Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
19Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Fiqh Dakwah-satu Pemahaman

Fiqh Dakwah-satu Pemahaman

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,035|Likes:
Published by adam

More info:

Published by: adam on Jan 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/07/2013

pdf

text

original

 
 Projek Pustaka Alaf Azhari Manhal PMRAM 
FIQH DAKWAH : SATU PEMAHAMAN
MUQADDIMAH 
( Surah Yusuf ayat 108 )Medan dakwah merupakan satu lapangan yang luas selari dengan objek dakwahyang dibawa oleh para rasul iaitu agama Islam. Justeru itu para duat selaku juru dakwahmempunyai tugas dan tanggungjawab yang besar dalam rangka menyalur danmenyampaikan risalah dakwah dengan lebih terarah dan terencana. Oleh itu pemahamanyang mendalam dan mendasar mengenai “Fiqh Dakwahadalah perlu agar penyebarluasan risalah ini mencapai tahap yang maksimum.
1. PEMAHAMAN FIQH DAKWAH 
Fiqh dakwah merupakan cantuman dua rangkaikata iaitu Fiqh dan Dakwah. Setiapkalimah mempunyai maknanya tersendiri.FIQH : Mengetahui (tahu) dan memahami (faham).DAKWAH : Seruan kepada sesuatu iaitu galakkan melakukan sesuatu.Dakwah ilallah : Seruan kepada beriman kepada Allah Taala dan beriman denganapa yang dibawa oleh para rasul dengan membenarkan segala perkhabaran yang dibawa,patuh dan tunduk dengan segala titah perintah Allah Taala dan meninggalkan segalalarangannya, justeru agama Islam merupakan agama penamat, syumul dan lengkap.Ini bermakna dakwah ilallah ialah seruan untuk tunduk dan patuh kepada agamaIslam secara keseluruhannya (total). Meyakini Islam adalah agama yang benar, yang
1
 
 Projek Pustaka Alaf Azhari Manhal PMRAM 
dibawa oleh junjungan besar nabi Muhammad s.a.w yang diwahyukan oleh Allah Taalasebagaimana firmanNya :(Surah Fussilat : 43) Maksudnya :
Yang tidak datang kepadanya (Al Quran) kebatilan baik dari depandan belakangnya, yang diturunkan dari Allah yang maha bijaksana lagi maha terpuji.
Fiqh Daulah merupakan satu proses pemahaman secara mendalam dan mendasar terhadap sejarah dakwah, sebab-sebab dakwah dijalankan, rukun-rukun dakwah,matlamat dan tujuan dakwah, uslub dan method yang digunakan, wasilah yangdipraktikkan dan kesan rangka tuju dakwah tersebut.Pemahaman yang jelas dan mendasar mengenai Fiqh Daulah ini memungkinkan juru daie mempersiap siagakan diri dengan ‘senjata’ yang mampan, keupayaan diri,kemampuan mengutarakan bukti dan hujjah untuk berhadapan dengan mad’u yangpelbagai, suasana dan iklim yang berbeza, bangsa keturunan dan bahasa yang berbeza.Justeru itu perkara-perkara di atas wajib dikuasai bagi siapa yang mahu menjadikemudi risalah, pengikut baginda Rasulullah s.a.w. Lantaran itu, ia menjadi satu kewajibanyang tertanggung di bahu manusia selagi ia bergelar muslim, merialisasikan tugastersebut berdasarkan kemampuan dan keupayaan.
2. KEWAJIPAN MENYAMPAIKAN DAKWAH 
Sesungguhnya kewajipan menyampaikan dakwah Islamiah merupakan satutuntutan secara syar’ie. Kewajipan ini tertanggung di atas bahu umat Islam tidak mengiratua atau muda, lelaku mahupun perempuan, kecil atau besar, samada pemerintah ataurakyat jelata secara khususiah atau umum. Tuntutan ini mesti direalisasikan mengikutkadar keupayaan diri, berdasarkan kemampuan tenaga dan darjah kemantapan imanserta rasa sensitiviti terhadap realiti umat Islam di samping iklim persekitaran masyarakatyang dilingkunginya.
2
 
 Projek Pustaka Alaf Azhari Manhal PMRAM 
Ini jelas berdasarkan firman Allah di dalam Surah At Taubah ayat 71.Islam juga menjelaskan kaedah penyebarluasan dakwah ini adalah merangkumisemua golongan muslimin.( Surah Ali Imran : 110 )Di dalam ayat di atas para ulama’ menjelaskan ibarat adalah merangkumi seluruhumat muslimin tidak mengira jenis keturunan, bahasa, budaya, warna kulit dan bangsa.Kesemuanya adalah sama menerima tuntutan tersebut.Tidak syak lagi di sana terdapay banyak nas dari Al Quran dan As Sunah yangmenjelaskan kewajipan menyampaikan risalah dakwah Islamiah secara qat’ie (dalil qat’ie).Nas Al Quran :(Surah Ali Imran : 104)Di dalam ayat di atas pada kalimah adalah iaitu menunjukkan kata perintah danperintah untuk melakukan sesuatu menurut kaedah usul adalah suatu yang wajibdilakukan. Ibarat di dalam ayat yang dimaksudkan daripadanya adalah sekelompok atausegolongan daripada ulamak dan du’at yang bertugas untuk menyeru amar ma’ruf danmencegah amal mungkar dan menjaga pandangan umum di setiap rantau dan cerukmujtamak Islam sekalipun kewajipan tersebut pada asalnya tertumpu kepada setiap
3

Activity (19)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Soni Prayogi liked this
Ahmad Hidayat liked this
Finah Sungaji liked this
Much Endrass liked this
Annia Fauziyah liked this
syahid86 liked this
Muhammad Renaldi liked this
Safiuddin Salleh liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->