Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
27Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ne vorbeste Parintele Cleopa - volumul 6

Ne vorbeste Parintele Cleopa - volumul 6

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 950|Likes:
Published by Dan Adrian
Ne vorbeste Parintele Cleopa - volumul 6
Despre dreapta credinta, cele 12 trepte ale pacatului si cele sapte pricini ale pacatului...
Ne vorbeste Parintele Cleopa - volumul 6
Despre dreapta credinta, cele 12 trepte ale pacatului si cele sapte pricini ale pacatului...

More info:

Published by: Dan Adrian on Jan 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2013

pdf

text

original

 
 NE VORBESTE
PĂRINTELE CLEOPA6
 
CUVÂNT ÎNAINTE
Continuând seria
Ne vorbeste Părintele Cleopa
, binecunoscută în toată tara si chiar pestehotare, iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, apare acum si al saselea volum, fiind mult asteptat deiubitorii de Hristos, preoti, călugări si credinciosi.Acest număr cuprinde teme diferite, de la cele de nuantă dogmatică, la teme cu caracter moral, canonic, misionar si liturgic.Ca de obicei, sfaturile Arhimandritului Cleopa Ilie nu sunt de dată recentă, majoritateadintre ele fiind rostite si înregistrate pe casete, acum aproape 20 de ani.Dar, cum până acum aceste cuvinte duhovnicesti nu au mai fost publicate, ele reprezintăun deosebit interes pentru credinciosii de toate vârstele, însetati de adevăr si râvnitori pentrumântuire. În acest fel multi dintre cititori îsi îmbogătesc cunostintele religioase citind acestevolume si primesc răspunsuri potrivite la numeroasele lor întrebări.Cuvântul dulce si popular al Părintelui Cleopa, darul povestirii binecunoscut tuturor, ca simemoria sa deosebită, captivează pe cititor si fac ca scrierile Preacuviosiei sale să fie foartecăutate.Pe bună dreptate, Arhimandritul Cleopa Ilie, alături de alti duhovnici renumiti dinmănăstirile noastre, face o importantă misiune ortodoxă în tară, din ce în ce mai lovită de secte sigrupări anarhice de tot felul. Pentru aceea suntem datori să multumim lui Dumnezeu să ne-a binecuvântat cu acesti părinti cu multi fii duhovnicesti.Volumul de fată se încheie, în mod providential, cu un frumos cuvânt rostit la trapezaMănăstirii Sihăstria, în seara zilei de 1 martie 1998, la lăsatul secului de Postul Mare. Acestcuvânt poate fi considerat pe drept cuvânt un adevărat testament duhovnicesc al bunului nostru părinte sufletesc si rugător către Hristos, la vârsta sa de 86 de ani.Să ne rugăm Mântuitorului Hristos si Preacuratei Sale Maici ca să întărească dreaptacredintă în lume, să ne ocrotească tara si Biserica si să îngăduie încă Părintelui Cleopa să mairămână cu noi.
Arhimandrit Ioanichie Bălan
Sfânta Mănăstire SihăstriaSfintii 40 de mucenici9 Martie 1998
 
DREAPTA CREDINTĂ
Auzim întotdeauna în Simbolul Credintei, că noi, ortodocsii, credem întru Una Sfântă,Sobornicească si Apostolească Biserică. Una, nu o sută. Băgati de seamă! Vai si amar de cei cares-au despărtit de Biserica lui Hristos. Nu exiso mie de biserici! Una este: BisericaSobornicească Ortodoxă în întreaga lume!
Cei ce s-au despărtit de Biserică nu au mântuire.
Biserica este stâlp si întărire a adevărului!
 Biserica este Trupul lui Hristos
, cum zice mareleApostol Pavel, al cărui Cap este în ceruri.Cei ce s-au rupt de Biserică si au trecut la vreo sectă oarecare, n-au mântuire în veciivecilor, măcar de-ar face orice faptă bună! Pentru că acelasi apostol a spus:
Credinta este moartă  fără fapte si faptele fără dreapta credintă sunt moarte!
Sfântul Efrem Sirul zice:
Când mintea a părăsit scopul blagocesstei – 
adică al drepteicredinte
 – 
,
toate faptele bune nu mai folosesc
. Si fachirii cei din India si bonzii si yoghinii postesc si se roagă, dar pentru cine? Pentru satana, nu pentru Hristos.
Nu primeste Dumnezeunici o faptă bună, dacă nu se face după dreptarul Ortodoxiei
.Auzi ce spune marele Apostol Pavel?
 Pacea peste cei ce vor umbla cu dreptarul acesta si peste tot alesul lui Dumnezeu
, adică cei ce umblă în dreapta credintă.
Nu este mântuire afară deBiserică!
 Biserica-i Trupul lui Hristos
. Ia să vă dau o pildă: Iată că acest copac, să zicem că esteîncărcat cu roade până în vârf, sau cu flori; si deodată o ramură a lui se rupe si cade pe pământ,încărcată de flori sau de roade. Să-mi spuneti mie, mlădita aceea mai poate rodi? Mai poateînflori mai departe? Nu! Dar la ce-i bună? Se usucă si în foc se aruncă.Hristos a spus că El este Capul Bisericii.
 Eu sunt buciumul vitei si voi sunteti ramurile
.Toată mlădita care rămâne în bucium, aduce roadă multă. Si aceea care se rupe si cade din bucium, se taie – zice – si în foc se aruncă. Asa este cu oricine s-a rupt de Biserică. În general,orice sectă ar fi, care s-a rupt de Biserică, este sortită focului celui vesnic. Nu mai are sevaDuhului Sfânt!Hristos este trunchiul, este corpul copacului. El a dat Duhul Sfânt în Biserica Sa prin punerea mâinilor. Toti apostolii au fost episcopi, si ei, prin punerea mâinilor, au sfintit altiepiscopi, cum au fost Tit, Timotei, Filimon si ceilalti. Prin punerea mâinilor, arhiereul trimite maideparte, prin succesiunea apostolică, Duhul Sfânt peste toti preotii si diaconii, iar preotul, după cea primit Duhul Sfânt la hirotonie, prin celelalte Taine cuvenite lui, sfinteste pe toti credinciosii.Pe altă cale nu vine Duhul Sfânt în sufletul omului, decât numai si numai pe calea care a arătat-oHristos.Hristos le spune Apostolilor:
 Nu voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi.
Oare cândalege Dumnezeu, poate să gresească? Cine stie inimile si rărunchii fiecăruia mai bine caDumnezeu? Când a ales El 12 apostoli si alti 70, apoi alesi sunt! Si nu numai că i-a ales, dar le-adat mari puteri si privilegii la acesti alesi ai Săi. Că nu la tot omul si la tot sectarul a dat Hristos putere să lege si să dezlege păcatele lumii sau să boteze sau să facă minuni sau să scoată draciisau să facă alte semne! Nu! Acestor 12 Apostoli, pe care I-a ales, le-a spus:
Stati în Ierusalim, până vă veti îmbrăca cu putere de sus!
Până a venit Duhul Sfânt în chip de limbi de foc si i-aîmbrăcat cu putere.Ce spun nebunii de penticostali, că au botezul cu Duhul Sfânt? Anatema acestei păreri blestemate! Numai Apostolii au Botezul cu Duhul Sfânt si cu foc, că lor li s-a dat putere să predice, să învete si să propovăduiască. Si le-a spus:
 Întru numele Meu draci veti scoate si înlimbi noi veti grăi
. Si mai departe, lor le-a dat putere să facă minuni, lor le-a dat putere să predice

Activity (27)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Cristina Parlog liked this
johnzappa liked this
Adrian Mirea liked this
narcisseverin liked this
James Dixon liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->