Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
24Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kesan Kesan Dadah

Kesan Kesan Dadah

Ratings:

2.0

(1)
|Views: 4,884|Likes:
Published by heganthedon

More info:

Published by: heganthedon on Jan 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2013

pdf

text

original

 
KESAN KESAN DADAH
1) PENGENALANTidak dapat dinafikan bahawa masalah penagihan dadah sedangmengancam kehidupan manusia khasnya masyarakat di negara ini.Masalah ini juga terdapat di negara-negara lain. Sesungguhnya masalahini mendatangkan kesan yang buruk kepada individu itu sendiri,keluarga, masyarakat, ekonomi dan keselamatan negara.Istilah dadah adalah sukar untuk diberi takrifan yang tepat dan seragamkerana penggunaannya yang unik dan istilah ini digunakan khusus diMalaysia sahaja. Tetapi ada juga yang mengistilahkan dadah sebagai bahan kimia samada yang asli atau tiruan apabila disuntik, dihidu,dihisap atau dimakan boleh mengubah fungsi tubuh badan, perasaan ataukelakuan seseorang. Dadah merangkumi beberapa aspek seperti tujuan,cara dan kesan penggunaan atau penagihan.Sebenarnya penggunaan istilah ‘drug’ diperingkat antarabangsamempunyai takrifan yang neutral, luas dan umum. Istilah ini perludigunakan bersama istilah use, misusedan abuseuntumenggambarkan keadaan yang berbeza-beza. Berbanding dengan istilahdadah yang mempunyai takrif yang lebih khusus walaupun kompleks,kerana istilah ini menggambarkan sesuatu yang jijik dan mesti dijauhi.Istilah dadah boleh ditakrifkan mengikut 4 keadaan penggunaan iaitu penggunaan secara umum, penggunaan bahan untuk tujuan perubatan, penggunaan bahan kimia psikoaktif yang menagihkan dan penggunaanyang membawa kesan buruk ke atas kesihatan dan fungsi sosial.Penggunaan dadah secara umumnya boleh mendatangkan kesan yang positif jika diambil dalam dos yang betul tetapi ia akan mendatangkankesan yang negatif jika diambil dalam dos yang berlebihan.1. PENGGUNAAN SECARA UMUM :Dadah ditakrifkan secara paling umum sebagai bahan atau campuran bahan yang mana penggunaaannya boleh menyebabkan perubahan- perubahan dalam fungsi atau struktur fisiologi organisme atau manusia.Oleh sebab itu, di sini takrif ‘dadah’ dari bahan-bahan seperti makanan,air, oksigen dan sebagainya dalam jumlah yang diperlukan untumenyegarkan kesihatan dan kehidupan manusia.2. PENGGUNAAN UNTUK BUKAN TUJUAN PERUBATAN :
 
KESAN KESAN DADAH
Di sini istilah ‘dadah’ merujuk kepada bahan-bahan yang digunakanuntuk tujuan perubatan yang mana penggunaannya adalah dilarang. Olehsebab itu, jika sesuatu bahan digunakan untuk tujuan mengesan,mencegah dan merawat penyakit, istilah ‘ubat’ digunakan walaupundiketahui bahawa setengah-setengah jenis bahan yang digunakan untuk tujuan perubatan mungkin disalahgunakan. Sehubungan dengan ini‘dadah’ selalunya terdiri daripada bahan-bahan yang termasuk di bawahkawalan undang-undang..3) PENGGUNAAN BAHAN KIMIA PSIKOAKTIF YANGMENAGIHKAN :Takrif dadah dalam penggunaan ini merujuk kepada fungsi atau sistemtubuh yang dipengaruhi oleh ‘dadah’. Dadah merujuk kepada setengah jenis bahan kimia psikoaktif iaitu bahan-bahan yang mempunyai kesan paling ketara ke atas sistem saraf pusat iaitu otak dan saraf tunjang untuk mengubah perasaan kelakuan dan pemikiran. Pada hakikatnya tidak semua bahan kimia psikoaktif diistilahkan ‘dadah’ kerana hanya bahankimia psikoaktif tertentu sahaja yang menimbulkan ciri-ciri ketagihaniaitu penggunaan pada diri sendiri samada ditekan, dihidu, dikunyah,dihisap atau disuntik, pergantungan terhadap dadah secara psikik ataufisikal serta gejala-gejala tarikan apabila terputus bekalan dadah dan peningkatan daya tahan terhadap setengah-setengah jenis dadah.4) PENGGUNAAN YANG MEMBAWA KESAN BURUK KE ATASKESIHATAN DAN FUNGSI SOSIAL :Takrif ‘dadah’ dalam keadaan ini ialah menentukan bahawa ia merujuk kepada bahan-bahan yang membawa kesan yang buruk atau bahaya ke ataskesihatan dan fungsi sosial seseorang individu.2) JENIS – JENIS DADAHPada amnya dadah dapat dibahagikan kepada empat jenis atau kumpulanyang mudah disalahgunakan ;1. Opiat - heroin, morfin, candu dan kodein.2. Kanabis - ganja, hashish.
 
KESAN KESAN DADAH
3. Depresen - sedatif-hipnotik jenis barbiturat dan bukan barbiturat sertatranquilizer.4. Stimulan - jenis amfetamin dan kokain.5. Halusinogen- Lysergic acid diethylamide (LSD), meskalin dan psilosibin.3) DADAH KANABISKanabis ialah istilah umum yang digunakan untuk semua bentuk dadahyang diperolehi dari pokok genus Cannabis. Pokok ini ditanam olehmanusia untuk mendapatkan dadah walaupun ia juga didapati tumbuhliar di kawasan-kawasan beriklim panas di Asia, Mexico, Afrika danTimur Tengah.3.1) SEJARAH KANABISRekod Maharaja Shen Nung di Negeri China yang dikatakan tertulisdalam tahun 2737 sebelum masihi menunjukkan bahawa pokok Kanabis( ‘Ma’ ) ditanam untuk dijadikan bahan membuat kain. Para tabib Cina juga menggunakan getah kanabis untuk mengubati penyakit sepertisembelit, malaria dan lain-lain. Pakar bedah Cina bernama Hua Ta telahmenggunakan bahan ini sebagai ubat pelali pada akhir kurun keduaselepas masihi.Di Timur Tengah perkataan kanabis dikatakan berasal dari istilahAssyria ‘kunubu’. Pada kurun kelima sebelum masihi, ahli sejarah Greek  bernama herodotus mencatatkan bahawa terdapat puak-puak nomad dikawasan yang sekarang merupakan sebahagian dari Rusia yangmenanam kanabis dan menghisapnya untuk keseronokan.Rekod-rekod awal dari negeri India, umpamanya ” Sasruta ” yang ditulisdalam tahun 400 masihi, menyatakan kegunaan kanabis yang telahdigredkan. ‘ Bhang ‘ gred paling rendah digunakan oleh kasta bawahanuntuk membuat minuman. ‘ Ganja ‘ gred yang lebih kuat dihisap olehkasta pertengahan, sementara Charas gred paling kuat dimakan bersama kacang dan madu oleh kasta yang tinggi. Orang-orang Arabdikatakan menggunakan kanabis sebagai ganti alkohol. Kanabisdiperkenalkan ke negara-negaraAmerika oleh orang-orang Sepanyol yang menggunakan kanabis selepas peperangan dengan orang-orang Moor.

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
tingmingming liked this
Ely Dan Aril liked this
Nard Neil liked this
Santha Unns liked this
Ramani Vijay liked this
Nancy Yong liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->