Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ENGELS - Aldous Huxley - Brave New World

ENGELS - Aldous Huxley - Brave New World

Ratings: (0)|Views: 442|Likes:
Published by Nienke Krook
BoekVerslag Aldous Huxley - Brave New World
BoekVerslag Aldous Huxley - Brave New World

More info:

Published by: Nienke Krook on Jan 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2011

pdf

text

original

 
1
Leesverslag 
Auteur:
Aldous Huxley.
 Titel:
Brave new world
 
Jaar van eerste publicatie
: 1932
 
Titelverklaring
Toen John gevraagd werd naar Londen te gaan, zei hij: “Oh brave new world, thathas such people in it”. Hij herinnerde zich deze woorden van William Shakespeare‟sstuk “the Tempest”,
 
die gevonden was in het reservaat waar John woonde. Hij wasecht enthousiast, maar toen hij in Londen was, viel het hem erg tegen. (zoals in deTempest)
Genre
Deze roman is een beetje een kritiek op de wetenschappelijke toekomst. Het boeklaat goed de waanzin zien van een denkbeeldige perfecte maatschappij en gevolgendaarvan.
PersonagesBernard Marx
Bernard Marx is de belangrijkste persoon in het boek.Toen hij gemaakt werd, had iemand een fout gemaakt en per ongeluk alcohol in zijnbloed gedaan. Hierdoor is hij erg geïsoleerd.Hij heeft emoties, iets wat de anderen niet hebben. Hij is erg verlegen en is eenechte opportunist.De goed gebouwde Helmholtz Watson is zijn vriend, maar als ze samen zijn isWatson de enige die praat.
 
Bernard is een beetje huilerig, waaraan je weer kunt ziendat hij niet echt in een goede toestand verkeert.Lenina vindt dat Bernard een vreemd en egocentrisch
 
iemand is, omdat hijbijvoorbeeld graag alleen is. (net als John, die helemaal niet in een goede toestandwas)Aan het eind van het boek komt hij uit zijn isolatie en dan willen de vrouwen hemplotseling wel hebben.
Lenina Crowne
Zij werkt in een centrum
 
waar baby‟s gemaakt worden. Ze is vrij knap, maar ze i
s nieteen normaal persoon in Brave New World,
 
omdat ze vaak met Henry Foster uit wilgaan.Ze gaan dan ook samen op vakantie naar een reservaat. Als ze terugkomt, en Johnmet hen mee gaat, wordt ze verliefd op John. Maar omdat hij niet gewend is om zosnel verliefd te worden (dat is normaal in Brave New World), duurt de relatie niet erglang.
 
2
John the Savage
(de wilde)Hij groeide op als een witte jongen in een Indianenreservaat. Hij las daar veelboeken en kent bijna alle gedichten van Shakespeare uit zijn hoofd. Hij begrijpt zeniet allemaal, maar hij voelt wel wat er bedoeld wordt. Diepe emoties zoalsbijvoorbeeld echte liefde
 
zijn erg belangrijk voor hem.Zijn moeder woonde ooit in Brave New World, maar toen ze zwanger werdschaamde ze zich zo dat ze in het reservaat verbleef. John blijkt later de zoon van deDHC (Director of Hatcheries and Conditioning) te zijn. Omdat zijn vader hem geenliefde kan geven raakt een beetje gefrustreerd, omdat hij niet meer weet waar hijhoort.Aan het eind van het boek verhangt hij zichzelf, omdat hij zichzelf erg schaamt. Hijkan zich niet aanpassen in de beschaving.
Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in 632 A.F. (After Ford), dat is 632 jaar nadat Ford deeerste T-ford had uitgebracht. Dit is zo rond het jaar 2535.De handeling vindt plaats in Engeland (ook in Londen) en gedeeltelijk in eenindianenreservaat in Mexico.
Thema
Het belangrijkste thema is het feit dat wetenschappelijke ontwikkelingen tot eenperfecte wereld zullen leiden, waar er geen vrijheid is. Verder hebben de bewonersvan Brave New World het recht om ongelukkig te zijn verloren. De slaaplessen die zekrijgen laten zien dat brainwashing slecht is. Aldous Huxley: "The advancement ofscience as it affects human individuals".
 Mijn leeservaring
De taal die in het boek gebruikt wordt, vond ik niet bijzonder moeilijk. Er werdenmisschien wel een beetje veel technische woorden gebruikt, maar na ze opgezochtte hebben werd het verhaal me weer duidelijk. Het boek was niet moeilijk om telezen, ik liep er vrij makkelijk doorheen.Ik heb er niet echt lang over gedaan om het boek te lezen, in totaal iets van tweeweken, maar ik las steeds kleine stukjes per keer.Het eerste deel van het boek begon een beetje saai, omdat er veel werd uitgelegdover wat er in de
„fa
briek
gebeurt en hoe de mensen in Brave New World leven.Maar het verhaal zelf vond ik erg leuk, dat komt omdat ik nou eenmaal hou vanboeken over de toekomst. Het is leuk om te zien wat de schrijver denkt dat er overeen tijd gaat gebeuren en ik zou graag willen zien of het uiteindelijk ook zo zal gaan.Ik vond Brave New World uiteindelijk een heel apart boek. De schrijver heeft eenleuke kijk op de toekomst, al kennen we enkele dingen die hij beschreef nu ook al(soma, wat we nu kennen
als XTC en ook hun reageerbuis baby‟s).
De sfeer in het boek is heel grappig, maar ook soms zielig, bijvoorbeeld op hetmoment dat John zelfmoord pleegt. Grappig was dat Bernard absoluut niet weet hoehij met vrouwen om moet gaan.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
great book
whosi0 liked this
Anne Barels liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->