Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
A munden shpendët t’u ndihmojnë myslimanëve për shpëtimin e Aksa-s

A munden shpendët t’u ndihmojnë myslimanëve për shpëtimin e Aksa-s

Ratings: (0)|Views: 149|Likes:
Published by Fatmir Shehu

More info:

Published by: Fatmir Shehu on Dec 30, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2014

pdf

text

original

 
A munden shpendët t’u ndihmojnëmyslimanëve për shpëtimin e Aksa-s
Myslimanët besojnë që Kurani është mrekulli e përherë e islamit. I pamundur që tëimitohet dhe pandërprerë i vërtetuar nëpërmes hulumtimeve shkencore.
Nga:
Ali Halawani
Duke përshkruar Kuranin fisnik, imam Ebu Hamid el-Gazaliu ka thënë: "Është një oqeangjithëpërfshirës i cili përmban të gjitha llojet e dekoreve dhe margaritarëve dhe kushdo qëdëshiron t'i gjejë, duhet përpjekur."Vërtetë Kurani është libër i përsosur në dy gjëra: stil dhe udhëzim, dhe nuk përmban asgjëpos të vërtetës, edhepse me shekuj është përshkruar nga ana e shkencëtarëve.Myslimanët besojnë që Kurani është mrekulli e përherë e islamit. I pamundur që të imitohetdhe pandërprerë i vërtetuar nëpërmes hulumtimeve shkencore.Ata gjithashtu besojnë që është shpallur nga ana e Allahut të madhërishëm, Pejgamberit -Muhammedit s.a.v.s. që njerëzit t'i nxjerrë nga errësira në dritë.Secili që shikon gjendjen e ummetit islam sot, me siguri do të vërejë sesa ai është inënçmuar, nënvlerësuar dhe i shtypur nga ana e armikut. Një grup i madh i njerëzve përpiqettë gjejë zgjidhje për këtë situatë nënçmuese. Përpjekjet që të gjindet zgjidhje në mënyrëtjetër, e jo nëpërmes Fjalës së Allahut, është të themi sinqerisht - humbje e kohës dhepërpjekjes.Myslimanët duhet të gjejnë ilaçin për dobësinë e tyre në Librin e Allahut dhe të përpiqen tëaplikojnë çdo gjë që gjindet në te.Për këtë, nëse myslimanët p.sh. dëshirojnë ta lirojnë El-Aksanë nga duart e jevrejëve, duhettë kthehen te Kurani fisnik, t'i kuptojnë udhëzimet dhe instruksionet dhe të fillojnë menjëherëimplementimin e këtyre urdhërave hyjnore. Si shembull i infinitit të tekstit kuranor mund tëmerret kaptinaEl - Fil.Duke lexuar këtë kaptinë, tri kuptime më erdhën në mend. Këto janë të nënvizuara në pikatvijuese:
1. Lëmshi: E kaluarja dhe e tanishmja
Në librat e tefsirit (komentimit të Kuranit), përmendet që Ebreheja, mbreti i Jemenit, vendosita rrënojë Qaben, pasi që një njeri nga fisi Kurejsh, kinse e nënçmoi kishën që ai, Ebreheja, endërtoi. Në esencë, Ebreheja e ndërtoi atë kishë për të tërhequr arabët që atje ta kryejnëpelegrinazhin, mu ashtu siç e kryenin pelegrinazhin e Qabes.
 
Sipas shumicës së burimeve të tefsirit, ky transmetim është më i bazuar dhe padyshim më isakti.Sado të jetë diskutabile, munden me qenë edhe shkase tjera të invazimit të Ebrehesë dhepërpjekjes për të rrënuar Qaben. Ka kuptim që ai, njëri prej pasuesve të ditur të librit të kohëssë vet, e ka ditur mirë kohën e ardhjes së lindjes të Muhammedit s.a.v.s.Për këtë edhe erdhi në Mekë me qëllim që ta rrënojë Qaben dhe të mbys të gjithë fëmijët eposalindur, për ta zhdukur fenë islame "në djep". Në pikëpamje me diturinë paraprake tëpasuesve të librit për lindjen e Pejgamberit s.a.v.s., Kurani thotë: "Atyre që ua kemi dhënëlibrin, ata e njohin ate (Muhammedin) siç i njohin bijtë e vet, e një grup pre tyre edhe pse edinë këtë, janë duke e fshehur të vërtetën." (El - Bekare, 146)Disa komentues të Kuranit kanë thënë që ky verset në mënyrë precize tregon se ata kanëditur shenjat që do të paraqiten në kohën e lindjes së tij. Ky padyshim ka qenë edhe një prejmotiveve të pathëna të Ebrehesë.Në esencë, vështirë është të besosh se dëshira e Ebrehesë për ta rrënuar Qaben ka qenë,bazuar në tregimin që dikush nga arabët ka ofenduar shenjtërinë dhe përdhosur kishën e tij.Me orientim të njëjtë, në kohën e sotit është të kuptosh logjikën me të cilën tërë shteti sikurAfganistani, i okupuar ku janë vrarë me mijëra banorë të tij, vetëm për arsye se njëzet njerëznga territori i tij kanë qenë përgjegjës për shkatërrimin e qendrës tregtare Botërore (WTC) nëSHBA.Kjo gjithashtu nxit kujtimin në arsyetimin të cilin administrata e kaluar amerikane ështëshërbyer për të arsyetuar invazionin e saj në Irak në vitin 2003. Kanë thënë që prioriteti i tyreka qenë qëllimi i shkatërrimit të "armëve për shkatërrim në masë" të Irakut. Kjo doli simashtrim, e pastaj edhe e pranuar nga adminsitrata e SHBA-së. Njeriu natyrisht në këtë rastka tendencë të besojë se ekziston motivi i fshehur, i pathënë për këtë. Pas gënjeshtrave përkinse armët e përmendura për shkatërrim në masë, ekziston shkaku i vërtetë i kësaj ofensivefatale. Motivi ishte shkatërrimi i potencialeve të myslimanëve të cilat do të mund, sipaspohimit të perëndimorëve - të bëhem të fuqishëm mbi tjerët.
2. Tufa e zogjve
Kuptimi i dytë që zakonisht bie në mend gjatë leximit të kësaj kaptine, është që Allahu imadhërishëm thjeshtë dërgoi tufa zogjësh që ta shkatërrojnë armatën e Ebrehesë dhembrojnë Qaben. Kjo ngjarje ndodh në vitin e lindjes së Pejgamberit s.a.v.s.Në këtë kohë, idhujtarët kurejshit jetonin në Mekë në afërsi të Qabes. Allahu ka mundur t'iangazhojë me urdhërin e Tij ta mbrojnë faltoren e Shenjtë. Sidoqoftë, Allahu nuk ka dashur qëfisi Kurejsh të ketë rol në ruajtjen e tempullit të Tij të Shenjtë, për shkak të mosbesimit dheidhujtarisë së tyre.Gjithashtu, me ardhjen e Muhammedit s.a.v.s. si pejgamber dhe revelatën hyjnore ndaj tij,obligimi i ruajtjes së faltores së Shenjtë me ushtarë që nuk ishin të racës njerëzore, ra mbi

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
studiofiha liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->