Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bencana Senjata Kimia Dan Biologi

Bencana Senjata Kimia Dan Biologi

Ratings:
(0)
|Views: 742|Likes:
Published by Akhi Mohamad Aiyad
Maklumat lebih lanjut layari http://elaksamana.blogspot.com
Maklumat lebih lanjut layari http://elaksamana.blogspot.com

More info:

Published by: Akhi Mohamad Aiyad on Dec 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2010

pdf

text

original

 
INFORMATION of ELAKSAMANA
Bencana Senjata Kimia dan Biologi
Saban hari kita terbaca atau terdengar pelbagai insiden dan ancaman keganasan berlakudi dunia ini dan tidak kurang juga dengan kempen dan deklarasi anti keganasan. Asaskeganasan sama ada di atas sebab keselamatan, politik, dendam, kekecewaan dansebagainya telah menyebabkan kematian dan kemusnahan harta benda dan alam sekitar.Kita bersyukur dengan keamanan yang wujud di Malaysia setelah 45 tahun merdeka dantidak pernah terlintas di fikiran kita akan berlakunya peperangan dan keganasan apatahlagi yang melibatkan senjata pemusnah besar-besaran seperti sejata kimia dan biologi.Ancaman penggunaan senjata kimia dan biologi oleh pengganas antarabangsa kini munculsemula semenjak kejadian serangan ‘Antraks’ di Amerika tahun lalu. Kenyataan Persatuan Perubatan Malaysia pada 26 Oktober lalu agar pakar perubatansentiasa bersedia dengan kewujudan penyakit yang tidak diketahui puncanya dan kematianmisteri yang mungkin angkara pengganas bio harus diberi perhatian oleh masyarakatumum dan bukan di kalangan pengamal perubatan sahaja. Orang ramai berhak untukmengetahui tentang bahaya agen bio dan kimia ini dan bagaimana mengenali simptom-simptomnya dan seterusnya apa yang harus dibuat pada saat-saat kecemasan sertabagaimana mendapatkan bantuan. Kita masih ingat lagi bagaimana seluruh negara berada dalam keadaan ketakutan danpanik, apabila berlakunya peristiwa wabak penyakit Nipah yang menyebabkan kematian 118orang penduduk di Bukit Pelanduk. Kita juga tidak lupa dengan peristiwa surat-surat yangmengandungi ‘kuman antraks palsu’ pada awal tahun, dan yang terakhir penyakit meningitis yang meragut nyawa beberapa pelajar universiti dan kawasan sekitarnya di Selangor padaSeptember lalu.Sebenarnya penggunaan agen biologi dan kimia telah.dikesan semenjak tahun 1919 lagi dan yang terbaru penggunannya oleh tentera Rusia di sebuah panggung teater di Moscow pada26 Oktober lalu di mana lebih 118 orang terbunuh dan beratus lagi di masukkan kehospital. Penghasilan senjata jenis ini walau dilarang oleh Pertubuhan Bangsa-bangsaBersatu namun ia tetap juga dihasilkan bukan sahaja di kalangan pengganas bahkan olehnegara-negara besar seperti Amerika dan Rusia. Penubuhan unit NBCD (Nuclear, Biology and Chemical Defence) oleh Angkatan TenteraMalaysia bagi menangani ancaman senjata nuklear, kimia dan biologi pada 1 April yang laluamatlah dihargai. Unit ini bertanggungjawab untuk mengesan dan meneutralkan agen-agentersebut. Jika terpaksa unit tersebut juga dilaporkan akan membantu dalam rawatan.Diharap fungsi unit ini di samping agensi- agensi keselamatan dan kesihatan yang lain dapatdiperkukuhkan lagi dengan penubuhan Pusat Latihan Serantau Bagi Mencegah Keganasan diKuala Lumpur. Pusat ini yang telah dipersetujui oleh pemimpin Asean semasa menghadiriForum Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di Los Cabos, Mexico pada 27 Oktober laluakan memberi latihan bagi meningkatkan keupayaan dan kemampuan negara serantaudalam menghadapi masaalah keganasan. 
PaRaDoX /elaksamana@Yahoo.comAllRight Reserved Presented 2005
 
INFORMATION of ELAKSAMANA
Di samping meningkatkan keselamatan dalam menangani isu keganasan kimia dan bio , kita juga mengharapkan agar tahap keselamatan dipertingkatkan di tempat-tempat yangberpotensi boleh menyebabkan kehilangan nyawa besar-besaran seperti di industriberasaskan bahan kimia, pusat penyelidikan atau perkhidmatan berasaskan bakteria danvirus serta pusat perlupusan sisa toksik. Ini bagi mengelakkan bukan sahaja dari ancamanpengganas tetapi yang lebih merbahaya iaitu kemalangan akibat kecuaian danketidakperihatinan manusia. Kita masih lagi ingat dengan penemuan berpuluh-puluh tongsisa potasium sianida terbiar di Pangkor pada 1999 yang mampu membebaskan hidrogensianida dan boleh membunuh seluruh penduduk Pulau Pinang dalam masa yang singkat. 
Insiden penggunaan senjata kimia dan biologi dunia
 TahunAgenLokasi1919AdamsiteDifenilkloroarsinGas mustardRusia1923 – 1926Bromometil etil ketonKloropikrinGas mustardMorocco1935 - 1940Klorinw-kloroasetofenonDifenilkloroarsinGas mustardFenildikloroarsinFosgenEthopia1937 - 1945w-kloroasetofenonDifenilsianoarsinHidrogen sianidaLewisiteGas mustardFosgen
Yersinia pestis 
China1963 - 1967w-kloroasetofenonGas mustardFosgenYemen1965 - 19752-klorobenzalmalononitrilVietnam1983 - 19882-klorobenzalmalononitrilGas mustardSarinTabunIran-Iraq1984
Salmonella enteritidis 
Amerika1994 - 1995SarinJepun2001- 2002
Bacillus anthracis 
(Antraks)Amerika2002Terbitan FentanylRusia 
PaRaDoX /elaksamana@Yahoo.comAllRight Reserved Presented 2005
 
INFORMATION of ELAKSAMANA
 
Senjata Kimia
 Rencana ini bertujuan memberi penerangan tentang agen kimia dan bio yang pernah digunakan sebagai senjata pemusnah besar besaran dan bagaimana mengenalpasti samadaalam sekitar kita telah di cemari dengan agen agen tersebut dan tanda tandakeracunannya.
( Sumber: Public Health Response to Biological and Chemical Weapon-WHO Guide,2 
nd 
edition, November 2001) 
 
Senjata kimia
 Senjata kimia ditakrifkan sebagai bahan kimia toksik yang boleh menyebabkan kematiandan kerosakan samada sementara atau kekal. Peralatan penggunaanya juga dianggapsebagai senjata kimia sekiranya tujuan utama penggunaannya ialah untuk menghasilkankesan toksik terhadap musuh. Gas pemedih mata atau lain lain kimia bagi mengawalketenteraman awam akan juga dianggap sebagai senjata kimia jika diguna bagi tujuanpermusuhan atau persengketaan. 
Mengenali pencemaran senjata kimia
Kejadian pencemaran oleh senjata kimia dikenali melalui:
1.
Ramai mangsa mempunyai simptom keracunan yang sama dan serentak sertadatang dari satu daerah yang sama. Simptom ini timbul dengan cepat daribeberapa minit hingga beberapa jam. Secara amnya simptom-simptom tersebutmelibatkan sistem pernafasan, mata, kulit dan saraf. Contoh, loya, sakit kepala,pedih mata, hilang kawalan diri atau orientasi, sukar bernafas, sawan dan matisecara tiba-tiba.2.Banyak haiwan yang hampir mati atau mati3.Ketiadaan serangga yang biasa kelihatan4.Peralatan atau bungkusan yang meragukan dengan titisan atau lapisanminyak, sisa atau residu berwarna serta bau yang busuk (pungent).5.Kabus yang tidak berkaitan dengan cuaca. 
PaRaDoX /elaksamana@Yahoo.comAllRight Reserved Presented 2005

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Akmal Rashid liked this
Akmal Rashid liked this
1224143 liked this
1224143 liked this
Fitri Bah liked this
micomi liked this
Doubless Aes liked this
Mastermind Vicky liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->