Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
173Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Curs Master Diagnoza Interventie Deficient A Intelect -Tobolcea

Curs Master Diagnoza Interventie Deficient A Intelect -Tobolcea

Ratings:

5.0

(3)
|Views: 4,938 |Likes:
Published by karrrmen

More info:

Published by: karrrmen on Jan 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2013

pdf

text

original

 
Deficienţa de intelect – noţiuni generale
nd copilul are întârziere în dezvoltarea mintaşi abilităţile lui suntscăzute comparativ cu nivelul considerat normal pentru vârsta sa, spunem că el aredeficienţă mintalăUn copil cu deficienţă mintală va avea dificultăţi de:- învăţare - înţelegere- comunicare- comportament
Există diferite grade ale deficienţei mintale. Unii copii pot avea doar o uşoarăînrziere în dezvoltare şi dificultăţi în învăţare; alţi copii au întârzieri grave,întâmpinând mari dificultăţi chiar şi în însuşirea unor abilităţi de bază.
Indiferent de gravitatea deficienţei, în condiţiile acordării unui ajutoadecvat, fiecare poate învăţa ceva, în ritm propriu şi în limitele date de deficienţă.
Există o categorie de copii pe care îi numim „întârziaţi în dezvoltare". Ei auun grad redus al întârzierii în dezvoltare, recuperabilă în timp, în condiţii de sprijin.In timp diferenţele dintre un copil cu întârziere în dezvoltare şi un copil obişnuit deaceeaşi vârstă dispar.
La copilul cu deficienţă mintală, diferenţele faţă de un copil obişnuit, deaceeaşi vârstă, se adâncesc şi cresc în timp, dată fiind caracteristica de stagnare adezvoltării mintale.
Unii copii pot avea şi alte deficienţe pe lângă cea mintală. De exemplu, uncopil poate avea, în acelaşi timp, dereglări ale auzului şi deficienţă mintală. Deficienţamintală se mai poate asocia şi cu incapacitatea fizică. In aceste cazuri trebuieidentificată problema de bază, iar ajutorul trebuie acordat, prioritar, în aceastădirecţie.Majoritatea copiilor cu deficienţă mintală au dificultăţi de ordincomportamental. Acestea se datorează, în principal, capacităţilor reduse de înţelegereşi comunicare.
Este foarte important ca, copilul cu deficienţă mintală să beneficieze de ajutor cât mai de timpuriu. Potenţialul său de a învăţa va fi mai mare dacă ajutorul îi va fiacordat de la o vârstă cât mai mică.
Dificultăţile întâmpinate de copilul cu deficienţă mintală sunt multiple şicomplexe. El reuşeşte mai greu să stea în şezut, să meargă, să alerge, să prindă şi săarunce; de asemenea întâmpină greutăţi în deprinderea unor abilităţi de bază, cum ar fi:îmbrăcatul, spălatul, alimentarea. Mai târziu apar dificultăţi ce ţin de comunicare, deabilitatea de a învăţa, de socializare
Deoarece copilul cu deficienţă mintală învaţă mai greu, obiectivele de lucrucu el trebuie planificate în etape foarte mici. Se mai recomandă ca, în timpul învăţăriisă se revină sistematic asupra etapelor deja parcurse. Trebuie să fim insistenţi şirăbdători lucrând cu aceşti copii, învăţarea, pentru ei, este ceva dificil şi au nevoie detoată încurajarea pe care o pot obţine.
D
acă condiţia copilului cu deficienţă mintală nu se va îmbunătăţiniciodată, merită să petrecem atâta timp cu el?
 
Speranţe reale în cazul copiilor cu deficienţă mintală
Realizările copilului cu deficienţă mintală vor depinde de măsura în care îi este afectatăabilitatea de a învăţa. După cum am mai semnalat, unii copii au dificultăţi de învăţare deordin major şi realizările lor sunt foarte limitate. Alţii au mai puţine probleme în acest sens şi pot însuşi mai mult.
Un copil cu deficienţă mintală trebuie să poată...
să-şi comunice într-un mod oarecare necesităţilesă-şi formeze abilităţi de bază în activităţi precum îmbrăcatul, spălatul,alimentareasă îndeplinească sarcini utile în măsura posibilităţilor salesă formeze aptitudini de integrare în societate împreună cu alţi copii şiadulţi
Care sunt scopurile noastre?
Scopurile noastre sunt:să îmbunătăţim abilităţile de comunicare ale copiluluisă recunoaştem şi să încurajăm orice fel decomunicaresă susţinem şi să încurajăm părinţiisă ajutăm copilul să devină cât mai independent posibilsă oferim acestor copii posibilitatea de a se integra încomunitate alături de ceilalţisă le arătăm părinţilor modalităţi de abordare acomportamentului dificil
CAUZELE 
D
A!
 
Şi acum reamintiţi-vă ce am mai spus: -Deficienţa mintală nupoate fi vindecată, deci, în această privinţă, condiţia copiluluideficient nu se va ameliora niciodată. Dar un copil cu deficienţămintală poate deprinde abilităţi noi şi, astfel, putem spune că„starea copilului se va îmbunătăţi". Copilul are nevoie de totsprijinul ce-i poate fi acordat pentru a învăţa şi a-şi realiza la
 
Există multiple cauze ale deficienţei mintale,
 însă deseori rămân necunoscute.
Cele mai răspândite cauze sunt:
 Microcefalie
-
când copilul se naşte cu un creier mai mic decât obişnuit.
 Leziuni cerebrale
 — 
generate de complicaţii în timpul naşterii sau în timpul şi dupănaştere; de exemplu, asfixie la naştere, meningită.
Deficienţa mintală... întrebări şi răspunsuri...
Există multiple idei eronate despre deficienţa mintalăEste vina mea copilul are deficienţămintală? Nu este vina d-voaslră, nici a soţuluid-voastră.Deficienţa mintală se întâlneşte la copiii dintoată lumea.

Activity (173)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
anca_panait liked this
anca_panait liked this
anca_panait liked this
psihocognitie1 liked this
doina1993 liked this
omepav liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->