Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Duhani

Duhani

Ratings: (0)|Views: 2,634 |Likes:
Published by juventusi
miran's
miran's

More info:

Published by: juventusi on Dec 25, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2012

pdf

text

original

 
 
DUHANI
UNIVERSITETI
KOLEGJI UNIVERSITAR 
‘’VICTORY ‘’
Drejtimi: EKONOMIA AFARISTE-TREGTIA EJASHTME
PUNIM SEMINARIK 
Lënda : E DREJTA TREGTARE
Tema :
DUHANI
 
MENTORI: Doc.Dr. AGNI ALIUKANDIDATI :
MIRAN BERISHA
 
 
DUHANI
Parathënje
1.HELMUES I HESHTUR DHE VRASËS I ZGJEDHUR I NJERIUT2.A duhet vërtet të pihet duhani !!!???3.Rreziqet dhe pasojat alarmuese të pirjes së duhanit.4.Demtimet e pirjes së duhanit në sistemin nervor.5.Dëmtimet e pirjes së duhanit në sistemin zemërenor.6.Dëmtimet e pirjes së duhanit në sistemin tretës.7.Ndotja e mjedisit dhe rreziqet nga tymosja e duhanit.8.Strategjia dhe trajtimi i ndalimit të duhanit.9.Mjekimi i lenies së pirjes së duhanit.
P Ë R M B L E D H J E
D U H A N IHELMUES I HESHTUR DHE VRASËS I ZGJEDHUR I NJERIUT
Studimi paraqet një përshkrim të hollësishëm të duhanit, bimës “çudibërëse “dhe “misterioze “ të dhuruar nga Amerika dhe të preferuar nga aristokracia europiane , që pushtoj më pas gjithë botën.Në këtë punimshkencor analizohen karakteristikat e duhanit, përmbajtja e lëndëve të tij; dëmet, rreziqet dhe pasojat errezikëshme që shkakton në organizmin e njeriut.Vepra dokumenton më se qartë ,se pirja e duhanit , veç seështë një ves i keq shoqëror, por paraqitet edhe një armik i rrezikshëm për jetën e njeriut se ndikon dhefavorizon zhvilliimin e rreth 50 sëmundjeve të ndryshme ,duke prekur të githa organet. Dëme shkakton nësistemin nervor, duke simuluar edhe tumorin e trurit. Në sistemin zemërenor, ai ndikon dhe mund tëshkaktoj mbi 12 sëmudje si S.I.Z. infaktin e zemres dhe vdekjen e papritur. Në sistemin e frymëmarrjes provokon veç të tjerave edhe emfizemën e mushkërisë.,sëmundjen zemër-mushkërore dhe kancerin emushkërisë. Në sistemin tretës pirja e duhanit e tretë dhe e bluan atë, duke shkaktuar edhe kancer tëstomakut dhe të zorrëve.Ai ndikon në sistemin urogenital duke favorizuar lindjen e parakohshme, kancerine mitrës, të vezikës urinare dhe të veshkave. Dëmton mëlçinë e zezë, pankreasin., kockat, duke shkaktuar osteoporozë, si dhe palcën e kockave , që shoqërohet me anemi.Pirja e duhanit sot në botë ka marrë përmasa të mëdha të pakrahasueshme, duke sjellë pasoja më të mëdha se luftrat botërore dhe pandemitë emëparshme të sëmundjeve infektive.Në punim përshkruhen masat organizative, propagandistike , që duhenmarrë nga qeveritë, institucionet dhe nga i gjithë populli. Në këtë studim jepen edhe informacione për kurimin dhe ndalimin e pirjes së duhanit.Porosia e vetme që del nga ky punim është: mos të pihet asnjëherë duhan.
SUMMARY
 
SMOKINGTHIS SILENT POISON AND MEN’S SELF CHOSEN KILLER 
This study includes a detailed description of the cigarette, quoted as the “mysterious and wander maker”gifted from America and preferred from European aristocracy which later on captured the world.This study analyzes characteristics, ingredients, and damages of the cigarette and its dangerous percussionin human body.This study documents clearly that smoking is not only a bad habit but also a sneaky enemy in our lifefavoring in developing nearly 50 different illnesses affecting all organs:• Damages on neuronal system and stimulating even brain tumors.• The heart and circulatory system including 12 diseases like: ischemic heart disease, myocardial infarct,sudden death and peripheral artery disease.• The respiratory system including: chronic bronchitis, emphysema, cor pulmonale, and pulmonal cancer.• Digestive system triggering stomach and colon cancers.• Pancreatic, renal and vesical cancer.• Damaging in the hepar, pregnancy with premature delivery and bone marrow resulting in osteoporosisand anemia.Today smoking is worldwide phenomena bringing the death toll higher than world wars and the previous pandemic infectious disease.In the study are outlined the propagandistic importance from the government and non-governmentinstitutions on treatment and quitting smoking.The ultimate chore is “ DON’T SMOKE “
D U H A N IHELMUES I HESHTUR DHE VRASËSI ZGJEDHUR I NJERIUT
Duhani, kjo bimë “çudibërëse” e ardhur nga Amerika, nëpërmjet fisit Indian Majo, pesë shekuj më parë,( 10 ) u soll si dhuratë , nga lundertarët europian dhe u bë mysafir i preferuar i mbretërve, princërve dhearistokracisë; për të tymos më pas dhe të pushtojë shumë shpejtë popujt e botës; të cilët filluan t’a përdorinme pasion , si një pije më se të zakonshme, t’a adhurojnë mbi ç’do gjë, t’a çmojnë si një lluks të zgjedhur,t’a admirojnë për kënaqësinë që ju jepte;duke e respektuar edhe si një symbol” nderi dhe krenarie “ dhe ifuste mes tyre në garim, për ta perdor sa më shumë dhe sa më me qejfë.“Tobaco “dijti të prezantohej shumë mirë, të ndillte hijeshi,të joshte bindshëm, të përkëdhelte embëlsisht,duke e berë gradualisht për vete njerezimin, me mjeshtëri të stërholluar dhe i lezetoste njerzit me vetdashje;të cilët ja shpërblyen “mirësinë”, e përqafuan ngrohtësisht , e thithën me endje dhe të ulur këmbëkryqsëbashku; krijuan mes tyre një simbiozë bashkëjetese, të “ pëlqyer ‘ dhe të kendëshme dhe u benë “shokë“të ngushtë dhe të pandarë në punë, në ngrenie, në lojë, në fjetje dhe kudo, të kthyer në një “sëmundjengjitëse”, pa e kuptuar se do t’i dëmtonte më vonë rrezikshëm shëndetin.Këto ndodhi, konstatime dhe fakte, paraqesin në vetvete një realitet më se të vërtetë;që vihen në dukje mëse qartë, në jetën e përditshme tek duhanpirësit; duke krijuar një gjendje preokupante, mjaft tronditëse dhe

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Sylejman Saiti liked this
Behar Dibrani liked this
Florent Lima liked this
Ledia Mml liked this
Ledia Mml liked this
Festim Ahmeti liked this
Haxhi Gashi liked this
Tina Hoxha liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->