Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Penemuan Saintifik Tentang Babi

Penemuan Saintifik Tentang Babi

Ratings: (0)|Views: 294|Likes:
Published by Akhi Mohamad Aiyad
Maklumat lebih lanjut layari http://elaksamana.blogspot.com
Maklumat lebih lanjut layari http://elaksamana.blogspot.com

More info:

Published by: Akhi Mohamad Aiyad on Dec 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2011

pdf

text

original

 
INFORMATION of ELAKSAMANA
PENEMUAN SAINTIFIK TENTANG BAHAYA BABI
Allah berfirman di dalam Al-Quran: “Sesungguhnya Allah mengharamkan kepadamu bangkai,darah dan daging babi.” (Surah Al-Baqarah ayat 173) Dengan dalil ini jelaslah kepada kitabahawa daging babi dan produk-produknya diharamkan oleh Allah secara mutlak ke atas umatIslam. Setiap perkara yang diharamkan Allah pasti mempunyai sebab dan rahsianya.
Penyakit Dan Jangkitan Daripada Babi
Daniel S. Shapiro, M.D., Pengarah Clinical Microbiology Laboratories, Boston Medical Center,Massachusetts dan juga merupakan Penolong Profesor Perubatan di Pathology andLaboratory Medicine, Boston University School of Medicine, Massachusetts, merumuskanterdapat lebih daripada 25 penyakit yang boleh di jangkiti dari babi.243 Di antaranya ialah:• Anthrax• Ascaris suum• Botulism• Brucella suisCryptosporidiosis• Entamoeba poleckiErysipelothrix shusiopathiae• Flavobacterium group IIb-like bacteria• Influenza• Leptospirosis• Pasteurella aerogenes• Pasteurella multocida• Pigbel• Rabies• Salmonella cholerae-suis• SalmonellosisSarcosporidiosis• Scabies• Streptococcus dysgalactiae (group L)• Streptococcus milleri• Streptococcus suis type 2 (group R)• Swine vesicular disease• Taenia solium• Trichinella spiralis• Yersinia enterocolitica• Yersinia pseudotuberculosisKajian yang dibuat oleh Alix Fano (M.A.), Murry J. Cohen (M.D.), Marjorie Cramer(M.D.,F.A.C.S.), Ray Greek (M.D.), dan Stephen R. Kaufman (M.D.) mendapati antara penyakit-penyakit ini ada yang boleh membawa maut, sebagai contoh leptospirosis. Ia bolehmenyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang.
PaRaDoX /elaksamana@Yahoo.com© All Right Reserved Presented 2005
 
INFORMATION of ELAKSAMANA
Babi Dan Pandangan Tokoh-Tokoh Perubatan China
Orang-orang Cina banyak membuat pengamatan dan kajian tentang babi dan sesetengahpandangan mereka dibukukan untuk pengetahuan umum. Sebagai contoh dalam sebuah JurnalKesihatan Cina yang amat terkenal suatu ketika dahulu iaitu Yan Show Tan disebutkan, "Disaat kematian, perasaan takut akan memasuki hati babi dan nafasnya yang terakhir memasukihempedunya. Semua daging adalah berkhasiat melainkan daging babi. Jangan makandagingnya.”Di zaman Dinasti Tang terdapat seorang tabib yang amat terkenal bernama Sun See Mao.Beliau hidup sampai ke umur 100 tahun dan mengarang sebuah buku yang bertajuk Sheh ShenLu (Catatan-Catatan Kesihatan). Di antara isi-isinya ialah, “Daging babi merangsang penyakit-penyakit lama, menyebabkan kemandulan, penyakit sakit tulang dan asma.”Di zaman Dinasti Ming pula, terdapat seorang tabib yang bernama Lee Shih Ch’en. Beliauamat dihormati dan mengarang 50 jilid buku-buku perubatan atau Materia Medica danberhubung daging babi beliau berkata, “Ia boleh mendatangkan kesan berbahaya.”Secara umumnya tokoh-tokoh China zaman dahulu melarang seseorang memakan daging babidisebabkan pelbagai kemudaratan yang boleh menimpa ke atas manusia yang memakannya.
Virus-Virus Baru Keluaran Babi
Jangkitan kuman virus influenza pada tahun 1918 telah membunuh lebih kurang 20 jutamanusia di seluruh dunia. Ada yang menganggarkan mangsa-mangsanya yang sebenarnyaberjumlah 40 juta orang. Mengikut beberapa kajian, kuman virus yang menyebabkan epidemikini datang dari babi-babi di Amerika. Ia menjangkiti tentera-tentera Amerika pada PerangDunia I dan tentera-tentera ini kemudiannya membawa dan menyebabkan jangkitan dinegara-negara lain. Kajian ke atas spesimen-spesimen mangsa menunjukkan, punca wabak iniadalah daripada kuman virus yang datangnya daripada babi.Alix Fano, pengarang buku Lethal Laws – Animal Testing, Human Health and EnvironmentalPolicy, merangkap Pengarah Medical Research Modernisation Committee mengesahkan,kuman-kuman virus dari babi mampu berubah dan menjadi lebih berbahaya (mutations) darimasa ke semasa. Pada bulan Mac, 1997, ahli-ahli sains Britain melaporkan penemuan kumanberbahaya retroviruses PERVS dari babi. Virus ini membiak di dalam tabung uji yangmempunyai sel-sel buah pinggang manusia dan ia merebak melalui cecair yang ada pada tubuhmanusia dan ini menyebabkan ia mudah menjangkiti orang lain.Pada bulan November, 1997, Dr. Robin Weiss dari Chester Beatty Laboratory, Londonmengesahkan kewujudan virus PERV di dalam babi. Penemuan ini menyebabkan KerajaanBritish mengharamkan kesemua aktiviti pembedahan pemindahan alat / organ dari babikepada manusia. Pada bulan Ogos 1997, pakar-pakar sains dari Australia menemui satu lagivirus baru yang menjangkiti babi sebelum menyerang manusia. Ia amat berbahaya kepada
PaRaDoX /elaksamana@Yahoo.com© All Right Reserved Presented 2005
 
INFORMATION of ELAKSAMANA
manusia dan belum pernah ditemui sebelum ini dan dikenali sebagai virus menangle darikumpulan paramyxovirus.Secara umumnya, sejak tahun 1997, ahli-ahli sains menemui beberapa kuman virus keluaranbabi yang boleh menjangkiti manusia. Kuman-kuman ini belum pernah ditemui sebelum ini,antaranya ialah,• Porcine Torovirus.• Porcine Rotavirus (Variant 4F).• PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome Virus).• H3N2 Swine Flu Virus.
Babi Mengubah Virus Ke Tahap Berbahaya
Dalam Journal of Virology 1997 dilaporkan kajian yang dilakukan oleh 12 orang pakar-pakarsains yang dipimpin oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka dari Universiti Wisconsin. Penemuan mereka jelas menunjukkan pada kerongkong babi terdapat sel-sel tertentu yang mampu mengubahpelbagai kuman virus kepada bentuk yang berbahaya. Pakar-pakar sains menganggap babisebagai mixing vessel atau ‘tempat pelbagai kuman bertakung sebelum diubah ke bentuk yangberbahaya.’ Mengikut kajian itu juga virus binatang yang biasanya tidak menjangkiti manusiaakan bertukar menjadi kuman yang berbahaya yang boleh menjangkiti dan membunuhmanusia, selepas melalui perubahan di dalam babi. Penemuan ini mampu memberi jawapankepada punca empat wabak penyakit demam selesema flu yang menyerang dan membunuh jutaan manusia pada abad ini. Ia bermula dengan serangan Spanish flu pada tahun 1918,diikuti dengan Asian flu pada tahun 1957, Hong Kong flu 1968 dan Russian flu pada tahun1977. Kajian-kajian oleh ahli-ahli sains menunjukkan kuman-kuman pembunuh ini dikeluarkanoleh babi sebelum menjangkiti manusia sejagat, terutamanya wabak pada tahun 1918.Tambahan dari itu, BBC News Online bertarikh 29 Oktober, 1999 melaporkan virus babimenjadi punca berlakunya wabak yang paling teruk dalam sejarah dunia moden pada tahun1918. Ahli-ahli sains juga mendapati wabak yang menyerang Hong Kong baru-baru ini jugaberkemungkinan besar berpunca dari virus babi.Mengikut Dr. Virginia Hinshaw, Dekan di Graduate School Universiti Wisconsin-Madison,virus sentiasa berubah kepada bentuk yang lain dan babi merupakan satu takungan yangmampu mengubah virus flu kepada bentuk yang lain itu. Yang membimbangkan ialah, sistempertahanan manusia tidak mampu menangkis serangan dari virus-virus ini.Tambahan dari itu, terdapat virus dari keluarga HIV yang wujud di dalam babi. Virus ini dibawa oleh DNAnya dan ia tidak boleh dipisahkan. Profesor Robin Weiss, seorang pakar dalambidang virologi dari Institut Kajian Kanser, London berkata, " Babi mempunyai banyak kumanvirus. Salah satu masalah yang perlu kita hadapi ialah babi mempunyai kuman retrovirus yangboleh menjangkiti manusia. Ia tidak dapat dibuang dari babi kerana ia dibawa oleh benihDNAnya. Retrovirus ini adalah dari keluarga yang sama dengan kuman HIV."
PaRaDoX /elaksamana@Yahoo.com© All Right Reserved Presented 2005

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Dedy Syeh liked this
Are Kim liked this
halimipks liked this
prolindo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->