele.
1.TESUTURI CONJUCTIVE MOI
TESUTCONJUCTIVLAX-contine cellule, subst fundamentala si fibre in proportii egale-formeaza storma conjuctiva a organelor -umple toate spatiile libere dintre organe-sustine vasele de sange si nervii-formeaza fipodermul si leaga intre ele fibrele musculare si grupele de muschi-impreuna cu epiteliile, formeaza unitati functionale.TESUTCONJUCTIVRETICULAT-fibrele de reticulina alcatuiesc o retea intre ochiurile careia se afla substanta fundamentala,celulele reticulate si limfocite-intra in constitutia ganglionilor limfatici, splinei, ficatului, maduvei osoaseTESUTCONJUCTIVELASTIC-contine predominant fibre de elastina anastomozate in retea. Printer fibre se afla putinecelule si subst fundamentala-intra in structura peretilor arterelor si venelor mari, corzilor vocale, carora le conferaelasticitateTESUTCONJUCTIVFIBROS-contine predominant fibre de collagen, putine cellule si subs fundamentala-este lipsit de plasticitate si slab vascularizat-formeaza capsulele diverselor organe, fascii musculare tendoane, aponevroze, ligamente-intra in structura dermeiTESUTCONJUCTIVADIPOS-contine cellule mar ice depoziteaza central grasime (adipocite), fibre de reticulina si elastina,toate inconjurate de o bogata retea nervoasa si vasculara-este situate in hypoderm, in jurul organelor (ochi, rinichi), in mezenter, mediastin, regaxilara, corpul adipos al obrazului.
2. TESUTURILE CONJUCTIVE SEMIDURE (CARTILAGINOASE)
 prezinta in substantafundamentala
condrina
(subst organica impregnate cu saruri de Ca si P). Celulele sunt de 2 tipuri:
condroblaste
(cellule tinere) si
condrocite
(cellule mature, adapostite in cavitati numite
condroplaste
).Contin fibre de collagen si reticulina. Nu sunt vascularizate si inervate, nutritia lor realizandu-se pe baza
pericondrului
(membrane conjuctivo-vasculara ce inveleste cartilajul). Tesuturile cartilaginoase sunt de 3tipuri: hialin, elastic si fibros.
HIALIN
-la embrion formeaza scheletul, iar la adult cartilajele costale, traheo-bronhice, septul nasal-constituie matricea pentru osificarea endocondrala (de cartilaj)
ELASTIC-
este present in structura pavilionului urechii, conductului auditiv extern, epiglotei, aripilor nasului, in unele portiuni ale laringelui si ale trompei lui Eustachio
FIBROS
-formeaza discurile intervertebrale, meniscurile articulare, simfiza pubiana
3. TESUTURILE CONJUCTIVE DURE (OSOASE)
contin 3 tipuri de cellule:
osteoblaste,
celluletinere ce secreta oseina,
osteocite,
cellule mature, cu multe prelungiri, adapostite in cavitati numite
osteoplaste,
si
osteoclaste,
cellule gigant, multinucleate, cu un echipament enzymatic bogat, care distrug silimiteaza formarea tesutului osos. Subst fundamentala este
oseina
iar fibrele sunt de collagen. Exista 2 tipuride tesut osos:~
spongios,
format din
trabecule
(lamele osoase), ce delimiteaza
areolele
(cavitati pline cu maduvarosie);~
compact,
format din unitati morfofunctionale numite
osteoane (
sisteme haversiene).Osteonul este ansamblul alcatuit dintr-un canal Havers, lamelele osoase inconjuratoare si osteoplastelein care se afla osteocite. Intre sistemele haversiene se afla sistemele interhaversiene (arcutri de lamele osoase).
 
 
4. SANGELE
Sangele este un tesut conjuctiv lax cu o consistenta fluida, compus din plasma si elemente figurate, careasigura nutritia si oxigenul necesar organismului.Subst fundamentala a sangelui este plasma, iar celulele (elementele figurate) sunt globulele albe, rosii si plachetele sanguine. La un adult de cca 70 kg, volumul sanguine este de 5-6l (8% din greutatea corpului).Plasma reprezinta 55-60% din volumul sanguine, iar elementele figurate40-45%, raportul procentual constantmentinandu-se in conditii fiziologine relative constante.Sangele recoltat proaspat intr-un vas curate se coaguleaza. Dupa un timp se constata ca pe fundulvasului se separa cheagul de culoare rosie, iar deasupra ramane un lichid transparet, galbui – serul.Plasma este un lichid galbui, care contine 90% apa si 10% subst organice si anorganice, cum ar fielectroliti (Na, Ca, K, Mg, Cl, HCO
3
, HPO, SO
4
), subst nutritive (glucoza, aminoacizi, lipide, vitamine), produsi finali de metabolism (uree, creatinina, acid uric), hormone si proteine. Proteinele (7-9% din volumul plasmatic) sunt de 3 tipuri: albumine, globuline si fibrinogen. Albuminele asigura presiunea osmotica necesaramentinerii volumului sanguin. Globulinele transporta lipide, vitamine liposolubile, Cu si factori ai coagularii.Gamaglobulinele sunt anticorpi produsi de limfocite si asigura imunitatea organismului. Fibrinogenul are rol incoagularea sangelui.Sangele indeplineste functii importante pentru organism, cum ra fi:
Transportul de subst nutritive si gaze respiratorii, asigurand desfasurarea proceslor metabolice;
Apararea antiinfectioasa prin anticorpi specifici;
Functia hemostatica prin coagulare;
Mentinerea pH-ului prin system tampon;
Reglarea temperaturii corpului;
Reglarea echilibrului hidrig.
HEMOSTAZA
este procesul fiziologic prin care organismul intervine in oprirea hemoragiei, ca urmarea lezarii vaselor de sange. Formarea cheagului de fibrina are loc prin transformarea fibrinogenului plasmatic(globulina din plasma), solubil, in fibrina insolubila, sub actiunea trombinei. Dupa realizarea hemostaziei sirefacerea peretelui vascular lezat are loc fibrinoliza, adica procesul de descompunere enzimatica a fibrinei.
GRUPELE DE SANGE
Hematiile au pe suprafata lor aglutinogenele A si B (antigene). In plasma exista aglutininele (anticorpii)α si β, corespunzatori aglutinogenelor A si B. consecinta prezentei acestor antigene si anticorpi este aparitiagrupelor sanguine: 0(I), A (II), B (III), AB (IV).Din tabelul de mai jos rezulta ca persoanele care au grupa 0(I) sunt donatori universali, iar persoanelecare au grupa AB sunt primitori universali. In caz de transfuzii cu sange incopatibil, apare socul hemolitic.
GrupaAglutinogen peeritrociteAglutinina inplasmaPrimeste de lagrupaDoneaza la grupaI
0 (zero)αβ0 (zero)0, A, B, AB
II
AαA, 0A, AB
III
BβB, 0B, AB
IV
AB-0, A, B, ABAB
FACTORUL Rh
Un alt grup de antigene intalnit pe hematii este factorul Rh (aglutinogenul Rh). Acest factor a fostdescoperit in eritrocitele maimutei Macaccus rhesus, de unde i-a venit si numele de Rh. Majoritatea oamenilor  poseda acest antigen (85%), de aceea sunt Rh pozitiv. Exista un numar mai mic de oameni (15%) care nu il poseda, de aceea sunt Rh negativi si, in caz de transfuzii, trebuie sa primeasca numai sange Rh negativ.Determinarea Rh-ului nu are importanta numai in transfuzii, dar si in cazul mamelor cu Rh negative carefatul cu Rh pozitiv. La nastere, cand se rup vasele placentei, are loc patrunderea de hematii fetale Rh positivein circulatia mamei Rh negative, cu o serie de efecte manifestate cu ocazia altei sarcini.Copilul, in caz de nepotrivire de Rh dintre soti, se poate naste cu tulburari grave cauzate de o anemie pronuntata, transport defectuos al oxigenului, tulburari ale sistemului nervos, uneori idiotenie. Boala este gravasi se numeste boala hemolitica a noului nascut.

Activity (140)

You've already reviewed this. Edit your review.
Casiana Miruna liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Liza Sainsus added this note
(y)
Danut Marin liked this
Miku Chan liked this
Corina Armanu liked this
Zamfir Irina liked this
Ceresău Marina liked this
Veronica Petric liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->