Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
89Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tipuri de invatare

Tipuri de invatare

Ratings:

0.0

(1)
|Views: 3,883|Likes:
Published by ela_best

More info:

Published by: ela_best on Jan 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/25/2014

pdf

text

original

 
Tipuri de invatare
TIPURI DE INVÃTARETipologia invatarii potrivit conceptiei lui R.Gagne
In conceptia lui R. Gagne dezvoltarea umana apare ca efect, ca schimbare de lunga durata, pecare subiectul o datoreaza atat invatarii cat sI cresterii. Invatarea nu se face oricum, ci se bazeaza pe o serie ordonata sI aditiva de capacitati. Ierarhizarea acestor capacitati de face in baza criteriului trecerii succesive de la invatarea capacitatilor simple, la cele complexe,generale.Intreg ansamblul de capacitati pe care-l poseda subiectul pentru R.Gagne reprezinta conditiileinterne. Acestea se deosebesc de conditiile externe a caror actiune este independenta desubiect. Avand in vedere varietatea conditiilor externe, R.Gagne considera ca exista tot atateaforme sau tipuri de invatare.Principalele tipuri de invatare sunt:
invatarea de semnale;
invatarea stimul-raspuns;
invatare de tipul inlantuirilor;
invatarea asociativa-verbala;
invatarea prin discriminare;
invatarea notiunilor;
invatarea de reguli sau de principii;
invatarea sociala.1. Invatarea de semnale
este larg raspindita atit la animalele domestice cit si la om (ciinelefuge din mijlocul soselelor atunci cind aude semnale ce avertizeaza apropierea unuiautomobil).Conditia esentiala pentru ca invatarea semnalului sa aiba loc este sa se asigure o prezentareaproape simultana a 2 forme de stimulare:1.stimulul produce o reactie generala, asa cum vrem sa obtinem si2.stimulul semnal.Invatarea are un caracter involuntar si se concretizeaza in raspunsuri care nu se afla subcontrol voluntar. Este cunoscuta sub denumirea de conditionare clasica si a fost descrisa pentru prima data la sfirsitul secolului al XIX lea de I.V.Pavlov. In pedagogie acest model afost aplicat de J.B. Watson, fondatorul behaviorismului.
2.Invatarea stimul-raspuns
Este un alt tip fundamental de invatare care face posibil ca individul sa realizeze o actiuneatunci cind doreste sa dea un raspuns precis la un stimul discriminat.1
 
Ed. Thorndike l-a denumit invatarea prin incercare si eroare, Skinner, invatarea operanta,Kimble, invatarea instrumentala.Asa cum arata si denumirea acestui tip de invatare se desprind 2 caracteristici:1.o astfel de invatare se refera la o singura legatura intre stimul si raspuns nu la legaturimultiple;2.stimulul si raspunsul apar total legate intr-un mod care nu se intilneste la tipul deinvatare anterior.Invatarea sub forma de asociere a raspunsului a reactiei la stimul depinde de ceea ce seintimpla dupa o reactie, anume daca are loc recompensa sau intarirea.Intarirea, recompensa faciliteaza invatarea fie ca este esentiala sau nu intrucit face ca omanifestare de comportament deja caracteristica individului sa apara mai frecvent.Tehnicile de intarire stau la baza instruirii programate. Virsta ca si mediul din care provineelevul influenteaza aplicabilitatea si semnificatia tipurilor de intarire. Acest tip de invataregenereaza, guverneaza formarea deprinderilor de pronuntie la copilul mic, de pronuntare intr-o limba straina la adulti (pentru adulti, intarirea fiind compararea propriei pronuntii cu cea aunui specialist). Mai mult chiar, o activitate preferata poate servi ca intarire pentru una mai putin preferata cu conditia sa o facem pe prima dependenta de savirsirea celei de a doua.
3.Invatare de tipul inlantuirilor
Inlantuirea este un tip special de invatare larg aplicata la toate virstele. Are la baza legarea adoua sau mai multe reactii de tipul stimul-raspuns invatate anterior.Actiunea care urmeaza sa fie invatata reprezinta o succesiune de acte. Fiecare din aceste actea fost invatat anterior dar in acest caz al inlantuirii esentialul este respectarea ordinii lor,asigurarea intaririi intregului lant si a reusitei ultimei verigi. Aceasta trebuie sa conduca lasatisfactie, sa fie intarita. Pentru dirijarea succesiunii executiei se apeleaza la indicii ajutatoareexterioare, necesare mai ales in selectia verigilor exacte ale lantului si la instructiuni verbale.Atunci cind instructiunea verbala este autoadministrata devine parte integranta a inlantuirii cetrebuie insusita. O alta conditie este contiguitatea adica executarea actelor intr-o succesiunetemporala stricta fara intreruperi, ezitari, intirzieri.
4.Invatarea asociativa-verbala
Cu toate ca sunetele pe care le produce omul sunt in numar limitat, modelele obtinute princombinarea lor sunt de o diversitate practic nelimitata.Asociatia verbala reprezinta invatarea de lanturi verbale. Cele mai simple inlantuiri verbalesunt reprezentate de activitatea de denumire a unui obiect. In acest caz se constituie un lant cucel putin 2 verigi: prima este o relatie care leaga aparitia obiectului de un raspuns rezultat dinobservarea unor aspecte ale obiectelor, iar a doua este o conexiune care face ca individul sa seautostimuleze si sa denumeasca obiectul.2
 
Invatarea eficienta a asociatiilor vebale necesita folosirea unor verigi intermediare care au rolde mediere sau de codificare. Aceste verigi se produc in intimitatea celui care invata, suntimplcite su nu se manifesta in comportamentul exterior, explicit.
5.Invatarea prin discriminare
Acest tip de invatare este impus de faptul ca indivul inca din primii ani ai vietii trebuie sa stiesa dea n raspunsuri de identificare diferite la tot atit de multi stimuli care prezinta intr-omasura mai mica sau mai mare similitudini din punct de vedere fizic.Cu toate ca invatarea fiecarei conexiuni stimul-raspuns este un eveniment simplu, conexiunileau tendinta de a se interfera cu orice alta retinere. Ni se cere sa distingem de-a lungul intregiivieti de la culori, forme geometrice, texturi, distante la tesuturi anatomice, marimea stelelor,modele de structuri moleculare. Invatarea discriminarii sprijina modelele perceptive privind:obiectele, spatiul, evenimentele, imaginile si simbolurile.In acest cadru trebuie sa se opereze cu trasaturi distinctive ale obiectelor. Invatarea literelor, anumerelor reprezinta o invatare de discriminare multipla pe masura ce se avanseaza ininvatare, probabilitatile de confuzie provocate de dificultati in discriminare sporesc.De o importanta majora este dezvoltarea preciziei de discriminare a stimulilor prin invatarealor prealabila.
6.Invatarea notiunilor
Se refera la insusirea clasificarilor proprietatilor obiectelor si fenomenelor, evenimentelor. Notiunile sunt concrete si definite (abstracte). Notiunile concrete se refera la clase de obiecte observabile sau la calitati ale obiectelor.Insusindu-si o notiune, individul devine capabil sa generalizeze aceasta notiune asupra altor situatii-stimul care nu au avut rol in invatarea propriu-zisa. Efectul invatarii notiunilor este dea elibera individul de sub controlul exercitat de stimulii specifici. In invatarea notiunilor cainstrumente ale gindirii si comunicarii nu trebuie sa se piarda din vedere faptul ca ele aureferinte concrete. Invatarea prin actiune, invatarea in laborator preintimpina pericolulsuperficialitatii verbale. Invatarea corecta a notiunilor este hotaritoare pentru om, intrucitacesta citeste in termeni notionali, comunica, gindeste, interrelationeaza prin notiuni.Subiectii curiosi, interesati de prestatia activitatii de invatare la nivel ridicat de analiza,comparatie sunt mai atrasi de metodele de descoperire. Conditia interna, fundamentala pentruinsusirea lantului de notiuni care alcatuiesc regula sau principiul este cunoasterea temeinica anotiunilor. Alte conditii sunt: instruirea verbala, reamintirea conceptelor folosirea unor punctede sprijin verbale pentru ordonarea corecta a notiunilor.
7. Invatarea de reguli sau de principii
In termenii cei mai simpli, o regula este un lant de concepte care formeaza ceea ce in generaldenumim cunostinte.3

Activity (89)

You've already reviewed this. Edit your review.
Gabriela Tanasuc liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Draghici Catalina-Ioana liked this
Oana Oana' liked this
ISLUCA liked this
Vlad Butiu liked this
Cristina Luca liked this
Barbur Maria liked this
Denisa Popescu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->