Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
26Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PERATURAN SEKOLAH

PERATURAN SEKOLAH

Ratings:
(0)
|Views: 1,319|Likes:
Published by shakh1971

More info:

Published by: shakh1971 on Jan 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

 
HAL EHWAL MURID (HEM)SEKOLAH KEBANGSAAN PADANG MOKAN16400 KOTA BHARU KELANTAN
 
 Tiap-tiap murid murid dikehendaki patuh kepada peraturan berikutserta bekerjasama dengan pengawas sekolah untuk menjaga namabaik sekolah serta meninggikan disiplin.
l. PENTADBIRAN
a)Murid-murid dikehendaki berada disekolah 10 minit sebelumloceng dibunyikan.b)Murid-murid dikehendaki beratur di luar bilik darjah dan hanyaboleh masuk ke kelas apabila guru berada bersama.c)Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolahseorang diri atau dengan orang luar sebelum waktu balik. Ibu bapayang ingin membawa anak-anak mereka balik mesti memberitahuguru kelas, Guru Penolong Kanan dan menandatangani buku "MuridPulang Awal" yang disediakan di Pejabat.d)Murid-murid yang tidak hadir kerana sakit atau sebab-sebabtertentu hendaklah memberitahu guru kelas dengan membawasurat akuan doktor atau surat alasan ibu bapa / penjaga.e)Murid-murid yang tidak sihat dilarang datang ke sekolah.
2. PEMBELAJARAN
a)Murid-murid mesti menunjukkan sikap yang positif dalampelajaran mereka.b)Semua kerja-kerja rumah hendaklah disiapkan dirumah.c)Murid-murid mesti mewujudkan suasana pembelajaran yangtenang dan berdisiplin setiap masa.
PERATURANSEKOLAH
 
d)Murid-murid yang berpindah kelas mesti beratur dan bergerakdengan cepat, senyap dan berdisplin.
3. SIKAP DAN SAHSIAH DIRI PELAJAR
a)Murid-murid mesti menghormati rakan-rakan, guru-guru,pengawas-pengawas dan pekerja-pekerja sekolah.b)Murid-murid mesti mengamalkan budi bahasa yang baik di antarasatu dengan lain dengan cara mengucapkan Assalammualaikum /Selamat Sejahtera / Selamat Pagi kepada guru-guru, ucapan terimakasih kepada sesiapa yang menolong atau memberi sesuatu.c)Murid-murid mesti mengamalkan sikap sedia berkhidmat ataumemberi pertolongan kepada guru-guru, pekerja-pekerja dan rakan-rakan.d)Murid-murid mesti menjaga harta benda sekolah supaya tidakrosak, hilang dan pecah.e)Jimatkan air dan elektrik supaya jangan membazir.f)Murid-murid mesti berbaris ketika membeli barang-barangmakanan di kantin, masuk ke bilik darjah atau ketika menaiki bas. 
4. AKADEMIK 
a)Hanya Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris boleh digunakan didalam pertuturan harian di sekolah.b)Murid-murid yang tidak sihat hendaklah memberitahu gurupendidikan jasmani supaya boleh dikecualikan daripada mengambilbahagian.
5. KOKURIKULUM
a)Murid-murid Tahap 2 dikehendaki mengambil bahagian dalamsatu gerakerja persatuan, satu kelab dan satu pasukan pakaianseragam.b)Kedatangan murid adalah wajib.
 
c)Setiap murid adalah dikehendaki hadir dan menyertai kegiatanyang diambilnya.
6. TATATERTIB MURID
a)Murid-murid wajib memakai pakaian seragam sekolah yangditentukan oleh Kementerian Pendidikan.b)Murid-murid diwajibkan memakai kasut kanvas dan bertapakgetah dan berwarna putih. Sarung kaki hendaklah yang pendek danberwarna putih.c)Murid-murid hendaklah memakai lencana sekolah pada bajumereka.d)Rambut murid-murid hendaklah sentiasa bersih, kemas danfesyennya hendaklah sesuai dengan pelajar sekolah.e)Murid-murid dilarang memakai barang-barang kemas sepertigelang, rantai, loket, subang dan cincin.f)Murid-murid hendaklah berkuku pendek dan bersih. Tidakdibenarkan mewarnakan kuku.g)Hanya reben berwarna biru tua atau putih boleh dipakai.h)Subang dibenarkan kepada murid-murid perempuan sahaja.Ukurannya tidak melebihi garis lintang 1 cm.
7. TATATERTIB SEMASA DI DALAM BILIK KELAS
a)Murid-murid mestilah sentiasa senyap, berdisiplin dan bersediauntuk belajar.b)Keluar masuk kelas dilarang semasa ketiadaan guru.c)Kebersihan kelas adalah tanggungjawab bersama. Kebersihansekitar kerusi dan meja dijaga oleh murid yang duduk disitu.d)Murid-murid tidak dibenarkan berada di dalam bilik darjah bilamurid-murid pada masa itu perlu berada di kelas lain.e)Lima minit sebelum loceng akhir berbunyi, murid-muridhendaklah bersihkan meja masing-masing, kelas dan bakul sampah.Pastikan kipas ,lampu, tingkap dan pintu ditutup.

Activity (26)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mokhtar liked this
Syaz Wan Zacx liked this
Sarimah Muhi liked this
Nur Fatin Azreen liked this
NOOR AZNI liked this
unclewong liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->