Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
85Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Assignment-Ilmu Pendidikan 12.10.09

Assignment-Ilmu Pendidikan 12.10.09

Ratings: (0)|Views: 2,906|Likes:
Published by sherry mustapha

More info:

Published by: sherry mustapha on Dec 31, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2013

pdf

text

original

 
ILMU PENDIDIKAN PN2051P 12.10. 2009
PENGURUSAN BILIK DARJAH YANG BERKESAN1.0PENDAHULUAN DAN PENGENALAN
Pengurusan bilik darjah ialah suatu aspek yang penting dalam melaksanakan aktivitipengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Apabila kita berbicara mengenaipengurusan bilik darjah, yang terlintas di fikiran kita adalah susun atur perabot danperalatan di dalam bilik darjah. Walaubagaimanapun, pengurusan bilik darjahsebenarnya merangkumi lebih banyak elemen selain dari susun atur perabot danperalatan di dalam bilik darjah. Dalam pengurusan bilik darjah, seorang guru itu perlutahu cara menyusun tempat duduk pelajar dan peralatan bilik darjah, menguruspergerakan pelajar di dalam kelas dan mengawal disiplin pelajar di dalam kelas supayapengajaran dan pembelajaran dapat berjalan dengan lancar.
1.1 Apakah yang dimaksudkan dengan pengurusan bilik darjah?
Haji Samsudin bin Md Noor dalam laporannya bertajuk ‘Pengurusan Bilik DarjahDinamik : Ke Arah Pembinaan Modal Insan Berkualiti’ mendefinasikan pengurusan bilikdarjah sebagai tindakan dan strategi yang digunakan untuk mengekalkan peraturan bilikdarjah. Ia adalah satu kemahiran yang penting buat guru dan patut dikembangkan lagiagar guru dapat menjalankan aktiviti pengajaran dan pembelajaran dengan lebihberkesan. Ia boleh ditakrifkan sebagai kebolehan guru mengawal murid bagimemastikan proses pengajaran dan pembelajaran dapat berjalan dengan lancar.
Sharifah Maizatul Zuraida, 751015-08-6298, KPLI Jun 2009 / BDK 1Page 1
 
ILMU PENDIDIKAN PN2051P 12.10. 2009
Profesor Khairi Haji Alwi didalam blog beliau ada menyatakan pengurusan bilik darjahmerujuk kepada set tingkah laku guru yang meliputi berbagai aspek di mana guru akanmembentuk dan mengekalkan kondisi pembelajaran seperti diharapkan.Lemlech (1988), mengibaratkan pengurusan bilik darjah sebagai okestra dalamkehidupan di bilik darjah yang memerlukan pembentukan kurikulum, penyelenggaraanprosedur dan sumber pengajaran. Beliau juga menekankan tenteng pentingnyapenyusunan suasana bilik darjah bagi memaksimakan keberkesanan, pemantauanperkembangan pelajar serta tanggungjawab guru dalam memikirkan terlebih dahulumasalah-masalah yang mungkin akan timbul.Ini seiring dengan MacAulay (1990), dimana beliau menyatakan pengurusan bilik darjahsebaiknya diatur agar ianya dapat menampung aktiviti-aktiviti yang pelbagai sepanjanghari bagi memenuhi matlamat arahan yang ingin disampaikan oleh guru. Kalau Lemlechmenyifatkan ia sebagai okestra, MacAulay menyifatkan susun atur ini umpama pentas,di mana guru dapat menguruskan keperluan akademik, sosial dan juga emosi pelajar.Hall (2000), pengurusan bilik darjah yang berkesan adalah satu usaha yang berterusandan menjadi proses orientasi penyelenggaraan. Ianya melibatkan aspek memotivasikanpelajar untuk belajar,menyediakan arahan dan maklumat yang bersesuaian danmenguruskan kerja pelajar. Menurut beliau juga,pengurusan bilik darjah yang efektif haruslah bersifat proaktif,responsif dan menyokong.Menurut Levin dan Nolan (2004) pula, lebih mudah bagi kita untuk membezakan antaradimensi arahan dan pengurusan dalam pengajaran dan membezakan tumpuan kepadapentingnya aspek keberkesanan dalam pengurusan bilik darjah itu sendiri. Menurutkedua-dua pakar ini, mereka berpendapat bahawa kedua-dua aspek arahan danpengurusan merupakan proses yang mempunyai tujuan di mana tindakan dan sikap
Sharifah Maizatul Zuraida, 751015-08-6298, KPLI Jun 2009 / BDK 1Page 2
 
ILMU PENDIDIKAN PN2051P 12.10. 2009
guru itu bertindak untuk memudahkan objektif yang ingin dicapai oleh guru itu sendiridalam pengajaran dan pembelajaran.Menurut Doyle (1979), pengurusan bilik darjah adalah satu proses menyelesaikanmasalah berhubung dengan peraturan bilik darjah.Caslin dan Good (1992) pula menyatakan pengurusan bilik darjah merangkumi lebihdaripada kepatuhan peraturan-peraturan bilik darjah iaitu suatu jentera bagi memupukpemahaman kendiri, penilaian kendiri dan kawalan kendiri dalam diri murid-murid.Kajian Kounin (1970) terhadap pengurusan bilik darjah menunjukkan terdapatnyaperubahan tumpuan daripada menekankan strategi disiplin kepada strategi pengurusanbilik darjah secara proaktif atau preventif. Kedua-dua strategi mengambil pendekatanbersifat mengelakkan sesuatu kejadian yang tidak diingini daripada berlaku dan tidaksemata-mata mengenakan hukuman kepada pelajar.Didapati kebanyakan pengurusbilik darjah yang berkesan adalah mereka yang mengamalkan strategi preventif.Banyaklagi aspek pengurusan bilik darjah yang perlu diterokai oleh guru untuk melaksanakanpengajaran secara berkesan.Menurut Levin dan Nolan (2004) pula, memberi tumpuan aspek keberkesanan dalampengurusan bilik darjah itu sendiri. Mereka berpendapat bahawa kedua-dua aspekarahan dan pengurusan merupakan proses yang mempunyai tujuan di mana tindakanserta sikap guru itu bertindak untuk memudahkan objektif yang ingin dicapai oleh guruitu sendiri dalam pengajaran dan pembelajaran. Secara ringkasnya, matlamat dalammemberi arahan merupakan kaedah yang terus membantu dalam pencapaianakademik pelajar. Dalam pengurusan pula, bertujuan untuk memupuk dan memeliharatingkah laku pelajar yang menerapkan arahan yang efektif dan efisien.
Sharifah Maizatul Zuraida, 751015-08-6298, KPLI Jun 2009 / BDK 1Page 3

Activity (85)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Siti Munirah liked this
Wan Siti Hajar liked this
Rosnizatul Azia liked this
Fadhilah Hafad liked this
Diana Diyana liked this
Fadhilah Hafad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->