Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Revista LIbertas në Gjuhën Shqipe # 3

Revista LIbertas në Gjuhën Shqipe # 3

Ratings:
(0)
|Views: 236|Likes:
Published by Marjan Dodaj
Linda kur lypsej të vdisja.

F.T.

ÇMIMI (KOSOVË)

REVISTË

KULTURORE - INFORMATIVE

ÇMIMI (PËRENDIM)

1 euro

Shtator 2008 - Viti I - Numri 3. Kontakt: //revistalibertas@yahoo.de www.revistalibertas.net

2 euro

Fjala Jonë

PËRIODIKU I PATRIOTIZMIT SEZONAL
Stina e vaposur edhe këtë verë u kujdesë për supriza senzacionale, të grupeve të ndryshme në shoqërinë tonë që e rriti dëshiren për relaks dhe rekreacion, ndërsa të një pjesë nëvojën për të mbijetuar. Si njëri ashtu edhe tjetri grup bëjnë pje
Linda kur lypsej të vdisja.

F.T.

ÇMIMI (KOSOVË)

REVISTË

KULTURORE - INFORMATIVE

ÇMIMI (PËRENDIM)

1 euro

Shtator 2008 - Viti I - Numri 3. Kontakt: //revistalibertas@yahoo.de www.revistalibertas.net

2 euro

Fjala Jonë

PËRIODIKU I PATRIOTIZMIT SEZONAL
Stina e vaposur edhe këtë verë u kujdesë për supriza senzacionale, të grupeve të ndryshme në shoqërinë tonë që e rriti dëshiren për relaks dhe rekreacion, ndërsa të një pjesë nëvojën për të mbijetuar. Si njëri ashtu edhe tjetri grup bëjnë pje

More info:

Published by: Marjan Dodaj on Jan 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2012

pdf

text

original

 
VloraVe 
Ç
MIMI
(
KOSOVË
)
 
R
EVISTË KULTURORE
-
INFORMATIVE
Ç
MIMI
(P
ËRENDIM
)
 
1 euro
Shtator 2008 - Viti I - Numri 3.
2 euroKontakt: // 
revistalibertas@yahoo.de
www.revistalibertas.net
 Fjala Jonë 
PËRIODIKU I PATRIOTIZMIT SEZONAL
 
Stina e vaposur edhe këtë verë u kujdesë përsupriza senzacionale, të grupeve të ndryshme nëshoqërinë tonë e rriti dëshiren për relaks dherekreacion, ndërsa të një pjesë nëvojën për tëmbijetuar.Si njëri ashtu edhe tjetri grup bëjnë pjesë nësistemin periodik të patriotizmit tonë sezonal.Derisa këta të fundit nuk mund ndahen në nëngrupe , të parët e kanë pivilegjin të pjesëtohen edhedisa herë; nga grupe në nën grupe, nën grupet prapnë nën grupe e këto prap në të tjera gjerësa tëbëhen qesharake dhe të padurueshme.Grupet më neverike të patrioteve sezonal ipërbëjnë shtresa e politikaneve, intelektualeve tëpolitizuar dhe e këshilltareve të tenderizuar , cilet më eskortat e tyre të përbërë më këshilltar ekëshilltare më sekretar e sekretaresha më jaranae jaranesha duke mos harruar as familjen e tyre tëdashur të cilat për shkaqe ,, sigurie “i dislokojnë vënde të veqanta jashtë kuartit zyrtar.Këta për mbushur akumulatoret e energjisëfiziko-mendore ,, për miren e popullit”vërshojnë plazheve dhe qëndrave rekreative tëvëndeve regjionale sipas bindjëve patriotike dhenostalgjisë për të kaluaren.Nostalgjiket e social internacionalizmit jamësyjen hoteleve dhe casinove të Bullgarisë dheGreqisë, Ata të vëllazërim – bashkimit, brigjeve tësllavizuara të Ilirikut, ka edhe të tjerë që i gdhinëdita kthinave të bordellove private të serbosllavisë.Kurse ata tek të cilet nuk vdes kurrë bindja epërtrirjes përandorisë baba douletit jamësyjnë mrekullive haremjane të orientit.Patriotet tanë liberalist nuk kanë vend percaktuar, ata mund ti gjesh në Itali, Spanje,Monako,Dubaj etj, aty ku paraja ka vlerë letre, atyku oligarket dhe sheiket lahen më shampanjë.Po patriotet e vertetë, ata më të sertë?Ky grup ja mësynë ku tjeter pos dheut të shqipeve,aty ku ne ndiheshim krenar kur e thërrisnim shtetiamë të cilin po ky grup i patriotve tanë na obligonta quajmë shtet dhe komb fqinjë.shpresojmë se i gjith sistemi periodik ipatrioteve tanë të fitoj ngjyrën e dëshiruar, të dukensa ekzotik e tu ngjajnë maksimumminoritarve tanë.
 Augsburg, shtator 2008
Lindakur lypsejtë vdisja.
F.T.
 
 
2
Shkruan:
Fran Tanushi
DIPLOMACIA KUSHTeZUESE
Pavarsia e Kosovëspos popullit saje gëzojëedhe miqet e këtij projektimadhor i cili u ndertua nëbazën e sakrifikicave dheviktimizimeve shekullore.Ashtu sikurse i gezojë atëpjesën e botës demokratike –përparimtare të globit, njëpjesë e deshëproj, ndersa atëbotën e mbetur, atë skeptikene vuri para një prove tëpaqartësive për interesatpersonale në perfitimediplomatike por edheteritoriale për strategjitëdominuese regjionale, pse joedhe globale.Më njohjen e Kosovës si shtetnga shtetet kryesore të botës,vendet e dëshperuara dhekundershtare të botësdemokratike moren turnediplomatike gjerë edhe krijim të blloqeve antiKosove, cilat falë edheneglizhences, apo edhepaaftësisë politikës tonëfoshnjore arriten stopojnë atë vruall tëpranimit fillestar.Diplomacisë tonë tëpërgjumur, pos këshillave tëmiqeve jetë aktive,arriten edhe oferta nga tjerët si nga jo miqet tanë,por edhe nga pseudo miqet,.me kushtëzime bajate dheinjorante. Por shtrohet pyetja;Kush vënë kushtezimenjohjes shtetit të Kosovës?Kushtëzime vëjnë ato shtetejanë stërmbushura probleme të natyresekonomike dhe politike, atoshtete ku dominojnëanalfabetarizmi, dhuna,terrori dhe primitivizmi, atoshtete ku akoma nuk e kanëtë percaktuar emërin dhekartën e teritorit të vet, atopseudoshtete të ndara nëminivilajete, por edhe të tillaqë ishin krijuar në toka tëhuaja,
nacionin
e të cilavelirisht mund ti vendosin nëndonjë hotel perandorisë se keqës.Prandaj diplomacia jonë mos bie në margjinat evazalitetit, injorances dheamatorizmit politik duhet dalë nga gëzhoja heremetikë evetëknaqësisë dhe të veprojëpolitikisht në mënyrëautonome, por në bashkpunimtë ngushtë më miqët e vertetëtë Kosovës dhe më përbuzjendaj atyre që dëshirojnë taorientojnë kahëjeve tëhorizontit, andej nga erdhenbarbaret, në të kundertën do tëmbetet bashkelaboruese eaparaturave të tilla .Kosova kaemër dhe identitet, kadrejtimin dhe vendqëndrimin,ajo në aspektin kulturor dhegjeopolitikë është oksidente, itakon vetvetes dhe sëardhemes, nuk ka asgjë tëperbashket më ata që vëjnëkushtëzime, pos kaluares së hidhur. Nëhistorinë e saj re, për tikujtuar vëndet dhe regjimet etilla do të shkruhet;këndejkaluan barbaret .Sa i përket orientimit politikëshqiptaret kaherë e kanëpercaktuar fatin e vet.Rilindasit tanë shekuj më parëna kanë lënë porosi; ndërsaNaim Frasheri është edhe mëkonkret kur citon:
Dielli lindnë përendim.
Kurse kallauzettanë që janë edheurdherdhënsit e diplomatevetanë voglush, mund të heqinsecilën fotografi pas skamlisëvetë dhe vëjnë tjera;mund të heqin edhe flamuj evëjnë simbole , mund tiurdherojnë edhe diplomatetqë në realitet janë sherbëtor tëtyre, pranojnëkushtezimet dhe përqmimet epseudomiqeve (në mosfinancuesve të fushatave tëtyre elektorale) por një gjënuk do të kenë sukses . të natjetersojnë sdo të munden;shqiptaret kudo qofshin janëata që janë; ju edhe mund tënënshkruani kontrata dhemarraveshtje kompenzuese,ndoshta edhe provokuesemes civilizimeve, por do tëbëheni gazi dhe turpi i botës.Din Mehmeti thotë :
Fatintim nuk
 
e nënshkruaj”.
Po ju
?
 
 
 
3
Pieter Feith
 
PAVARËSIA E KOSOVËS ËSHTË E PAKTHYESHME
Përfaqësuesi CivilNdërkombëtar i Kosovësthotë se deri në fund tëvjeshtës Zyra CivileNdërkombëtare dhe EULEX-ipritet të arrijnë kapacitet tëplotë. Piter Feith, tha njëtakim në Fakultetin eStudimeve Ndërkombëtare tëUniversitetit Johns Hopkinsse sfida më e madhe përKosovën është krijimi i njëshoqërie shumë etnike.Përfaqësuesi CivilNdërkombëtar i Kosovës ebënë të qartë se BashkimiEvropian dhe Shtetet eBashkuara janë tëpërkushtuara për sukses nëKosovë, megjithatë nuk efsheh se ka konfuzion mespranive të ndryshmendërkombëtare.
 "Ne duhet të vazhdojmë të përmirësojmë bashkërendimine përpjekjeve tona, që tëmund të kemi njëbashkëpunim më të efektshëmbrenda organizatave tonandërkombëtare dhe mes tyre".
 Ai tha se dislokimi ishpejtë i EULEX-it në gjithëterritorin për të siguruar njëhapësirë të vetme ligjore, dotë jetë kritik gjatë muajve tëardhshëm.
"Sfida më e madhe ështëintegrimi i komunitetit serb tëKosovës në gjithë drejtimet e jetës në Kosovë. Instrumentet më të rëndësishme për tarealizuar këtë janëdecentralizimi - njëalternativë për strukturat  paralele – dhe shteti ligjor".
Zoti Feith thekson senë këtë kontekst është erëndësishme që të gjithëfaktorët të angazhohen përshtrirjen e aktivitetit tëEULEX-it në veri. Zoti Feithe pranon se vendosja eautoritetit të organizatavendërkombëtare ka nevojë përbashkëpunimin e Beogradit,por problemi qëndron tek vetësjellja e Beogradit, përfshirëkërkesën që të shqyrtohetligjshmëria e Kosovës nëGjykatën Ndërkombëtare tëDrejtësisë. Përfaqësuesindërkombëtar i Kosovësmendon se një kërkesë e tillëështë në dëm të aspiratave tëSerbisë për anëtarësim nëBashkimin Evropian, në dëmtë përparimit të Kosovës dhe edëmshme në shkallë globalepasi i hap rrugën analogjive tëpanevojshme me situata tëtjera ndërkombëtare. Por aithekson se në çfarëdopërfundimi të arijë gjykata,rezultati nuk do të ketë vlerëpraktike.
"Çfarëdo që të ndodhë mereferimin e çështjes sëKosovës në Gjykatën Ndërkombëtare, pavarësia esaj është e pakthyeshme. Tëgjitha vendet që mbështesinorganizatën time, të gjithavendet që kanë njohur Kosovën, janë të një mendimi,se cilido qoftë përfundimi ishqyrtimit nga ana e Gjykatësnuk do të ketë ndikim tek akti injohjes së saj".
 Por për situatënafatshkurtër ai paralajmëronse megjithëse ajo ka qenë eqetë që pas shpalljes sëpavarësisë në shkurt, ekzistonende mundësia epaqendrueshërisë dhe dhunës,prandaj nuk duhet hequrvëmendja nga ngjarjet atje përtë mirën e së ardhmes sëKosovës, stabilitetit të rajonitdhe integrimit të tij nëBashkimin Evropian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->