Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
69Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
CETI HARAM & ALONG

CETI HARAM & ALONG

Ratings: (0)|Views: 4,576|Likes:
Published by RAZALI SAMAD
Pembentangan tugasan 1 kumpulan 1 2010
Pembentangan tugasan 1 kumpulan 1 2010

More info:

Published by: RAZALI SAMAD on Jan 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/27/2012

pdf

text

original

 
Walaupun faedah yang sangat tinggi dikenakan oleh ceti haram atauAlong, banyak pihak masih tidak serik mencari khidmat along untukmenyelesaikan masalah kewangan. Bincangkan.
Pendahuluan
Jenayah kumpulan pemberi pinjaman haram atau juga dikenali dalam masyarakat India sebagaiChettiar dan sebagai Tai Ee Long dan Ah Long dalam masyarakat Cina dan masyarakat Melayumasing-masing semakin serius memandangkan ramai daripada kita yang sering memandangringan kepentingan mengurus kewangan sehinggalah mereka menanggung bebanan hutangdan kesempitan wang.SEBAB:
1.
Isu sosio budaya dan perjalanan kehidupanrakyat yang sering disogok dan ditekankandengan keperluan kehidupan yang melewatikemampuan-Ramai menganggap kemahuan sebagaikeperluan atas pengaruh media massaatau gaya hidup masyarakat.-Mengamalkan gaya hidup yang kurangsihat seperti merokok, berjudi dan lain-lain.- masyarakat mengambil jalan singkatmeminjam wang dengan ceti-ceti haramini tanpa mengira kesan masa depan.-Kelewatan dan kegagalan peminjamuntuk melangsaikan hutangmenyebabkan kegiatan ceti haramsemakin berleluasa sehingga ada yangberani bertindak ganas termasukmencederakan atau mengugut mereka.
2.
Tawaran pinjaman mudah serta menarik.-Tawaran tanpa prosedur dan syarat yangterlalu ketat.-Tawaran menarik seperti pinjamanmudah dan segera.-Kemahiran ceti-ceti haram mengiklankandan mempromosikan perkhimatanmereka.-Syarat pinjaman yang terlalu ketat danmasa panjang yang diambil untukmeluluskan pinjaman oleh agensi dansyarikat kewangan yang sah.
3.
Ceti haram menghulurkan pinjaman wangdalam saat-saat mangsa kesempitan duitMisalnya,mereka yang perlukan duitdalam masa yang singkat untuk kosperubatan atau untuk meneruskankesinambungan perniagaan sukarmendapat pinjaman daripada pihak Bank.
 
LANGKAH MENGATASINYA:
a.
Peranan pihak kerajaan dan NGO-Penubuhan Badan Peyelarasan Hutang KecilRakyat - membantu mereka yang berhutangdengan membincangkan jalan penyelesaian yangpaling mudah dan menguntungkan kedua-duapihak.-Penubuhan “jawatankuasa kecil peminjamwang” di seluruh Negara bagi memantaukegiatan itu-Polis dengan kerjasama Kementerian DalamNegeri (KDN) – bekerjasama bagi memudahkanurusan pemantauan dan penguatkuasaan.
b.
Syarikat kewangan dan bankmemperluas dan menyediakanpelbagai bentuk pinjaman kepadagolongan yang berpendapatan rendahdan sederhana.-untuk mengelakkan mereka menjadi mangsakepada peminjam ceti haram.-Memperkenalkan prosedur yang lebih mudahdan tidak memerlukan cagaran yang terlalubanyak atau ketat.-Mempercepatkan pemberian pinjaman untukgolongan yang terdesak dan menghadapimasalah kewangan yang serius.
c.
Tindakan undang-undang dikenakanatas ceti haram yang melanggarperaturan pinjaman wang.-Pihak polis dan pihak berkuasa dibenarkanmengambil tindakan terhadap ceti haram yangmelanggar peraturan.-Pindaan terhadap Akta Pemberi Pinjaman Wang1951 dengan menaikkan kadar denda maksimumdan hukuman penjara serta rotan terhadappesalah.-Mengawal penerbitan iklan membabitkanpemberi pinjaman oleh ceti haram daripadabermaharajalela.
d.
Kesedaran tentang kesan buruk akibatmeminjam daripada ceti haram-Kempen secara besar-besaran (melalui akhbaratau media elektronik) perlu dilakukan.-Anggota masyarakat perlu melaporkan kepadapihak berkuasa sekiranya mempunyai maklumatberkaitan dengan aktiviti pinjaman haram.
KESIMPULAN:Semua pihak berkuasa termasuklah masyarakat haruslah berganding bahu

Activity (69)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Isnandar Achmat added this note
menarik,,,,,
Wanku Nor Amira liked this
Aidah Amir liked this
Alice Lau liked this
Aq Zawin liked this
Nitty MeYa liked this
Hui Ye Tee liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->