Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
115Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
MBROJTJA NDËRKOMBËTARE E LIRIVE DHE TË DREJTAVE TË NJERIUT

MBROJTJA NDËRKOMBËTARE E LIRIVE DHE TË DREJTAVE TË NJERIUT

Ratings: (0)|Views: 13,408|Likes:
Published by Shefqet Aruqi

More info:

Published by: Shefqet Aruqi on Jan 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/25/2015

pdf

text

original

 
MBROJTJA NDËRKOMBËTARE E LIRIVE DHE TË DREJTAVE TË NJERIUT
 Mbrojtja Ndërkombëtare e Lirive Dhe Të Drejtave Të  Njeriut 
 
Përgatiti: pUQa
 
 D
 R
 . G 
 JYLIETA
 M 
USHKOLAJ 
MBROJTJA NDËRKOMBËTARE ELIRIVE DHE TË DREJTAVE TË NJERIU T
1
Një historik i shkurtër i të drejtës ndërkombëtare
E drejta ndërkombëtare moderne filloi të zhvillohej me lindjen e shtetevenacionale në Evropë, atëherë kur idetë bazë për territorin dhe jurisdikcioninnacional ishin themeluar. Juristi i shquar holandez, Hugo Grotius (1583-1645), nga shumë autorë, me të drejtë konsiderohet si një ndër figurat më rëndësishme që e ka bërë artikulimin e parimeve të së drejtës ndërkombëtare. Në veprën madhështore
 Prolegomena për të Drejtën e Luftës dhe të Paqes
(1625), ai kishte nënvizuar se marrëdhëniet midis shteteve duhej tërregulloheshin, duke theksuar:
“Kam parë se në gjithë botën e krishterë një papërgjegjësi në luftime, për të cilën gjë madje edhe kombet më barbare do të turpëroheshin. Luftërat fillonin me pretekste triviale, ose fare ma pretekst, dhe zhvilloheshin pa iu përmbajtur asnjë ligji, të perëndisë, osenjerëzor”.
2
Idetë e tij u bënë gurëthemel i sistemit ndërkombëtar të vendosur meTraktatin e Vestfalias (1648), me të cilin iu dha fund luftës tridhjetëvjeçare.Me atë traktat u krijua një strukturë e shteteve sovrane me pozitë formalishttë barabartë.
1
Ky kapitull i doracakut kërkon njohje akademike të mbrojtjes ndërkombëtare të të drejtavetë njeriut. Për këtë qëllim, literaturë bazë në gjuhën shqipe që preferohet t’a konsultoni është:Z. Gruda, MBROJTJA NDËRKOMBËTARE E RË DREJTAVE TË NJERIUT, Libri I – III,Prishtinë, 2007
2
Tekstin integral mund t’a gjeni në faqen e bibliotekës Lonang:h tt p ://www.lona n g .c o m /e x li b ris/ g r o tius/ g r o- 1 0 0 .h tm
1071
 
MBROJTJA NDËRKOMBËTARE E LIRIVE DHE TË DREJTAVE TË NJERIUT
E drejta ndërkombëtare ka lindur nga nevoja e shteteve që të bashkëpunojnë me njëra tjetrën, dhe nevoja për bashkëpunim rritej me rritjene bashkëpunimit midis shteteve dhe rritjen kontakteve të rregullta midis tyre.Kontakti më i hershëm që shtetet e kishin me njëra tjetrën ishte kur ato i dërgonin përfaqësuesit e vet në shtetin tjetër – me fjalë të tjera kur uvendosën marrëdhëniet diplomatike. Rasti tjetër kur shtetet vënin kontakt,ishte kur ato ishin në luftë me njëra tjetrën. Nevojiteshin rregulla për tërregulluar komunikimin e këtillë dhe ato rregulla për të cilat vet shtetet pajtoheshin, ishin fillet e ndërtimit të së drejtës ndërkombëtare. Si rrjedhojë,artikulimet më të hershme të të drejtës ndërkombëtare ishin normat qëreflektonin zakonet e shteteve, e që sot njihet si
e drejtë zakonorendërkombëtare.
Martti Koskenniemi, profesori i dalluar finlandez i të drejtës ndërkombëtare,e jep një pasqyrë praktike të ndryshimeve që ndodhën në shek. XIX:
“Që nga Kongresi i Vjenës, i vitit 1814−15 dhe rënia e Napolonit,marrëdhëniet midis fuqive Evropiane nuk ndërtoheshin më mbikërkesën e një fuqie për primat, por mbi kërkesën për ruajtjen ebalancit të fuqisë, të garantuar me procedura të komplikuara juridikedhe aleanca. Siç e shihnin bashkëkohanikët Evropën si një “sistem”të komuniteteve të pavarura dhe të barabarta, (në vend të respublicaChristiana) ata filluan të pranojnë se parimet udhëheqëse nevojitej të  jenë neutrale dhe objektive, që do të thotë ligjore.”
3
E drejta ndërkombëtare, si në kuptim të përmbajtjes, ashtu edhe sipas numrittë pjesëmarrësve, u zhvillua gjatë gjysmës së dytë të shekullit XX. Ajo filloitë merret me një diversitet çështjesh, që shkonin përtej marrëdhënievediplomatike dhe luftës. E gjithë kjo reflektohej gjithashtu edhe në numrin e pjesëmarrësve në skenën ndërkombëtare. E drejta ndërkombëtare tani nuk i përfshinë vetëm shtetet, por edhe organizatat ndërkombëtare si OKB-në(Organizatën e Kombeve të Bashkuara), OBT-në (Organizatën Botërore tëTregtisë), Bankën Botërore dhe FMN-në (Fondin Monetar Ndërkombëtar). Nëse e vështrojmë vetëm njërën nga këto organizata ndërkombëtare, OKB-në, e vërejmë se ajo po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme. Anëtarësia e OKB-së është rritur nga 58 shtete në vitin 1948 në 192 shtete sot.
4
 Ngjarjet politike
3
Koskenniemi, M. ‘The politics of international law’.
 EJIL
1(1) 1990h tt p ://www.e

Activity (115)

You've already reviewed this. Edit your review.
Shkurta Fejzi added this note
blerim reka
Imi Albani liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Valmir R. Hajrullahu added this note
shkelqyeshem
Ju RI Neziri added this note
pse se keni bo film
Flamur Sallahu liked this
Avdil M. Klaiqi liked this
Herolind Tahiri liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->