Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Raport Privind Ciclul de Viata Al Ambalajelor Pentru Bauturile Racoritoare

Raport Privind Ciclul de Viata Al Ambalajelor Pentru Bauturile Racoritoare

Ratings: (0)|Views: 1,073|Likes:
Published by madagav

More info:

Published by: madagav on Jan 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2013

pdf

text

original

 
RAPORT PRIVIND CICLUL DE VIATA ALAMBALAJELOR PENTRUBAUTURILE RACORITOARE
 
Generalitati:
Concept de marketing, model grafic care descrie tendinta de evolutie a cifrei de afaceri si profitului unui produs, de-a lungul vietii sale comerciale-durata care difera de la produs la produs.Ciclul de viata (CV) reprezinta perioada de timp in care produsul/marca de produs se afla pe piata,incepand cu introducerea si sfarsind cu retragerea (aceste doua faze pot fi identificate cu usurinta).Curba CVP defineste un produs in functie de varsta comerciala (criticile sustin identificarea saarbitrara). Impartita in mai multe etape/faze: faza de cercetare-inovare; lansare/introducere pe piata;crestere; maturitate; saturatie; declin si disparitie de pe piata. Graficul CVP are, de regula, forma litereiS.Fiecarei faze CVP ii corespunde un obiectiv principal de marketing:- in faza de lansare: dobandirea de notorietate (produsul sufera numeroase modificari);- in faza de crestere: cresterea vanzarilor/cotei de piata (eforturile de promovare sunt insemnate);- in faza de maturitate: cresterea profitului si mentinerea cotei de piata (pentru a raspunde cat mai bineasteptarilor clientelei este necesara extinderea gamei);- in faza de declin: reducerea cheltuielilor si culegerea ultimelor rezultate (restrangerea gamei, intrucat produsul nu mai corespunde cerintelor pietei).
Lansarea.
Etapa de lansare a produsului începe în momentul în care produsul este introdus pe piaţă, cândvânzările sunt scăzute iar profiturile neglijabile. Principalul obiectiv al întreprinderii este reprezentat deinformarea consumatorilor în legătură cu apariţia noului produs pentru ca acesta să dobândească un loc pe piaţă.Întreprinderea urmăreşte ca atât cumpărătorul, cât şi distribuitorul să cunoască produsul şi avantajele sale.Următorul pas pe care trebuie să îl realizeze întreprinderea se referă la atenuarea reticenţei pe care omanifestă consumatorul înainte de a accepta noul produs. Un element cheie în acest sens, îl constituie formareaunui lanţ de distribuţie adecvat, prin susţinerea şi încurajarea pieţelor de desfacere.Costurile de cercetare şi dezvoltare, ca şi cele de lansare, vor fi acoperite din venitul rezultat în urma practicării unor preţuri de lansare mari. Totuşi, există şi situaţii în care este preferată practicarea unor preţuri joasesau „de penetrare” (promoţionale) în faza de lansare, în cazul în care conducerea întreprinderii consideră că estenecesar ca volumul vânzărilor să crească foarte rapid. Adoptarea acestei strategii are la bază două motive principale şi anume: apropiata lansare a unor noi produse concurente similare sau presiunile pe care le exercităintermediarii.Datorită dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderile în faza de lansare - doar o parte dintre acesteadispun de resursele, capacitatea tehnologică şi informaţiile referitoare la piaţă necesare pentru a lansa cu succesnoul produs - multe produse noi pot eşua, nereuşind să depăşească această etapă.
 
Creşterea.
Odată lansat cu succes, noul produs va începe să înregistreze o creştere rapidă a vânzărilor care, împreună cu relativa lipsă a concurenţei, pot face ca această etapă să fie cea mai profitabilă din întreg ciclulde viaţă al produsului. În etapa de creştere, cheltuielile de marketing încep să scadă, deşi ele trebuie menţinute încontinuare la un nivel destul de ridicat.Scopul întreprinderii în etapa de creştere a produsului constă în maximizarea cotei de piaţă şi crearea uneimărci puternice. Realizarea acestui scop presupune:- creşterea la maximum a cererii pe piaţă;- selectarea cererii consumatorilor în funcţie de orientarea către produsele similare lansate de cătreconcurenţi;- diversificarea gamei de produse, extinderea distribuţiei şi stimularea preferinţei pentru marcă;- identificarea unor segmente noi de piaţă, pe care produsul, odată modificat şi diferenţiat, să poată fivândut.Ca urmare a presiunilor concurenţiale care încep să apară în etapa de creştere, întreprinderea va începe săreducă preţurile de lansare mari.
Maturitatea.
În etapa de maturitate volumul vânzărilor se stabilizează la nivelul de consum al clienţilor,care găsesc produsul corespunzător nevoilor, preferinţelor şi motivaţiilor lor. Întreprinderea încearsă-şimenţină avantajul competitiv prin îmbunătăţirea caracteristicilor produsului, extinderea garanţiei şi a serviciilor  post-vânzare, reduceri de preţuri etc. În scopul menţinerii rentabilităţii întreprinderii este esenţial ca etapa dematuritate să fie prelungită cât mai mult posibil. Pentru produsele şi mărcile care au fost bine lansate, aceasta esteetapa consolidării.Competiţia atinge cel mai înalt nivel, fiind concentrată asupra cotei de piaţă şi implică creştera costurilor  promoţionale şi reduceri de preţuri pentru intermediari etc. Acţiunile desfăşurate de către întreprindere urmărescasigurarea unei distribuţii eficiente în scopul menţinerii loialităţii clientelei pentru marcă şi produs.Prelungirea etapei de maturitate a produsului se poate realiza prin identificarea unor mijloace noi defolosire a produsului, menţinând astfel utilitatea sa şi permiţând accesul la noi segmente de piaţă.
Declinul.
Uzura fizică şi/sau morală, schimbarea atitudinii consumatorilor faţă de produs, familiarizareacu produsul, apariţia unor produse de substituţie sau apariţia unui produs mai performant pe piaţă sunt cauze care pot provoca o scădere a rentabilităţii, ce se concretizează în declinul produsului - probabil ireversibil.În momentul în care situaţia de declin a produsului este identificată şi acceptată, întreprinderea are maimulte alternative, printre care:

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mihai Istratii liked this
Craciun Ioana liked this
Craciun Ioana liked this
maria florina liked this
micsescu liked this
micsescu liked this
Maria Ionescu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->