Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Poluarea

Poluarea

Ratings:

4.8

(5)
|Views: 990|Likes:
Published by pitbul99

More info:

Published by: pitbul99 on Apr 16, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2013

pdf

text

original

 
 
REFERAT
Curs: HazardeTema: Poluarea
 
 
Poluarea este fenomenul prin care aerul se incarca cu substante strainedaunatoare vieti . Acestea isi modifica compozitia sa naturala, atunci candeste patruns de elemente straine ce au efect daunator asupra plantelor sianimalelor.
AUTOEPURAREA SI PRAGUL POLUARI
O apa este considerata poluata cind compozitia sau starea sa fizica, orichiar estetica, sunt modificate direct sau indirect de actiunile omului,inasamasura ca nu se mai presteaza a fi utilizata in stare naturala .Autoepurarea este insusirea de care dispune o unitate acvatica( riu,lac,etc…) de a asorbi,fara asuferi daune,o anumita incarcatura de poluanti,de a asigura distrugerea sau mineralizarea elementelor poluanterespective .Gradul de poluare, ca si posibilitatile de auto epurare, se apreicaza prindoi termeni:- cantitatea de oxigen din apa- prezenta unor produsi straini, nocivi sau toxici in anumite cantitatiDozele limita de elemente toxice ce le poat suporta o apa, fara saaxfisieze vietuitoarele,sunt foarte variabile, dupa intrebuintarea ce urmeaza afi data apei.Scadera continutului de oxigen si otravirea cu alte elemente toxice secombina, de obicei, cu adaosul apelor menajere si al celor deversate deindustrie sau agricultura.In ultimul timp sau luat masuri drastice de epurare, care au dat rezultate bune.
SURSELE DE POLUARE A APELOR 
Poluarea industriala a luat proportii o data cu cresterea acesteia. Cele mai poluante sunt imdustria alimentara si cea chimica. Abatoarele consuma omedie zilnica de 500 l apa pentru fiecare animal sacrificat,care apoi edeversata poluata. In tarile dezvoltate, industria alimentara provoaca 20-25% dinintreaga poluare, iar industria chimica 30 % deversind cele mai diferitesubstante toxice, uneori producand poluari deosebit de grave,daca apele nusunt epurate inainte de deversare . Rafinariile si in general, petrochimiaraspindesc hidro carburi, iar pelicula de petrol impiedica reoxigenarea si
 
dezechilibreaza capacitatea de autoepurare a apelor. Industria maideverseaza si ape incalzite, care modifica temperatura din jur .
POLUAREA AGRICOLA
Se realizeaza prin pesticide, ingrasaminte chimice si dejectii zootehnice .Pesticidele sunt folosite in scopul de a distruge activitatea insectelor daunatoare, a rozatoarelor, ciupercilor . eleau adus servicii imense,distrugand insecte care transmit microbi sau care consumau pana la 50% dinrecolte . Cu toate acestea folosirea lor masiva a dus la otravirea unor ape.Unele din aceste substante se degradeaza lent, acumulandu-se in unele plantesau animale consumate de om. Apa fiind principalul vehicul al pesticidelor,ele distrug sau ameninta echilibrul biologic al unitatilor acvatice .Si unele ingrasaminte chimice pot fi daunatoare : de exemplu azotati insurplus se pot uni cu materiile organice in fermentatie dind azotati caredistrug fauna acvatica.
POLUAREA URBANA
Poluarea urbana se manifesta prin evacuarea apelor menajere, fie pricanale, in rauri sau ocean, fie infiltrare in panza freatica.Canalele colecteaza continutul instalatiilor sanitare, al bucatariilor,incarcatecu reziduri organice, cu bacterii patogene, cu detergenti etc.
POLUAREA MARILOR SI OCEANELOR 
Oceanul sa dovedit a fi limitat ca posibilitati de regenerare, infectindu-serepede. Echilibrul sau biologic este amenintat si odata cu asta este amenintatsi rolul sau de intretinerea vieti pe Pamant.Hidrocarburile constituie principali poluanti. Petrolul fiind sursa cea mai periculoasa pentru mediul marin intinzandu-se ca o enorma pelicula neagra,opreste oxigenarea, absoarbe lumina, reduce fotosinteza. Sursel de poluarecu petrol sunt:- din sondele forate in mare- din pierderile prin transportul cu vase sau conducte- din spalatul tancurilor petroliere- de la explotarile si rafinariile de pe litoral sau din apa riurilor.Foarte grave sunt accidentele produse de tancurile petroliere care poartaobisnuit incarcaturi de 300 000 t petrol si chiar mai mult ; ele formeaza

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
tanase_v liked this
Alina Chirita liked this
Lavinia Ionita liked this
Triuka4 liked this
AlexA_Suju liked this
adella_64 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->