Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
6. tétel

6. tétel

Ratings: (0)|Views: 145|Likes:
Published by bokorhenriett

More info:

Published by: bokorhenriett on Jan 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2010

pdf

text

original

 
6. tétel - Az információs társadalmak (globális, EU-, nemzeti, regionális)információmenedzsment vonatkozásai.Az információs társadalomépítés az EU-ban
Az infokommunikációs szakmapolitikát, stratégiát, technológiai és szolgáltatási fejlesztésilépéseket erősen meghatározza az Európai Uniós környezet, az európai és magyarországiinformációs társadalomfejlesztési programsorozat. Napjainkig a Lisszaboni stratégia 2000 illetve annak részleges módosítása 2004-ben határozzameg az információs társadalomfejlesztés konkrét programjait.A lisszaboni stratégia szerint a cél az, hogy
„Európa 2010-re váljon világ legversenyképesebbés legdinamikusabb gazdasági közösségévé 
” Az átfogó lisszaboni célokat követve az EurópaiBizottg 3 telet menn alakította ki az informács rsadalommal és azinfokommunikációs technológiákkal kapcsolatos politikáját: (1) szabályozás, (2) kutatás +fejlesztés támogatása és (3) eEurope akcióprogramok.Az eEurope programok az eEurope 2002-es (2000), majd az eEurope+ (2001) végülaz eEurope 2005-ös (2002) akcióterveken alapulnak. Ezek lényegi célja dinamikus, tudás-alapú gazdaság létrehozása, felgyorsított és fenntartott gazdasági növekedés elérése. Cél, hogy2005 végére az EU-ban modern, online közszolgáltatásokat vegyenek igénybe (e-kormányzat,e-egészségügy, e-oktatás alkalmazások), megfelelő elektronikus tartalmakat („e-tartalmakat”)alkossanak és dinamikus e-üzleti környezet működjön a széles körben elterjedt szélessávúhozzáférésű hálózatokon, amihez a fogyasztók versenyképes árakon és biztonságosan jutnak hozzá (e-gazdaság, e-üzlet).
i2010 Kezdeményezés
A 2005-ben kidolgozott program (teljes magyar nyelvű változata „i2010: európai információstársadalom a növekedésért és a foglalkoztatásért” címen letölthető word-ben, vagy pdf-ben:http://europa.eu.int/information_society/eeurope/i2010/i2010/index_en.htmcím alatt). Amegvalósításhoz az európai társadalom minden politikai és gazdasági segítségét igénybeveheti, legyenek azok ipari egttsek, kutatásfejleszsi projektek vagy jogilehetőségek.Kiemelt területek: az IKT-szektorban dolgozók számának növelése, az információs éskommunikációs technológiák, pl. szélessávú internethozzáférés fejlesztése, a különféletechnológiák - kábeltévék, internet, mobiltelefon - jobb szabályozása és közös fejlődésük  bátorítása, illetve olyan területek, mint például a nanotechnológia.
Az i2010 Kezdeményezésnek három fő pontja1.
Információs társadalmi és médiapiac: egy nyílt és egységes versenyfeltételeket kínálóeurópai uniós információs társadalmi és médiapiac létrehozása.
2
. IKT-kutatás és fejlesztés: az információs és a telekommunikációs technológiák területénkutatás-fejlesztésre szánt európai uniós összegek megemelése 80 százalékkal. Az EurópaiUnió jelenleg lakosonként csak 80 eurót költ kutatásfejlesztésre, míg(Japán 350, USA 400).
3
. Nyitott információs társadalom: egy minden európai uniós állampolgár számára nyitottinformációs társadalom megteremtése lehetővé téve, hogy a digitális technika és az internetelőnyei rövid időn belül mindenki számára elérhető legyen.A lok megvast szolgáló menetrend szerint minden tagorsgnak, ígyMagyarországnak ütemesen kell megoldani bizonyos stratégiai, szabályozási feladatokat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->