Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
31Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tulburarea Borderline a Personalitatii

Tulburarea Borderline a Personalitatii

Ratings:
(0)
|Views: 1,281|Likes:
Published by Kmi_19

More info:

Published by: Kmi_19 on Jan 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

 
Tulburarea borderline a personalitatiiTulburarile de personalitate ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate� persoanele care prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplinnormale.
 In ultimul deceniu al secolului trecut, J.A.Koch a numit aceste tulburari drept psihopatii, termencare a fost larg adoptat pe plan international si mentinut timp de un secol, cand a fost inlocuit cucel de tulburari de personalitate. Tulburarea de personalitate este un pattern persistent de experienta interioara si comportamentcare deviaza in mod clar de la asteptarile pe care le avem din partea insului; acest pattern estepervaziv si inflexibil, cu debut in adolescenta sau timpuriu in viata adulta, stabil in timp si caredetermina disfunctionalitate. Studiile sugereaza ca aproximativ 10-13 % din populatia generalaprezinta tulburari de personalitate (DSM-IV).
Tulburarile de personalitate
general validate (DSM-IV) sunt urmatoarele:
tulburarea paranoida;
tulburarea schizoida a personalitatii;
tulburarea dissociala a personalitatii;
tulburarea borderline a personalitatii;
tulburarea histrionica a personalitatii;
tulburarea anxioasa (evitanta) a personalitatii;
tulburarea dependenta a personalitatii;
tulburarea anancasta (obsesiv-compulsiva) a personalitatii.Exista si
tulburari de personalitate partial-validate
(tulburarea schizotipala, tulburareanarcisica si tulburarea emotional - instabila a personalitatii); t
ulburari de personalitate incurs de validare
, (tulburarea depresiva si tulburarea pasiv-agresiva a personalitatii) sit
ulburari de personalitate controversate
(schimbarea persistenta a personalitatii dupa otraire catastrofica si schimbarea persistenta a personalitatii dupa o boala psihica).Ceea ce la varsta adulta numim tulburare de personalitate, la varsta copilariei este denumitatulburare de comportament, deci este improbabil ca diagnosticul de tulburare de personalitate safie potrivit inainte de 16-17 ani. Tulburarile de personalitate apar la adultul tanar, dar nu toatetulburarile de comportament ale copilariei devin tulburari de personalitate. Tulburarea borderline prezinta trasaturi si manifestari clinice nespecifice, provenite dinprincipalele arii nosografice ale nevrozelor, psihozelor si tulburarilor de personalitate. Aceastatulburare a fost numita de-a lungul timpului
sindromul de granita
(intre psihoza sinormalitatea psihica), stare de granita, caracter psihotic, psihoza de granita, schizofreniepseudonevrotica (George Ionescu - "Tulburarile personalitatii"). Tulburarea borderline este ilustrata in plan clinic printr-un "pattern pervaziv de instabilitate arelatiilor interpersonale, a imaginii de sine, a afectelor si o impulsivitate accentuata" (DSM-IV).
Trasaturile caracteristice
ale tulburarii de personalitate borderline sunt urmatoarele:
Intensificarea si versatilitatea relatiilor interpersonale: acestea sunt intense si trec rapid de la oextrema la alta;
Binomul dispozitional in raportul interpersonal: fata de aceeasi persoana, se poate manifesta ostare de admiratie nelimitata sau furie si rejectie;
Reactii impulsiv-agresive la incitatii minime, cu dezlantuiri agresive, incontrolabile;
Intoleranta solitudinii, care duce la disconfort si anxietate;
Sentimentul de vid interior (imensa plictiseala, zadarnicie);
Sentimentul inconsistentei si dispersiei identitatii.
Trasaturile facultative
sau asociate ale tulburarii borderline sunt urmatoarele :
 
comportament imprevizibil;
acreditare afectiva exclusiva;
acte autodistructive repetitive. Tulburarea de personalitate borderline poate prezenta numeroase complicatii, dintre care:episoade psihotice, simptome psihotice propriu-zise, episoade depresive majore, tentative desuicid, alcoolomania.Credintele fundamentale ale acestor pacienti sunt: "nu detin control asupra mea" si "nimeni numa intelege", iar atitudinile de baza: "daca nu fac ceea ce doresc altii de la mine, ma vorabandona", "nimeni nu doreste sa fie cu mine, daca ma cunoaste cu adevarat" si "daca nureusesc sa-mi controlez emotiile, este catastrofal".Abordarea psihoterapeutica este esentiala in cazul tulburarii de personalitate borderline, dartrebuie remarcat faptul ca acesti pacienti sunt mai greu de tratat, datorita rigiditatii sinegativismului lor. Ei prezinta probleme care se repercuteaza asupra tuturor sectoarelor vietii:profesie, dispozitie afectiva si relatii interprofesionale, iar gandurile lor automate sunt: "voi fiintotdeauna singur", "suferinta mea este intolerabila", "am gresit ca am avut incredere inaceasta persoana, care acum ma dispretuieste".Se recomanda psihoterapie individuala intensiva, avand in vedere ca cei cu tulburari borderlinesunt rezistenti la terapia de grup. Deasemenea, avand in vedere ca ca aceste persoane provindin familii instabile, tensionate, abuzive, este recomandabila si terapia de familie.In urma studiilor efectuate, Pretzer si Fleming au elaborat in 1989 un ghid practic de terapiecognitiv-comportamentala pentru pacientii cu tulburari de personalitate.
Tulburarea de personalitate borderline
Definitie
 Tulburarea de personalitate borderline poate fi o conditie medicala suparatoare, atat pentru pacient cat si pentru ceidin jurul sau. Pacientul cu personalitate borderline are dificultati in controlarea emotiilor si este deseori in stare derevolta – probabil datorita unor experiente traumatice in copilarie sau unor disfunctionalitati cerebrale.In cazul acestei tulburari imaginea de sine a pacientului este distorsionata, facandu-l sa se simta fara valoare si in modfundamental imperfect.Mania, impulsivitateasi frecventele schimbari de dispozitie il pot indeparta de cei din jur, desi pacientul isi doreste cu disperare relatii afectuoase.Constientizarea crescuta si cercetarile despre aceasta afectiune ajuta la imbunatatirea tratamentului si la o mai bunaintelegere a personalitatii borderline. Noile date indica faptul ca tulburarea de personalitate borderline se amelioreazain timp, astfel incat pacientii pot avea o viata fericita si implinita.
Cuprins
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
 
Simptome
 Tulburarea de personalitate borderline afecteaza felul in care persoana se vede pe sine, felul in care relationeaza cuceilalti si felul in care se comporta.Pacientul are sentimentul unei nesigurante fata de cine este el. Acest lucru inseamna caimaginea de sinea acestuiasufera schimbari rapide si repetate. Uneori se poate vedea ca fiind foarte rau, iar alte ori sa se simta ca si cum nu arexista deloc. O imagine de sine instabila poate duce la schimbari frecvente ale locului de munca, prietenilor,scopurilor, valorilor si identitatii de gen.De obicei pacientul are relatii agitate. Poate avea relatii de tip dragoste-ura cu ceilalti. Poate idealiza la un moment datpe cineva pentru ca apoi sa se schimbe dramatic si brusc in furie si ura, din cauza unor greseli marunte sau a unorneintelegeri minore. Acest lucru se intampla intrucat persoanele cu aceasta tulburare accepta cu dificultate zonele gri– pentru ele lucrurile sunt ori albe ori negre. Spre exemplu, in ochii unei persoane cu tulburare de personalitateborderline, cineva poate fi ori bun ori rau. Si aceeasi persoana poate parea buna intr-o zi si rea in urmatoarea.
Alte semne si simptome ale tulburarii de personalitate borderline sunt:
- comportamente impulsive si riscante, cum ar fi condus periculos, relatii sexuale neprotejate, joc de noroc compulsivsiabuzul de droguriilicite- emotii puternice care se schimba in mod frecvent- episoade intense dar scurte deanxietatesaudepresie - manie nemotivata, uneori ajungand pana la confruntare fizica- dificultati in controlarea emotiilor si impulsurilor- comportament suicidar- teama de a ramane singur.
Cauze
Desi lipsesc date definitive, incidenta tulburarii de personalitate borderline este de 1-3%. Ca si in cazul altor afectiunipsihice, cauzele tulburarii de personalitate borderline sunt complexe. Numele a aparut in urma teoriilor din anii 40-50cand se considera ca afectiunea era la granita (border) dintrenevrozasipsihoza. Aceasta viziune nu mai reflecta gandirea prezenta. In fapt, anumite grupuri fac presiuni pentru schimbarea denumirii, inlocuindu-l cu tulburareareglarii emotionale.Intre timp, cauzele tulburarii de personalitate borderline raman necunoscute, si nu exista nici o cale de a o preveni.
Posibilele cauze sunt:
- factori genetici: unele studii pe gemeni si familii indica faptul ca tulburarea de personalitate ar putea fi mostenita- factori de mediu: multi pacienti cu aceasta tulburare au un istoric de abuz in copilarie, neglijare sau separare deingrijitori sau persoanele dragi- anomalii cerebrale: cateva cercetari au aratat unele modificari in anumite arii cerebrale care regleaza activitateaemotionala,impulsivitateasiagresivitatea.In plus, anumiti neurotransmitatori cerebrali, responsabili pentru reglarea dispozitiei, cum ar fiserotonina, nu functioneaza normal.Cel mai probabil, o combinatie a acestor factori duc la aparitia tulburarii de personalitate borderline.
Factori de risc
Personalitatea se formeaza in timpul copilariei. Este modelata atat de tendinte mostenite cat si de factorii de mediu,sau de experientele din copilarie. Exista anumiti factori legati de dezvoltarea personalitatii care pot creste riscul deaparitie a tulburarii de personalitate borderline.
Acestia sunt:
- predispozitia ereditara: prezenta afectiunii la un membru al familiei – mama, tata sau frate – creste riscul de aparitiela alti membrii-abuzul in copilarie: multe persoane cu aceasta tulburare afirma ca au suferit un abuz fizic sau sexual in copilarie- neglijarea: unele persoane cu aceasta tulburare descriu deprivare severa, neglijare si abandon in timpul copilariei.De asemeni, personalitatea borderline este mai frecventa la femei decat la barbati.
Consult de specialitate
Persoanele cu personalitate borderline deseori se simt neintelese, singure, goale si lipsite de speranta. In mod tipic eisunt plini de ura si de repulsie fata de propria persoana. Ei pot fi deplin constienti ca comportamentul lor estedistructiv si sa fie tulburati de acest lucru. Impulsivitatea poate cauza probleme cu jocul de noroc, condusul imprudentsau chiar probleme legale. Ei pot realiza ca multe arii ale vietii lor sunt afectate, inclusiv relatiile sociale, profesia siscoala.Se recomanda ca pacientul sa consulte medicul imediat ce a observat unele simptome dintre cele descrie mai sus. Untratament corect il poate ajuta sa se simta mai bine, sa fie mai stabil si sa aiba o viata mai implinita.Familia si prietenii pot ajuta pacientul sa solicite ajutor. Dar trebuie retinut ca nimeni nu-l poate forta pe cel de langa elsa ceara ajutor.
Diagnostic
 Tulburarile de personalitate se diagnosticheaza pe baza semnelor si simptomelor si prin evaluare psihologica. Pentru aputea fi pus acest diagnostic este nevoie sa fie indeplinite criteriile din manualul de diagnostic.

Activity (31)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Carla Manole liked this
Daniela Bandi liked this
Vacaru Patru Daniel liked this
Costachescu Dana liked this
Mihai Traian Andreescu liked this
psihologulbv liked this
psihologulbv liked this
crindelumina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->