Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Wielergek

Wielergek

Ratings: (0)|Views: 781|Likes:
Published by caethoven
Autobiografie van een flandrien...
Autobiografie van een flandrien...

More info:

Published by: caethoven on Jan 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

 
 
 
De wielermicrobe…! Net als alle andere leden van mijn familie werd ook ik besmet met dit hardnekkigeding. Dat beestje bijt zich vast in je ziel en stuurt zo je hele doen en laten. Hetlevenspad dat je er mee bewandeld is er één van hard labeur, valpartijen, tegenslagen, pijn, en vertwijfeling. Maar ook sprankelend van avontuur, spanning en momentenvan opperste euforie! Dit alles werd gedurende dertig jaar mijn lot. Ik ben Hendrik Caethoven, en dit is mijn verhaal.“Triporteur”Het begon eigenlijk allemaal vlak na de tweede wereldoorlog.Grootvader Henri woonde op een boerderij ergens in het Antwerpse en mijn vader Jozef had er als tiener de zware taak om voor de aanvoer van het dierenvoeder tezorgen. In die goeie oude tijd gebruikte hij daar een raar vehikel voor, de zogenaamde"triporteur"of bakkersfiets! Dit was een grote houten bak op wielen waar achteraaneen halve fiets aan bevestigd was.Elke dag toerde hij ermee, over wegen die meestal uit knoestige kasseien bestonden,rond om groenteafval en rotte appels bij lokale handelaars op te halen. Ik kan melevendig voorstellen dat het, met een volgeladen bak, stoempen en trekken was voor het kleine Jefke. Deze natuurlijke powertraining zorgde er wel voor dat hij steedssterker werd. Met als resultaat dat de triporteur steeds harder en harder over dekasseien denderde!En toen kwam de dag dat alles in gang werd gezet.De fabrieken waren uit, en naar goede gewoonte keerden de arbeiders op hun zwareijzeren fietsen, want de auto was nog een verre toekomstluxe, naar huis.Op dat moment komt er daar op de kasseien een snotneus met een volgeladentriporteur die mannen voorbij gestoven, en plots roept er een flauwe plezante in zijn beste Antwaarps; "Héla ventje, ga moe coureur werre joung...!"Die man wist niet welke gevolgen zijn woorden zouden hebben. Jefke had hem goedgehoord en de woorden bleven de ganse weg huiswaarts door zijn hoofd spoken.Toentot zijn grote verbazing zijn vader ook wel gevonden was voor het idee, was zijn besluit vlug genomen.Hij zou coureur worden! Van dan af ging alles snel; koersfiets gekocht, vergunningaangevraagd en hij was vertrokken!
 
Coureur Jefke.En het ging niet slecht. Het kleine geblokte kereltje werd snel een geducht renner,maar aan koersen winnen kwam hij echter niet toe. Grootvader begon het verdacht tevinden dat zijn zoon keer op keer nipt de overwinning verspeelde en voelde hem eensduchtig aan de tand. Wat bleek...! Vader was ontzettend verlegen en de gedachtealleen al dat hij bij een overwinning het bloemenmeisje zou moeten kussen deed hemde remmen dichtknijpen!Komt dat tegen…!Maar toch heeft hij één koers gewonnen.Heel toevallig was hij helemaal alleen voorop geraakt op het einde van een wedstrijden grootvader zag hem van ver naar de aankomst komen! Nu kon hij niet meer terug, en bolde dan maar met tegenzin als overwinnaar over deeindmeet.Even probeerde hij nog te ontkomen langs een nabijgelegen weide maar bleef toen jammerlijk in de prikkeldraad hangen! Enfin, hij heeft het tenslotte toch overleefd.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
caethoven liked this
caethoven liked this
caethoven liked this
caethoven liked this
caethoven liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->