Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
268Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
POMICULTOR Curs Pomicultura 2009

POMICULTOR Curs Pomicultura 2009

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 21,484|Likes:
Published by vasliviu
Cursuri utile pentru scoala de Pomicultura.
Am adunat aici toate cursurile/capitolele care se cer pentru examenul de obtinere a diplomei de Pomicultor.
Nu este in forma finala, mai trebuei curata aranjat, insa este utilizabil. Informatiile continute sunt corecte si foarte utile.
Cursuri utile pentru scoala de Pomicultura.
Am adunat aici toate cursurile/capitolele care se cer pentru examenul de obtinere a diplomei de Pomicultor.
Nu este in forma finala, mai trebuei curata aranjat, insa este utilizabil. Informatiile continute sunt corecte si foarte utile.

More info:

Published by: vasliviu on Jan 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/10/2015

pdf

text

original

 
 
PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNTMeseria : POMICULTOR Durata pregătirii : 3 luniModule := C
ultura speciilor pomicole= Elemente de contabilitate= Maşini şi instalaţii agricole – exploataţii, întreţinere= Elemente de contabilitate şi gestiune economică= Legislaţie, management şi marketing= Protecţia mediului
Despre acest curs:Curs pomicultura ( an 2009 – Jud Buzau).Documentul este incropit de mine. Nu exista o ordine bine stabilita a capitolelor, de aceeaatasaz fisierul in format word pentru ca cei mai priceputi si interesati sa poata facemodificarile de rigoare. Daca o sa apuc sa fac eu, am sa revin cu o versiune mai buna.
 
Alegera formelor de coroana
In perioada de tinerete, pomii formeaza coroane piramidale, conice sauglobuloase, in functie de particularitatile de crestere ale fiecarei specii si soi. Coroanele pomilor crescuti liber (fara taiere) au un schelet simplu si bine dezvoltat si un semischeletamplu si complex, garnisit cu numeroase ramuri de rod. In aceste conditii, pomii incep safructifice mai devreme, temperand astfel ritmul si extensia cresterilor. Pe baza acestor constatari practice, pomicultorii au conceput si construit coroane semi-libere, de talie mare,mijlocie si mica in functie de vigoarea pomilor.Pentru soiurile viguroase, altoite pe portaltoifranc, au fost realizate coroane cu volum mare : piramidale si sub forma de vas.Pentru soiurilede vigoare mica si mijlocie, altoite pe portaltoi vegetativi, au fost realizate coroane aplatizate,dirijate pe spalioer, si coroane conice, fara suport de sustinere.
FORMAREA COROANELOR 
Coroanele pomilor se diferentiaza intre ele prin volum si contur, prin numarul, vigoarea siorientarea spatiala a elementelor permannente (ramurile de schelet) si nepermanente(semischelet), cat si prin modul de taiere in formare si intretinere.In pomicultura moderna, structura coroanelor se recomanda sa fie preponderent tanara,alcatuita in principal din ramuri de semischelet purtatoare a unui numar mare de ramuri derod. La formare se are in vedere : eliminarea zonelor neproductive din jurul axului, bazasarpantelor si din punctele de interferenta a ramurilor pomilor vecini ( in cazul palmetelor),sporirea elementelor productive in cadrul aceluiasi volum de coroana si simplificareatehnologiei de formare pe baza cunoasterii si folosirii economice a particularitatilor biologiceale soiului ( precocitatea, tipul de ramificare si fructificare).La pomii dirijati pe spalier, taierile de formare sunt necesare si se executa inca dinanul plantarii, in timp ce la pomii fara suport, primele taieri se fac dupa 2-3 recolte, candramurile de schelet si semischelet s-au arcuit (sub greutatea fructelor) si in punctele decurbura au aparut lastarii indicatori pentru aplicarea taierilor de incadrare a pomului intr-oforma conica 
 Principii si norme generale de taiere
:- fiecare coroana trebuie sa aiba o structura permanenta proprie, alcatuita dinramuri principale, variabile ca numar, pozitie si orientare in spatiu ;- in timpul formarii ,folosirea unor scheme si tehnici de taiere este obligatorie si infunctie de vigoarea si particularitatile de crestere si rodire a soiului ;- prin taierile de formare trebuie temperata sau stimulata cresterea axului si asarpantelor din coroana si grabita extensia si ramificarea productiva a semischeletului(aparitia ramurilor de rod) ;- pentru folosirea eficienta a energiei de crestere a pomilor in constructia coroaneitrebuie generalizate lucrarile in verde ;- pentru formarea mai devreme a structurii permanente a coroanei trebuie provocate prin taieri , ramificari anticipate.In general, coroanele trebuie sa indeplineasca cateva cerinte:
 
-sa fie cat mai simplu de realizat si cu un consum cat mai mic de munca;-sa fie cat mai apropiate de nivelul solului pentru ca lucrarile manuale de marevolum (taierile si recoltarea ) sa se faca pe cat posibil de jos, fara scari ;-sa fie cat mai rare si de dimensiuni optime pentru patrunderea cat mai directa arazelor solare in tot cuprinsul coroanei ( in interiorul coroanlor de mari dimensiuni patrundmai putin de 30% din razele solare. 
Tehnica formarii coroanelor
La infiintarea unei exploatatii pomicole comerciale sau familiale, alegereacoroanei constituie un element cheie pentru valorificare potentialului de rodire al speciilor sisoiurilor.In plantatiile familiale, coroanele piramidale si formele de vas se realizeazamai usor si cu interventii mai putine. De asemenea pomii plantati pe solurile fertile si dirijatiin coroane conice si cilindrice garanteaza obtinerea unor productii anuale si economice.Gruparea coroanelor se face in :- coroane dirijate fara spalier pentru gradinile familiale si plantatiilecomerciale;-coroane dirijate pe spalier, destinate plantatiilor comerciale si plantatiilor deagrement.Dintre coroanele conduse prin taieri si fara sustinere, mentionam : piramidaetajata rarita, piramida neetajata (Leader), piramida mixta, vasul intarziat, vasul Sarger, palmeta liber aplatizata, coroana fus tufa fusul subtire, tufa vas, cordonul vertical, cordonultufa, Bouche Thomas, Lepage, Heckinger si cordoane conice realizate prin taieri de incadrare.Cordoanele mai importante , sustinute pe spalier, pentru livezile comercialesunt :Palmeta etajata cu brate oblice, palmeta neetajata, palmeta evantai, tripla incrucisare,drapel Marchand, haag, Lincoln, TaturaTrellis, Tesa si Solen.
Coroane dirijate fara spalier
 Piramida etajată rărită 
. Pomii condusi in aceasta forma au un trunchi inalt de 70-80 cm si un ax central puternic, pe care sunt inserate 3-4 etaje, distantate intre ele la 80-100cm. In fiecare etaj se afla 3-4 sarpante (ramuri de ordinul I )viguroase, dispuse simetric in jurul axului, la o distanta de 8-12 cm una de alta. Sarpantele (bratele ) sunt inclinate la 50-60grade (fata de ax) si au 3-4 subsarpante, dispuse alternativ la 50-60cm una de alta.Tehnica formarii piramidei etajate consta in :- Anul I – scurtarea vergii altoi la plantare la inaltimea de 110 cm si alegerea a 4lastari vigurosi pentru formarea axului si a primului etaj.-Anul II – scurtarea axului pentru formarea etajului II la inaltimea de 80 -120cmfata de ultima ramura din coroana (cea de sus) si a prelungirii sarpantelor pentru obtinerea primei subsarpante.-Anul III – scurtarea axului pentru proiectarea etajului III, alegerea lastarilor pentruformarea etajului II si scurtarea prelungirii sarpantelor etajului I pentru obtinereacelei de-a doua subsarpante.- Anul IV- Taierea axului , alegera sarpantelor etajului III si scurtarea prelungirilor sarpantelor etajelor I si II in vedera realizarii de noi sarpante. Dupa consolidarea pozitiei sarpantelor din ultimul etaj (III si IV), axul central al pomului se suprima.
 Piramida neetajata (Leader)
. Are un trunchi scurt de 60 cm inaltime si un ax pe care se prind 5-6 sarpante solitare, uniforme ca vigoare, dispuse in spirala si la o distantade 30-40 cm una de alta. Pe primele sarpante de la baza, care sunt si cele mai viguroase, se

Activity (268)

You've already reviewed this. Edit your review.
Diana Micle liked this
Vlad Lucaci added this note
vlad
1 thousand reads
1 hundred reads
Florin Iordache added this note
in zona de deal valcea ingrasamantul complexe in ce luna se dau
Adrian Romonti liked this
vasiletripon liked this
vasiletripon liked this
Dan Prisacariu liked this
cristyrye liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->