Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
esei yayasan salam

esei yayasan salam

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 3,299|Likes:
Published by mrszaki

More info:

Published by: mrszaki on Jan 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2015

pdf

text

original

 
3
LATAR BELAKANG PENUBUHAN YAYASAN SALAM
Yayasan SALAM ditubuhkan tahun 1997 dimana berfungsi sebagai badan bukan kerajaanyang mana menawarkan kerja-kerja sukarelawan di Malaysia dan di luar Negara. Yayasan SALAMMalaysia, atau ringkasnya SALAM ditubuhkan untuk membentuk semangat sukarelawan yang dapatmenghulurkan bantuan kepada yang memerlukan.SALAM menganjurkan pelbagai program – program sukarelawan di mana program inidapat dapat membentuk keperibadian dan semangat menolong. Tumpuan program adalam dalam pendidikan, kesihatan dan kerja pembangunan komuniti serta bantuan kecemasan. SALAM adalahsebuah organisasi bebas yang dan bukan berorentasikan keuntungan. Perbelanjaan bagi aktivitiadalah dibiayai oleh badan korporat, kerajaan dan sumbangan orang ramai.Sukarelawan SALAM pernah bertugas di Aceh, Nias, dan Sri Langka ketika Tsunami padatahun 2004. Mangsa-mangsa peperangan seperti di Iran, Pakistan dan Afganistan serta baru-baru iniadalah di Gaza, Palestin. Manakala sukarelawan SALAM telah membantu mangsa-mangsa banjir didalam negar seperti di negeri pantai barat iaitu Kelantan dan Pahang, serta di Johor, Kedah danSarawak pada baru-baru ini.Yayasan SALAM juga telah mengendalikan dua buah rumah perlindungan yang bertempatdi Chow Kit. Rumah Nur SALAM dan Rumah Sinar SALAM adalah rumah perlindungan yang dikendalikan oleh SALAM. Berfungsi sebagai pusat jagaan kanak-kanak jalanan, ibu tunggal, bayi baru lahir, wanita mangsa rogol dan kes-kes yang melibatkan mangsa-mangsa penderaan.Sekarelawan SALAM juga membuat kerja “outreach” untuk memujuk mangsa penyalahgunaan dadah agar kembali kepangkal jalan. Bukan itu sahaja, sukarelawan SALAM jugamemberikan bimbingan kepada ibu tunggal untuk menjadi usahawan kecil dengan kerjasama pelbagai pihak agar dapat meningkatkan ekonomi mereka.
 Jualan Amal GAZA oleh Yayasan Salam dengan kerjasama Kementerian Luar Negeri
 
3
MISI SALAM
SALAM mengangap kerja sukarelawan adalah satu kerja yang bermakna dan berkesan untuk membantu masyarakat menjalani kehidupan yang lebih baik. Setiap individu berhak untumenikmati kehidupan dalam persekitaran yang lebih baik, adil dan saksama. Hal ini penting keranasetiap manusia berhak memiliki kehidupan yang bahagia. Lantaran itu SALAM menyediakansukarelawan yang bersedia berkhidmat kepada masyarakat dan komuniti yang memerlukan.Perkongsian pengetahuan, ilmu dan kemahiran sukarewalan dengan masyarakat akan dapatmembuahkan keidupan yang lebih baik. Sukarelawan mampu membina komuniti yang lebih baik,kukuh dengan memupuk etika perkongsian, bantu membantu serta sayang menyayangi. RakyatMalaysia akan berpeluang menyumbang kearah pembentukan masyarakat madani dengan berkhidmat sebagai sukarelawan SALAM.
SYARAT-SYARAT MENJADI SUKARELAWAN SALAM
Semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun keatas adalah layak menjadi sukarelawanSALAM. Penyertaan adalah di alu-alukan daripada lepasan universiti dan kolej, sedang berkhidmatdan pesara.Sukarelawan Yayasan SALAM yang berkhidmat diluar negara akan bertugas selama 12 bulan atau lebih dan dalam negara pula adalah 6 bulan. Sukarelawan yang akan mula bertugas akanmenjalani progrem orientasi sebelum memulakan perkhidmatan mereka. Sukarelawan ini akanditempatkan di organisasi yang memerlukan khidmat dan kepakaran mereka.
 Jualan Amal GAZA oleh Yayasan Salam dengan kerjasama Kementerian Luar Negeri

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
sanisah abu bakar reviewed this
bagus
1 thousand reads
1 hundred reads
Alin Lina liked this
81291139 liked this
suhaimi yusof liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->