Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
45Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PROSTIA OMENEASCĂ SI INTELIGENTA UMANA 1.0

PROSTIA OMENEASCĂ SI INTELIGENTA UMANA 1.0

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 3,655|Likes:
Published by Marian Covlea
This is a research article upon Stupidity and Intelligence, presenting their definitions and forms and trying to suggest solutions to reduce stupidity and develop intelligence.
This is a research article upon Stupidity and Intelligence, presenting their definitions and forms and trying to suggest solutions to reduce stupidity and develop intelligence.

More info:

Categories:Types, Research, Science
Published by: Marian Covlea on Jan 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/06/2014

pdf

text

original

 
Acest material este o schiţă de lucru la 14.01.2010şi urmează a fi îmbunătăţit
PROSTIA OMENEASC
Ă
 
 Ş 
I INTELIGEN
Ţ 
 A UMAN
 Ă 
1
I. PROSTIA OMENEASCĂ: DEFINIŢIE ŞI CARACTERISTICI
Prostia este puţin tratată sistematic în literatura ştiinţifică şi academică
MainStream,
2
şi în practica psihologică, psihiatrică sau psihosocială deşi (sau poate tocmaide aceea), este foarte larg răspândită. În schimb, în mod intuitiv şi empiric, prostia a preocupat, în toate perioadele, oameni simpli şi înţelei din toate popoarele,realizându-se un impresionant consens transnaţional şi interdisciplinar, la scaraistoriei, după cum vom ilustra prin proverbele şi maximele comentate în Partea a IV-a a acestui material.Se poate totuşi spune că prostia a fost implicit dar totuşi intens studiată princercetarea şi analiza celeilalte feţe a monedei, care este opusul şi complementul său,respectiv inteligenţa, tratată aici în Partea a III-a.
1
Diferenţierea de nuanţă între „omenească” şi „umană” nu este întâmplătoare şi nu este ogreseală: în timp ce adjectivul
omenesc 
prezintă în general ceea ce este legat de om daradeseori are o conotaţie negativă deoarece defineşte o caracteristică negativă, un defectnatural nereparat („firea omenească”: vicii, răutate, invidie, lene, minciună, ignoranţă, inclusivprostie), adjectivul
uman
defineşte trăsături pozitive, superioare, dezirabile/cultivabile şiidealuri înalte (atitudine umană, căldură umană, dragoste umană, etc.) şi este mai curândechivalentul lui
omenos
şi al lui
umanist.
Studiind articolele corespunzătoare din
DEX –Dicţionarul Explicativ al Limbii Române
(editat de un colectiv al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan” din cadrul Academiei Române la Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1998,paginile 718 respectiv 1132 pentru cei doi termeni), se observă atât nuanţele de sinonimie,cât şi cele de antonimie.
2
Curentul ideologic şi doctrinar principal, predominant în ştiinţă şi în societate la un momentdat, impus inclusiv prin ideologia lui
Political Correctness
.
1
 
Prostia, din punct de vedere genetic şi fiziologic, este una dintre cele trei boli psihice, alături de nebunie (schizofrenie) şi violenţă (agresivitate, denumită şi crimă).Ea poate fi moştenită genetic, dar este tratabilă, mai uşor şi cu rezultate mai bune decât celelalte două,
mai ales are şi o componen(determinare)psihosocială cognitivă, educaţională.
Iată cum este definită prostia în DEX
3
:
PROSTIE,
 
 prostii,
s.f.1. Starea celui lipsit de inteligenţă sau de învăţătură, starea omului prost; (concr.)faptă, comportare, vorbă care denotă o astfel de stare.2. Vorbă, faptă sau lucru lipsite de seriozitate, de importanţă; fleac, absurditate,inepţie.Prost + suf.
-ie
Majoritatea oamenilor suferă de prostie totală, absolută (retardaţi, cretini, cu unIQ
4
sub 80) sau parţială, de aceea nu este recunoscută oficial ca boală socială(numărul contează!), restul fiind inteligenţi şi foarte inteligenţi.
5
Prostia parţială este:
Relativă: faţă de alţii, mai deştepţi.
6
Conjuncturală: în anumite situaţii, domenii profesionale prost alese, etc.
Punctuală: într-un moment dat, o situaţie de lipsă de concentrare, etc.
Circumstanţială şi condiţionată: influenţată de anumiţi factori personali(lipsă de cunoştinţe sau de rutină, stres, frică, emotivitate, neîncredere,
3
Idem,
DEX – Dicţionarul Explicativ al Limbii Române,
1998, pagina 861.
4
IQ = Intelligence Quotient (Coeficient de inteligenţă), indicatorul de măsurare a inteligenţei; ase deosebi de EQ = Emotional Quotient, care măsoară abilităţile de relaţionare, solidarizare,comunicare, empatie, autocontrol, etc.
5
Probabil şi aici se aplică distribuţia statistică normală, specifică grupurilor sociale,exprimată grafic prin „clopotul lui Gauss-Laplace”: 16% retardaţi dar unii dintre ei recuperabili(IQ sub 80), 68% oameni obişnuiţi (IQ intre 80 şi 135) şi 16% foarte inteligenţi şi genii (IQpeste 135; cel mai mare IQ în lume s-a înregistrat în SUA, la nivelul 210, la o femeie; deşi nua trecut nici un test IQ, se consideră că Einstein avea un IQ de peste 160), fiecare din cele treicategorii având propria stratificare şi ierarhizare.
6
„Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj!”, spune cu îndreptăţire însuşi I.L.Caragiale.
2
 
stare proastă de sănătate, lipsă de vitalitate şi energie) şi anumite condiţiide mediu (anturaj, singurătate, etc.).
Pasageră: trece, iar în alte momente sau situaţii nu se manifestă.
Graduală, evolutivă, de intensităţi diferite în situaţii şi perioade diferite.
Atât individuală, cât şi colectivă;
7
Tratabilă: prin conştientizare, studiu, exerciţiu, experienţe, autocontrol,dragostea, înţelegerea şi grija celor din jur, etc.; de exemplu, IQ poatecreşte în timpul vieţii prin studiu şi acumulare de experienţă cu 10 – 15 puncte.
8
Toate aceste aspecte fac prostia parţială greu detectabilă, dar nu mai puţin periculoasă, deoarece un om prost, mai ales dacă este supralicitat/supraevaluat,
9
esteincompetent şi pune în pericol sănătatea, viaţa şi averea altora prin deciziile salegreşite. Prostia degenerează astfel şi eşuează din punct de vedere profesional înincompetenţă şi dezastru, iar din punct de vedere moral în impostură.Un caz aparte este reprezentat de „idioţii savanţi”, cei foarte dotaţi (genii) înanumite domenii, dar complet idioţi şi autişti în toate celelalte domenii (nu se pricepabsolut de loc în alte domenii şi nu se pot descurca singuri în situaţii de viaţă dintrecele mai simple).Un om prost este un om vulnerabil, manipulabil, uşor de înşelat, exploatat şiînrobit, pentru că nu înţelege ce se întâmplă cu el şi nu poate deosebi aparenţa deesenţă. De aceea el va deveni, în timp, după eşecuri succesive, nemulţumit, nefericit,frustrat, complexat, rău, agresiv, intolerant, cu perspectiva aproape certă a ratării.
II. CĂI DE URMAT PENTRU CEI CARE VOR SĂ REUŞEASCĂ
7
Un exemplu clar de prostie colectivă este suspiciunea, lipsa reciprocă de încredere, decomunicare, de cooperare şi de solidaritate la nivelul grupurilor sociale.
8
Autorul acestui articol se plasează între cei 68% oameni obişnuiţi, dar care a câştigat prinacumulare de cunoştinţe, abilităţi şi deprinderi 10-12 puncte de IQ în perioada 1995 - 2009.
9
Încălcându-se astfel principiul
 „Omul potrivit la locul potrivit”,
sau aplicându-se Principiul luiPeter:
 „Fiecare este
 
 promovat până când îşi atinge nivelul propriei incompetenţe”.
3

Activity (45)

You've already reviewed this. Edit your review.
gabig91 liked this
Andrei Allexuzz liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Anna liked this
Anna liked this
Bud Sergiu liked this
Cabana Falon liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->