Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
666Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Format Laporan

Format Laporan

Ratings:

3.0

(1)
|Views: 69,585|Likes:
Format dan cara membuat laporan yang telah disalin dari En. Azman B. Aris, pensyarah Institut Pendidikan Guru Kampus Darulaman.
Format dan cara membuat laporan yang telah disalin dari En. Azman B. Aris, pensyarah Institut Pendidikan Guru Kampus Darulaman.

More info:

Published by: Mohd Shafuan Zulkafli on Jan 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2015

pdf

text

original

 
LAPORANPENGENALAN
Laporan ialah maklumat tentang sesuatu kedudukan (masalah yang dihadapidan lain-lain) yang dilaporkan ( Kamus Dewan 1996 :766) atau sesuatu kenyataanformal hasil daripada sesuatu penyelidikan atau sebarang maklumat lengkap tentangsesuatu hal yang disampaikan oleh sekumpulan penyelidik atau sesebuah badan.Manakala Siti Hajar Abd Aziz (2008:274) menyebut bahawa laporan ialahkertas yang mengandungi khabar atau maklumat. Laporan ditulis bagi melaporkansesuatu hal atau perkara yang telah berlaku. Laporan merupakan maklumat tentangsesuatu perkara yang dilaporkan. Laporan boleh ditujukan kepada seseorangindividu, sekumpulan ahli, sebuah jawatankuasa atau sebuah organisasi.Selain itu, laporan merupakan pemerian bertulis tentang kejadian, perkaraatau pendapat yang disampaikan dalam format tertentu dan laras bahasa formal.Terdapat pelbagai jenis laporan yang kerap bergantung pada situasi, antaranya:1. Laporan rutin seperti kemajuan projek sendiri.2. Laporan tak rutin yang disediakan untuk tujuan khusus seperti laporanpenyiasatan, laporan penyelidikan parti politik, laporan produk dan laporankebakaran.
 
PERINGKAT PENGHASILAN LAPORAN
Laporan dihasilkan apabila terdapatnya elemen-elemen berikut:PenulisSesuatu laporan bermula daripada usaha seseorang yang mahir dalamsesuatu bidang atau lapangan menggunakan sumber-sumber tertentu untukmembentuk sesuatu laporan. Jika sekiranya sesebuah organisasi tidakmenyediakan keperluan yang cukup, khidmat sokongan atau peralatan danpenulis tidak memohonnya, laporan itu mungkin memerlukan lebih banyakmasa dan perbelanjaan untuk menyiapkannya.Isi kandunganBerdasarkan sumber-sumber yang boleh didapatinya, termasuk nota, buku,pendidikan masa dan pengalaman, penulis perlu membuat pilihan antara apayang hendak dimasukkan dalam laporan atau apa yang hendak ditinggalkan.Inilah bahagian yang memerlukan pertimbangan sewajarnya oleh penulis.StrukturKandungan perlu disusun secara teratur dengan tajuk dan penomboran yangsesuai. Penelitian yang kurang rapi boleh memberikan kesan yang tidak baikterhadap sesuatu laporan.Gaya penulisanPenulis perlu memilih perkataan sendiri dan menyusunnya menjadi ayat demiayat seterusnya, perenggan demi perenggan sehingga terbentuk sesuatulaporan.PembacaMereka menerima laporan dan membaca sebahagiannya ataukeseluruhannya. Mereka bertindak atau tidak bergantung kepada prasangka,masalah atau pekerjaan mereka yang dipengaruhi oleh cara penulisanlaporan itu.KeputusanSetelah dibaca, laporan boleh mempengaruhi sesuatu pandangan atautindakan. Kesannya sesuatu laporan itu perlu diteliti dengan rapi. Jadi, tujuansebenar sesuatu laporan itu ialah untuk mempengaruhi pembaca.
 
 
CIRI-CIRI UMUM
Kebanyakan laporan mempunyai ciri-ciri umum seperti berikut :
1. Struktur dan nada yang formal
Laporan ternyata lebih formal berbanding dengan komunikasi yang lain.Laporan biasanya mempunyai format khas yang mengandungi tajuk mukasurat, pengenalan ringkasan, senarai kandungan atau isi, senarai cadanganatau isi, senarai cadangan, penutup, dan lampiran. Laras bahasa lebih formaldan tiada ciri bahasa peribadi. Dengan demikian, formal laporan sesuai bagidokumen untuk edaran luas atau untuk arahan.
2. Persembahan Berilustrasi
Penggunaan gambar, graf dan rajah untuk menjadikan jumlah maklumat lebihmudah di faham.
3. Pernyataan Pendapat
Dalam banyak laporan, penulis membuat kesimpulan selepas menelaah,menilai dan mengupas bukti yang dikemukakan. Kesemua kesimpulan inipenting sebagai pelengkap tujuan laporan sehingga penulis laporan perlumendapatkan ketepatan fakta tambahan.
4. Kegunaan Laporan
Sebarang jenis laporan hanya berjaya sebagai dokumen bertulis sekiranyapenulisnya memahami kehendak pembaca dan mengemukakan butiran yangrelevan dengan kehendak tersebut.

Activity (666)

You've already reviewed this. Edit your review.
刘健乖 liked this
Aty Daun Sirih liked this
S̳̿e̳̿t̳̿h̳̿A̳̿r̳̿y̳̿a̳̿ liked this
CarollynaMantiwa liked this
Jacqualine Richmond liked this
Gene Kong added this note
please make it more simple and short but good for students.not really understandable.try making a empty format hope you understand.thank you. gene kong jing ying 1 alpha smk dato' onn butterworh , pulau pinang
1 hundred thousand reads
Gene Kong liked this
InNur Isyq liked this
HarIz Ismail liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->