Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
282Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Apicultura Vîlcean Constantin

Apicultura Vîlcean Constantin

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 9,275|Likes:
Published by greeneys
manual apicultura
manual apicultura

More info:

Published by: greeneys on Jan 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/04/2013

pdf

text

original

 
CURS DE TEHNOLOGIA CREŞTERII ŞI EXPLOATĂRII ALBINELOR 
-
de Profesor Vîlcean ConstantinCapitolul I
IMPORTANTA
 
 APICULTURIII 
-------------------
Datorita particularitatilor biologice specifice, albinele furnizeazaomului importante produse, cum sunt: mierea, ceara, polenul, pastura,laptisorul
 
, propolisul, veninul si apilarnilul, iar prin polenizareasuplimentara selectiv incrucisata a plantelor agricole entomofile,insemnate sporuri de productie si de calitate superioara.
Mierea
reprezinta un aliment deosebit de placut, hranitor, cumare valoare biologica si calorica (3150 kcal). Tocmai de aceea, miereaera folosita de atletii greci inainte de a intra in arena olimpica, iar astazi serecomanda alpinistilor, sportivilor, intrand totodata si in retetele culinareale cosmonautilor. Mierea este un produs usor asimilabil, intrucat albinele prin procesul biochimic de invertire au transformat zaharoza in cei doicomponenti ai sai, in glucoza si fructoza, astfel ca ea este practic digerata.Datorita continutului sau in inhibina, mierea prezinta reale proprietati bactericide. Ea s-a folosit de romani pentru conservareavanatului in stare cruda, cat si la imbalsamare. Si azi se foloseste inafectiuni pulmonare, cardiace, gastrice, hepatice, cutanate, oculare,tratarea nevrozelor etc.Mierea este apreciata si datorita actiunii sale antitoxice.
Ceara,
este un produs deosebit de important, ce serveste la pro
ducerea fagurilor artificiali si ca materie prima in peste 40 deindustrii, dintre care amintim: electrotehnica, radiotehnica, aviatie,textila, pielarie, optica, farrnaceutica s.a.
 Polenul,
 prin valoarea sa compozitionala, reprezinta unuldintre cele mai importante produse apicole, fiind mult apreciat pentruinsusirile sale terapeutice, fapt pentru care revine tot mai mult in atentianutritionistilor, medicilor si chiar a masei largi de consumatori.
 Pastura
reprezinta polenul depozitat si fcrmentat in celule. cese recupereaza din fagurii de reforma. Prezinta proprietati terapeuticeasemanatoare polenului.
 Laptisorul de matca
 prezinta insusiri asemanatoare polenului,dand bune rezultate in afectiuni cardiovasculare, stimuleazahematopoeza, fiind folosit cu bune rezultate si in industria.cosmetica.
1
 
CURS DE TEHNOLOGIA CREŞTERII ŞI EXPLOATĂRII ALBINELOR 
Propolisul este un produs cules de albine. de pe mugurii unor arbori, mai ales de pe cei de plop si castan. Se foloseste sub formadiferitelor preparate, cu eficienta maxima in: dermatoze, necroze,hecrobaciloza, furunculoza, herpesuri, in stomatologie, In afectiunigastrointestinale s.a.
Veninul 
se foloseste din cele mai vechi timpuri pentru tratarea poliartritclor, sciaticii,a bolilor reumatice, cat si in hipertensiuneaarteriala. Datorita proprietatilor sale se foloseste si azi in medicinamoderna.
 Apilarnilul 
este un produs nou, de conceptie romaneasca, preparat din larve de trantor, folosit in afectiuni oculare, nazale, buco-faringiene, auditive, dermatologice, necrotice, ca cicatrizant, fortificantgeneral, cat si in astenii sexuale.
 Polenizarea.
In procesul evolutiei, plantele au suferitminunate adaptari pentru polenizarea selectiv-incrucisata cu insectele.
Capitolul II
 Apicultura in Romania
Date despre aparitia albinelor pe planeta noastra nu exista, dar  paleontologii afirma ca acestea existau si in era tertiara. In antichitate,mierea era cunoscuta, recoltata si consumata de catre oameni. Primaforma de exploatare a constituit-o ,,vanatoarea de albine ‘, prin depistareafamiliilor salbatice adapostite in scorburile copacilor, instalarea descorburi artificiale, iar apoi construirea de stupi primitivi numiti,,buduroaie", unde la sfarsitul sezonului, albinele erau asfixiate, iar mierea recoltata.In Evul mediu, apicultura nu inregistreaza practic nici un pro-gres. Apicultura moderna debuteaza in secolul al XlX-lea. Cercetariasupra vietii albinelor au facut unii intelectuali progresisti. P. I.Procopovici '(1814), Dzierzon :(1834), Langstroth (1851),Layens (1880) inventeaza si construiesc noi modele de stupisistematici .
2
 
CURS DE TEHNOLOGIA CREŞTERII ŞI EXPLOATĂRII ALBINELOR 
Capitolul III
Principalele particularitati ale biologiei familiei de albine
Albinele sunt insecte sociale din specia Apis mellifera apartin ordinuluiHimenoptera (insecte cu aripi membranoase). Ele traiesc in familie (colonie) compusdin 30.000—50.000 indivizi.Familia de albine este formata din matca, trantori si albinelucratoare. Nici unul din indivizii familiei nu poate trai singur, este un fenomefiziologic.
 MATCA
Matcaeste ,,mama" intregii familii. Ea este singura femela adevarata, singura aptade reproductie. Rolul ei este de a depune oua in faguri din care vor rezulta albinlucratoare, trantori si matci. Matca depune pana la 3 000 oua pe zi, masa acestor depasind de doua ori si jumatate greutatea ei. In timpul sezonului activ, matca depun150.000—200-000 de oua. Aceasta prolificitate deosebit de mare se datoreste hraniriintense a matcii de catre albinele lucratoare cu o hrana foarte bogata in principinutritivi, elaborata de glandele faringiene si poarta denumirea de laptisor.Matca este in permanenta inconjurata de lucratoare. Astfel, ti-nerele lucratoare invarsta de 10—12 zile o hranesc cu laptisor de matca, altele ceva mai in varsta, 1—36zile, o mangaic si ling de pe abdomenul acesteia asa numita ,,substanta de matca".
Cancl o familie ramane fara matca
$e
nelinisteste, toate albinele, cuexceptia doicilor care raman sa ingrijeasca puietul, se imprastie pe peretele stupului (mai ales pe cel frontal), emit sunete, incepconstruirea botcilor. Introduccrea unei matci rcstabileste linistea,albinele o mangaie, o hranesc, o curata si distrug botcilc incepute.Matca are cea mai mare longevitate din cele trei caste alealbinelor melifere. Ea traieste in general 13 ani, dar se intalnescuneori si matci de 4—6 ani sau in cazuri foarte rare de pina la optani.
TRANTORII 
Trantorii reprezinta masculii familiei, care au rolul de aimperechea matca si de a asigura astfel perpetuarea speciei. Prin prezenta lor pe faguri contribuie si la realizarea unui regim terrnicoptim necesar cresterii puietului.Ei nu culeg nectar, nu participa la organizarea sau aparareafamiliei, nu contribuie la producerea de hrana si nici la polenizare.Sunt indivizi temporari, in numar de cateva sute, ce apar la sfar-situl primaverii si sunt indepartati din stup de catre albine la sfarsitul verii,fenomen conditionat in principal de incetarea culesului. Aceasta
3

Activity (282)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
doruk1964 liked this
Mihaela Vasile liked this
mamaligosu liked this
Lungu Ionel liked this
daxan41 liked this
Adi Daniel Birnicu liked this
armaghed liked this
camibuzila741 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->