Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
30Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Otak Kiri Dan Otak Kanan

Otak Kiri Dan Otak Kanan

Ratings:
(0)
|Views: 1,837|Likes:
Gunakan maklumat ini dengan sebaiknya
Gunakan maklumat ini dengan sebaiknya

More info:

Categories:Types, Research, Science
Published by: Mohd Shafuan Zulkafli on Jan 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2013

pdf

text

original

 
Otak kiri dan otak kanan
Pada tahun 1981 psikologis Amerika, Roger Sperry telah m,endapat anugerah Nobel(perubatan) kerana penemuannya mengenai pengkhususan fungsi pada hemisfera cerebralotak manusia. Penyelidikannya membuktikan bbahawa otak kiri dan otak kananmempunyai pengkhususan yang berbeza dalam menjalankan tugas intelektual. Setiaphemisfera otak mempunyai sensasi, persepsi, pemikiran dan idea sendiri yang tidak bertindak balas dengan apa yang ada pada hemisfera satu lagi, seolah-olah kedua-duanyaberoperasi secara berasingan. Proses pemikiran pada otak kiri mempunyai ciri susunan,turutan dan logi; manakala pe mikiran pada otak kanan pula mengawal keupayaan‘spatial’, aspirasi artistic dan kreativiti.Berikut merupakan pengkhususan fungsi otak kiri dan otak kanan:
Bil Otak kiri Otak kanan
1 Segmental Holistik 2 Berturutan Serentak 3 Ekspresi logik Ekspresi gestalt 4 Persepsi fokal Orientasi sedar5 Analatikal Kreatif 6 Pemikiran mengenai masa Pemikiran mengenai masa kini7 Bahasa Metaforikal8 Linguistik/simbol Rupa bentuk 9 Kecerdasan verbal Inteligen praktikal10 Intelek Penggunaan deria11 Pengetahuan yang boleh dikira Pengetahuan melalui pengalaman12 Pengiraan Matematik Mengenal pasti pola13 Pemikiran sedar Pemikiran bawah sedar14 Analisis logikal Reaksi emosional15 Kaedah dan peraturan Intutif/kreatif Otak kiri berkeupayaan melakukan aktiviti rasional dan logic serta menterjemahkanpersepsi menjadi persembahan yang logikal dan fonetik mengenai reality dan seterusnyamengkomunikasikannya berasaskan analisis logikal. Aktiviti otak kiri lebih ketara dalamaktiviti membaca , menulis dan mengira. Semua aktiviti ini adalah pemikiran secara linear,menegak dan habitual. Otak kiri lebih cemerlang dalam tugas Otak kiri lebih cemerlangdalam tugas berkaitan bahasa, pertuturan dan logik.Hemisfera kanan (otak kanan) pula bersifat intutif yang melakukan imaginasi dan persepsitehadap sesuatu secara holistic, apresiatif terhadap seni dan muzik, pemujaan, upacarakeagamaan, mistik dan perasaan. Otak kanan berupaya membina konstruk daripadaberbagai maklumat sehingga dapat membentuk idea dan konsep baru. Keupayaan ini
 
dipanggil holistik, lateral, intutif, metaforikal dan selanjutnya memahami saling hubunganyang kompleks, pola dan struktur. Otak kanan juga cemerlang dalam tugas mengenal pastipola, muzik dan emosi.Ada kebenaran mengenai pendapat yang mengatakan bahawa kebanyakan sistempendidikan mempunyai kecenderungan untuk mengembangkan keupayaan analatikal padaotak kiri lebih daripada potensi kreatif yang ada pada otak kanan.
 
Secara umumnya otak kanan berfungsi mengendalikan sesuatu secara umumseperti emosi.
 
Otak kiri lebih berfungsi untuk menganalisis seperti menyelesaikan masalahMatematik.Pada amalannya keseluruhan yang terdapat pada minda kita adalah hasil aktivitipemerosesan otak kiri dan kanan.
 
Aktiviti yang melibatkan bahasa dilaksanakan oleh otak kiri bagi mereka yangmenggunakan tangan kanan (right-handed). Oleh itu mereka yang lumpuh otak kirinya akan mengalami masalah untuk bercakap. Walau bagaimanapun otak kananyang membantu membentuk persepsi dan otak kiri yang ditugaskan melapormelalui bahasa, kadang kala otak kiri tersalah terjemah apa yang otak kanan fahamikerana maklumat yang diterima akan diterjemah mengikut bagaimana otak kirimemahami situasi berkenaan. Gabungan kekuatan otak kiri dan otak kanan akanmenghasilkan pemikiran dan tindakan terbaik untuk menghadapi apa jua situasi.
 
Contoh soal selidik untuk membezakan penggunaan otak kiri atau otak kanan
Soalan Ya Tidak 
(a)
 
Adakah anda kerap mempunyai gerak hati?
 
(b)
 
Adakah anda banyak menggerakkan tangan semasa bercakap?(c)
 
Bolehkah anda memberitahu berapa lama masa yang telahberlalu tanpa menggunakan jam?(d)
 
Bila anda mendapat gerak hati, adakah anda bertindak 
 
mengikut gerak hati berkenaan?(e)
 
Adakah anda memilih untuk belajar sesuatu yang baru denganmengikut langkah yang anda fahami atau mengikut apa yangditunjukcarakan?(f)
 
Adakah algebra lebih mudah dari geometri?(g)
 
Adakah anda cekap mendapatkan intipati mengenai apa yangorang lain maksudkan apabila mereka bercakap denganbahasa yang anda fahami?(h)
 
Bila anda memerhatikan gambar pada sebuah buku, adakahanda baca tajuk sebelum mengkaji imej pada gambar?(i)
 
Adakah anda lebih mudah mengenali wajah daripada namaseseorang?(j)
 
Adakah anda lebih suka menyempurnakan sesuatu tugasterlebih dahulu sebelum memulakan tugas yang lain?

Activity (30)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mageswary Muru liked this
Syifa Rahmah Permata liked this
Rashida Mohd Jas liked this
Sha Hani liked this
Faryza Jembri liked this
Zureen Mohamad liked this
alifamsyar liked this
nurashikin_said liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->