Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
21Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Curs 9 Medicina Legala

Curs 9 Medicina Legala

Ratings: (0)|Views: 1,846|Likes:
Published by haribo23

More info:

Published by: haribo23 on Jan 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2013

pdf

text

original

 
Curs 91. PRONCUCIDEREA
Considerată una dintre cele mai absurde si mai inumane infracţiuni atât prin contrastul dintre facilitatea agresiunii şi lipsa de apărare a victimei cat si prin aceea ca infirma instinctul matern firesc , sânul mamei devine un mormântin loc de a fi un sanctuar al vieţii. Aceasta fapta se pedepseşte conform art.177cu închisoare între 2 – 7 ani reprezentând o forma atenuata de omor ce consta inuciderea imediata după naştere a copilului nou născut de către mama sa naturalacare se afla intr-o stare de tulburare psihica pricinuita de naştere.Este o varietate de specie a omorului si face parte din categoriainfracţiunilor împotriva persoanei. Obiectul juridic special este constituit derelaţiile sociale referitoare la dreptul la viata al copilului nou născut prin care seasigura fondul uman al societăţii; aceste relaţii sociale sunt axate pe ocrotireavieţii copiilor nou născuţi si trebuie respectate de toţi membrii societăţii inclusivaceea care l-a născut.Fapta prin care a fost suprimată viaţa nou-născutului ca sa poată fiîncadrata in art. 177 trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
1.
 
Subiectul pasiv
 
si imediat
trebuie sa fie copilul nou născut viu (încazul acestei infracţiuni societatea este lezata prin dispariţia unui membru alsau) obiectul material al infracţiunii de pruncucidere îl constituie corpul viu alcopilului nou născut asupra căruia se exercita activitatea de ucidere. Nu are nici o importanta faptul că:
-
nou născutul poate prezenta malformaţii;
-
este sănătos somato-psihic sau nu, este neviabil, neputând supravieţui inmediul extra uterin;-provine dintr-o sarcina generala;
-
este primul sau al „n”-lea copil;
-
era dorit sau nu de mama sau ambii părinţi;Daca copilul a fost născut mort fapta nu poate fi încadrata în categoriainfracţiunilor contra persoanei neexistând obiectul juridic special.
2.
 
Uciderea copilului nou născut
sa se realizeze imediat după naştereaacestuia.- din punct de vedere juridic prin acest termen se înţelege copilul abianăscut imediat după naştere in care sa păstreze semnele naşterii recente 1,2cel mult 3 zile.- din punct de vedere medical prin nou născut se înţelege prima perioada de existenta a copilului in mediul extern - extrauterin ce se întinde pe durata de 28 de zile.In dezvoltarea unui individ organismul parcurge următoarele perioade:copilăria, pubertatea, adolescenta, maturitatea, senescenţa.
1
 
1.
Copilăria cuprinde :
- perioada de nou născut respectiv primele 28 zile după naştere in care primele 7 zile sunt considerate perioada prenatala;- perioada de sugar de la sfârşitul primei luni de viata pana la vârsta de1 an;- perioada de copil mic de la 1 – 3 ani;
2.
Perioada a 2-a a copilăriei preşcolare ce se întinde intre 6-7 ani.
3.
Perioada şcolară.
4.
Perioada pubertală, marcată de creşterea somatică accentuatăPruncuciderea trebuie diferenţiată de: avort, întreruperea cursului normalal sarcinii si expulzarea produsului de concepţie in primele 6 luni de dezvoltareintrauterina. Avortul spontan sau provocat - criminal sau terapeutic se producein primele 2 luni de sarcina si poarta de avort ovular. In lunile 3,4 de sarcina senumeşte avort embrionar, iar in lunile 5,6 poarta denumirea de avort fetal. Din punct de vedere juridic moartea criminala a produsului de concepţie in primele 6luni de viata intrauterina se numeşte
feticid.Naşterea prematură
- înainte de termen (naşterea normala durează 280zile adică 9 luni calendaristice iar naşterea prematura survine înainte de 37săptămâni de gestaţie dar după 6 săptămâni de viata intrauterina. Din punct devedere juridic moartea criminala după 6 luni de viata intrauterina este denumitainfanticid. Atât feticidul cât şi infanticidul pot surveni si atunci când copilul seafla in corpul mamei (intrauterin), si după ce a fost expulzat; menţionam ca produsul de concepţie în vârstă de mai puţin de 6 luni de viata intrauterina nueste considerat viabil. Deoarece legea penala nu face nici o precizare asupramomentului naşterii rezumându-se la a menţiona doar „imediat după naştere” siavând in vedere posibilitatea uciderii copilului în timpul naşterii (in timpulexpulsiei) când străbate tractul pelvigenital caz în care este denumita uciderea –  pruncucidere vulvară) consideram ca prevederile art. 177 C.p. pot fi operante dinmomentul declanşării naşterii si al angajării produsului de concepţie in filiera pelvigenitala.3.
Subiectul activ nemijlocit
si calificat este mama naturală a copilului.Persoana care ucide are calitate speciala, ceea ce potrivit legii constituie ocircumstanţa persoana ce atrage o anumita sancţiune vis-à-vis de fapta comisă.Pedeapsa este intre 2- 7 ani fata de alte omoruri care variază de la 10 -20 ani cudiferite calificative - grav, deosebit de grav.În cazul in care fapta este comisa de o alta persoana nu mai esteconsiderata pruncucidere, se considera omor calificat si mai ales se semnaleazăsi imposibilitatea persoanei de a se apăra.Daca fapta este săvârşita si cu participarea mamei ea este sancţionata pentru pruncucidere iar ceilalţi implicaţi pentru omor calificat. De asemeneatrebuie precizat faptul ca nici o alta calitate a mamei nu are relevanta pentruacţiunea de pruncucidere (dacă mama era sau nu căsătorită , daca avea sau nuloc de munca, daca era infirma).
2
 
4
. Mama naturală
a nou născutului sa prezinte o tulburare psihica care sa poate fi legata de actul naşterii; daca acea tulburare nu este pricinuita de naşterefapta mamei va constitui una din formele acţiunii de omor.Totalitatea tulburărilor psihice ce survin in timpul sarcinii, naşteriisau lactaţiei sunt desemnate prin termenul generic de psihoza puerperala. Acesteafecţiuni apar des la primipare (femei care nasc prima data sau femei cuantecedente cu tulburări psihice).In ceea ce priveşte tulburările psihice ce apar imediat după naştere si carear permite conform cerinţei legii penale încadrarea faptei mamei in conformitatecu prevederile art. 177 C.p. menţionăm ca acestea se pot prezenta sub mai multeforme: stări confuzionale , stări de anxietate, stări delirante realizându-se pe axarelaţie copil – mama o negare a maternităţii sau chiar considera copilul camalformat. In consecinţa mama ajunge la concluzia ca trebuie sa scape de acestmonstru pe care nu l-a dorit – de cele mai multe ori mama încearcă sa sesinucidă după ce a omorât sau a abandonat copilul. Aceste stări fac parte dintabloul tulburărilor psihice ale perioadei post-partum care tine pana la 42 zile.Tot in acest concept exista si psihoza de lactaţie dar aceasta apare mai târziu fatade momentul naşterii si nu este inclusa in categoria tulburărilor psihice la careface referire legea penala. Deci pruncuciderea este o infracţiune materiala carese realizează printr-o activitate de ucidere in timpul expulsiei sau imediat dupănaşterea copilului fără a avea importanta daca nou născutul s-a detaşat completsau nu de corpul mamei, daca s-a secţionat cordonul ombilical sau daca a fostexpulzata placenta.Cerinţa legii penale este îndeplinita numai daca activitatea de ucidere esteurmata de moartea copilului. (tentativa nu este pedepsita) deoarece legea nuspecifica momentul decesului copilului nu are nici o relevanta faptul ca acesta s-a produs imediat sau după un interval de timp oarecare după naştere (câtevazile), atât timp cat intre activitatea de ucidere exercitata de mama si decesul nounăscutului se poate stabili o legătura de cauzalitate. Activitatea de ucidere a nounăscutului se poate înfăptui prin:
-
comisiune sau acţiune, denumita si pruncuciderea activa prin asfixiimecanice, sufocare, sugrumare, aruncare in latrine, lovirea capului , secţionareaarterelor carotide, comprimarea capului intre coapsele mamei etc.
-
omisiune sau inacţiune denumita si pruncucidere pasiva presupuneneacordarea îngrijirilor strict necesare după naştere, lipsa alimentaţie, expunereala frig, etc.Examinarea medico-legala se desfasoara :a) la locul faptei b) asupra mameic) asupra cadavrului nou-născut.a) La locul faptei - unde s-a produs naşterea sau unde a fost găsit cadavrulcopilului. Aici se pun in evidenţă urme de sânge, placenta, cordon ombilical,diferite instrumente folosite, cârpe îmbibate cu sânge, etc.
3

Activity (21)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Anna Maria Bodur liked this
Anny Ann liked this
Adrian Calnegru liked this
tapitica liked this
Elena Danis liked this
Cetulean Silvia liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->