Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
53Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Alapszótár

Alapszótár

Ratings: (0)|Views: 3,963|Likes:
Published by Leslie Cooper

More info:

Published by: Leslie Cooper on Jan 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2013

pdf

text

original

 
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM ANGOL NYELVI PROJEKT
ELŐSZÓa kétnyelvű angol alapszótárhoz
Elcsépelt igazságnak nik, hogy a globalizálódó világban egyre fontosabb anyelvtudás. Ma már nemcsak a táncdalszövegek megértéséhez, a turistáskodáshoz, amagas szintű tudományos munkához és a diplomáciában van szükség idegen nyelvek ismeretére. Megnyíltak a határok, a munka világában is megjelentek a nemzetközikapcsolatok. Külföldi munkáltak keresnek munkaerőt Magyarországon, a miszakembereink a határokon túl vállalhatnak munkát. Mindez azonban kudarccalgződhet, ha a nyelvtudás mindössze egy szűk teg privilégiuma marad.Elengedhetetlen és sürgős feladat, hogy az oktatás mindenki számára elérhetővé tegyeezt a területet is.A Szakiskolai Fejlesztési Program keretében készült szótársorozat legfőbb célja, hogya szakiskolai tanulók és a későbbi szakképzett munkavállalók kezébe olyan segédesz-közt adjon, amelyet a tanórán kívül, a gyakorlati életben is eredményesen forgat-hatnak.Az Alapszótár olyan szókincset tartalmaz, amelyre szakmától függetlenül minden-kinek szüksége van. Mint a meghatározás is mutatja, csak az alapszókincsetgyűjtöttük össze benne, azt a mintegy 4000 szót, amelyek nélkülözhetetlenek ahétköznapi érintkezésben, és amelyek nélkül a szaknyelvet sem lehet megtanulni.A kötet szerkesztésekor az eldleges szempont és cél a praktikusság,alkalmazhatóság volt. A filológiai precizitás helyenként a háttérbe szorul azért, hogy aszór könnyen és gyorsan használható legyen olyanok számára is, akik nemmélyültek el a nyelvtanban és az angol nyelv sajátosságaiban.Mindez természetesen nem mehetett a pontosság és megbízhaság rovására.Ügyelnünk kellett arra, hogy az egyes mszavak tartalmazzanak minden olyaninformációt, amelyek nélkül a felhasználó könnyen hibát követhetne el, amikor egyangol szöveget kell megértenie, felhasználnia vagy lefordítania.A szótár legfontosabb sajátosságait, jelzéseit, rövidítéseit stb. külön fejezetbenismertetjük.Munkánkat azzal a rennyel adjuk a leenhaszk kebe, hogy mindszókincsével, mind annak „tálalásával”, könnyen kezelhetőségével és érthetőségévelhathatósan hozzájárulhatunk boldogulásukhoz a mejult munkaepiaconhatárainkon belül és kívül.Budapest, 2005. október 
 ________________________________________________________________________  _______ 
1
 
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM ANGOL NYELVI PROJEKT
Zentai Katalinszótárszerkesztő
Útmutatóaz angol-magyar és magyar-angol alapszótár használatához
Szótárunk a két nyelv nélkülözhetetlen szavait könnyen kezelhető és könnyenmegtalálható formában tartalmazza. Célja, hogy a felhasználó számára az angolnyelvű kommunikációhoz gyors és gördülékeny segítséget adjon, kevésbé figíelve aszavak nyelvtani környezetére, stílusértékére stb.
Az alábbiakban az egyes szócikkekeben előforduló jelek, jelzések, rövidítések magyarázatakövetkezik. I.Az angol-magyar szócikkek felépítése: 
car
főnév – autó, kocsi:
by car 
- az angol szó vastag betűvel van szedve, a hangsúlyos szótagotaláhúzás jelzi
-
a szófajt aláhúzással jelöltük -a magyar jelentést gondolatjel (–) előzi meg-a szó helyes használatát bemutató példát, példamondatot dőlt betűvelírtuk. Ha szükségesnke ítéltük, zárójelben a magyar fordítást ismegadtuk:
fitted – 
 fitted carpet 
(padlószőnyeg)
II.Kiejtést segítő jelzés:
arrive
 – a hangsúlyos szótagot (több szótagú szó esetén) aláhúzással jelöltük III.A srban előforduszófajok és jek:
főnévigemnév = melléknévhat.szó = határozószónmás = névmássznmás = személyes névmássznév = számnévelölj. = elöljárószókötőszónévelődet = determinánsrövidítéstsz. = többes számvki = valakivmi = valami ________________________________________________________________________  _______ 
2
 
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM ANGOL NYELVI PROJEKTvhol = valaholvmennyi = valamennyiIV.Tobbi, a szócikkekben eforduló jelzések:1. A tárgyas-tárgyatlan megkülönböztetést magyarázat helyett a vonzat feltüntetésével jeleztük az angol címszóban; a magyar fordításban ettől eltekintettünk, mivel atárgyasragozás nem tette szükségessé: 
invite sb (=somebody)carry sth (=something)lay sb/sth – 
a
/
 jelzés azt jelenti, hogy a jel két oldalán lévő szavak egyaránthasználhatók az adott kifejezésben, de nem egyszerre (vagy-vagy)Ha az igének tárgyas és tárgyatlan jelentése is van, akkor a vonzat zárójelben jelenik meg.Ilyenkor a magyar fordításban először a tárgyatlan, majd a tárgyas jelentés áll: 
develop (sth)
 – (ki)fejlődik; fejlesztHa az ige után semmiféle vonzat nem áll, az azt jelenti, hogy az ige mindigtárgyatlan: 
sleep
 – alszik 2. A többszavas igéket (phrasal verbs) a főigét követőenkülön címszóként adtuk meg, aszófajjelölése nélkül. Ha a kifejezésnek tárgya van, ezt minden esetben feltüntettük: 
getget uplook look at sb/sth
(= a tárgy mindig a kifejezés után áll)
putput sth on
(= a tárgy állhat a kifejezés egyes részei között is; ha a tárgyszemélyes
 
névmás, akkor mindig itt a helye)3. A megszámlálhatatlan főneveknél ezt a tulajdonságot külön nem jelöltük; a magyartóleltérőesetekben a példával mutattuk be, hogy a főnév egyes számban marad, illetve hogymilyenszerkezetben fordulhat elő:
baggage
…:
She always travels with a lot of baggage.
equipment
…:
 some expensive pieces of equipment 
 
4.
A rendszerint többes számban használt „páros” főneveknél is a példával jeleztük aszószokásos használatát: 
shoe
… – cipő:
a pair of shoes
5.A rendhagyó többes számú főnevek esetében megadtuk a szabályostól eltérő alakot: ________________________________________________________________________  _______ 
3

Activity (53)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
tekati88 liked this
Tomoharu Abe liked this
Renata Börzsei liked this
Székács Edit liked this
Kovács Éva liked this
bogar1015 liked this
Szilvia Varró liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->