Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SAMENVATTING - Ferdinant Bordewijk - Bint

SAMENVATTING - Ferdinant Bordewijk - Bint

Ratings:
(0)
|Views: 1,435|Likes:
Published by Nienke Krook
Samenvatting boek Ferdinant Bordewijk - Bint
Samenvatting boek Ferdinant Bordewijk - Bint

More info:

Published by: Nienke Krook on Jan 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/27/2010

pdf

text

original

 
Samenvatting ‘Bint’
 
Auteur
F. Bordewijk
Titel
Bint
Ondertitel
Roman van een zender
Opdracht
Aan mijn rector en zijn staf
Hoofdpersonen
De Bree 
 Dit is de vervangende leraar. Hij is niet erg groot en heeft geen atletisch lijf, maarbezit wel een macht van kracht en deze oefent hij vooral uit op één van zijn klassen
die hij „de hel‟ noemt.
Hij is een man die weinig eisen stelt. Hij leeft van de lessen die hij geeft op school enis eigenlijk bij de school gegaan uit nieuwsgierigheid en voor afleiding.Hij vindt zichzelf een a-seksueel persoon, hij begrijpt heel weinig van de vrouw in hetalgemeen en ook niet van wat een vrouw in een man kan zien.Hij is een verlegen persoon en durft bepaalde dingen niet te zeggen of hij zegt zegewoon niet. Verder heeft hij een hekel aan afscheid nemen en handjes geven.
Verandering 
De Bree verandert van een romantisch en fantastisch persoon in de persoon die detucht volgt. Eerst dacht hij bijvoorbeeld dat Van Beek beschermd moest worden,maar hij stemt toch in met Bint om hem van school af te sturen. De Bree neemt hetsysteem van Bint helemaal over en verandert in een krachtig en hard figuur.Het probleem van De Bree is het regeren over 'de hel'. Hij doet dit met harde hand enis niet mis met strafwerk. Het is niet belangrijk wie er strafwerk krijgt, als er maar strafuitgedeeld wordt. In 'de hel' mag je niet verslappen. In het begin heeft hij het ermoeilijk mee, maar hij groeit in zijn rol en gaat er zelfs van genieten. Hij waardeert
„de hel' later zelfs. Voor 'de b
loemenklas', een klas met orde, heeft hij daarentegenvolledige minachting. Na de vakantie blijkt dat de spanning tussen 'de hel' en DeBree voor hem onmisbaar is geworden.
Bint 
Dit is de directeur van de school waar De Bree als vervangende leraar les geeft. Hetis een magere man met een gezicht zonder uitdrukking. Hij is redelijk oud en hij heeftook een sik.Bint heeft een systeem van stalen tucht bedacht. Hij gedraagt zich in school als eensoort van dictator, zonder dat met veel woorden te laten blijken. Hij praat alleen alshet nodig is, en als hij praat blijkt wel hoe hij erover denkt.Hij interesseert zich niet veel voor de leerlingen op school en denkt alleen aan dereputatie van de school of aan zichzelf.
 
Verandering 
Rector Bint kreeg het idee een heel ander regime in de school in te voeren. Hierdoorwerd hij steeds onmenselijker en zakelijker.De opstelling van Bint tegenover zijn systeem verandert niet, hij blijft veel eisenstellen aan zijn leerlingen en zijn staf.Maar hij op een gegeven moment houdt hij dit niet meer vol en gaat hij uiteindelijkzelf aan zijn stalen tucht systeem ten onder.
De leerlingen uit klas 1
Deze klas wordt door De Bree „de hel‟ genoemd. Het is een Opstandige klas en
bevat vreemde personen die door hem als dieren worden uitgebeeld, met helevreemde achternamen. Deze klas heeft de vorige Nederlandse leraar weggepest.
Schattenkeinder 
De enige vrouw uit de hel. Ze is een verschrikkelijke sloddervos; altijd zitten haarvingers dik onder de inkt en ze kauwde aanhoudend op haar pen.De Bree kon in haar geen meisje zien. Zij leek er volgens hem niets op.
Whimpysinger en De Moraatz 
Whimpysinger was groot en bleek, hij had hardgroen tandschimmel en rossige ogen.De Moraatz was klein en bleker, zijn tanden waren groot en bruin.Deze twee zijn een onafscheidelijk duo. De Bree benoemt ze meteen tot twee-eenheid.
Voorzanger 
Hij was volgens De Bree de meest menselijke van allen. Hij was een bleke jood meteen bril. De Bree zag hem als een jong geleerde.
De leerlingen uit klas 2 
Deze klas noemt De Bree „de bruine‟. In de bruine klas had hij plezier. Er was
doodstille aandacht. Vijftig ogen weken niet van zijn mond, vingers gingen omhoog,zo hoog mogelijk. Wanneer er werd geschreven vielen ze als roofdieren over hunschriften.
De leerlingen uit klas 3 
„De grauwen‟. Dit was een klas van leerlingen die wel willen, maar niet even hard
kunnen. De grauwe was volgens De Bree goedaardig, arbeidzaam, kleurloos, slecht.Ze wilde zo graag mee. Onder het schrijven kwamen tongpunten te voorschijn, klonkgesteun en glinsterden voorhoofden van inspanning.
Van Beek 
Hij pleegde zelfmoord nadat hij het advies kreeg van school te gaan.
 
De leerlingen uit klas 4 
„De bloemenklas‟. Deze klas is het tegenovergestelde van „de hel‟. De klas is
volgensDe Bree: vredig, lief en slaperig. Dit is volgens hem een klas waar nooit echtemannen uit zullen komen.
Jérôme Fléau 
Een knappe, haast vrouwelijke jongen, aan wie De Bree meteen een hekel krijgt.Hij stookte de leerlingen op tegen de school, wat uitliep op een chaos met doorstenen kapot gegooide ruiten, waardoor hij werd geschorst.
Relaties
Bint 
 –
De Bree 
De Bree neemt op de school van Bint zijn eerste betrekking als leraar en is ook nietvan plan meer dan een jaar te blijven. Maar onder invloed van zijn contact met Binten door de gebeurtenissen die zich door toedoen van Bint in de loop van het
beschreven schooljaar voordoen, verandert De Bree‟s kijk op de werkelijkheid en op
zichzelf en wil hij aan zijn leven een wending geven.Hij raakt gefascineerd door het systeem van Bint en besluit om een jaar langer teblijven.In het begin van het boek zijn De Bree en Bint contrasterend. In de loop van het boekgaat De Bree de ideeën en theorieën van Bint steeds meer waarderen. Aan het eindzou je ze bijna parallel kunnen noemen.
Vertelstandpunt
Het verhaal wordt verteld vanuit de auctoriale verteller; er wordt namelijk meerinformatie verteld dan de hij-persoon, namelijk De Bree, in feite weet.De verteller kan de personages van buitenaf en van binnenuit beschrijven. Zo krijg jevan de persoonlijkheid van De Bree een tamelijk compleet beeld.Voortdurend word je geconfronteerd met de wijze waarop Bint de school, het beleidvan Bint en de gebeurtenissen ziet. Voor de rest wordt iedereen alleen van buitenafbekeken.
Tijd
Er wordt in het boek niet verteld in welke tijd het verhaal speelt. Ik denk dat hetverhaal speelt in het begin van de 19
e
eeuw. Dus voor de oorlog.De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer 10 maanden: het begint namelijk op eendag in november en eindigt bij het begin van een nieuw schooljaar, dus inseptember.Het tempo waarin het verhaal wordt verteld ligt vrij hoog: er verstrijkt veel vertelde tijdin weinig tekst. Er zit ook veel tijdsverdichting in.Het verhaal is chronologisch verteld, hoewel er een zeer klein aantal flashbacks enflashforwards in zitten.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->