Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
33Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Punimi Seminarik-Sociologji e Gjinive

Punimi Seminarik-Sociologji e Gjinive

Ratings: (0)|Views: 6,694|Likes:

More info:

Published by: perplasjaeqytetrimev on Jan 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2013

pdf

text

original

 
UNIVERSITETI SHTETËROR I TETOVËS NË TETOVË
FAKULTETI FILOZOFIK 
: drejtimi studimor 
: SOCIOLOGJILËNDA : SOCIOLOGJIA E GJINIVEMËSIMDNËNËS: Doc. dr. Flora Sela Kastrati
PUNIM SEMINARIK 
TEMA: FEMINIZMI LIBERAL
T
etovë,22.01.2010 Mentor : Doc.dr.Flora Sela KastratiSeminarin e punoi: Rexhep Kuçi
1
 
FEMINIZMI LIBERAL
HYRJA :
 Etimologjia e fjalës, nocioni-termi Feminizëm, Feminizmi, Feminist (nga anglishtja,feminism,feminist), “Lëvizje shoqërore që synon arritjen e barazisë midis sekseve meanë të zgjerimit “të të Drejtave për gratë “.
1
 .
Kjo lëvizje ka zanafillën në Angli, në vitet 1890 kishte të bënte meangazhimet e grave dhe burrave për të fituar të drejtën e votës dhe tëdrejtën arsimimit në fusha të ndryshme për gratë .E drejta e votës u fitua (1918)në Britani të Madhe , më vonë edhe nëSHBA(1928), kështu që gratë e moshës 30 vjeçare kishin të drejtë tëvotonin.Pas kësaj fitoreje, filloi “vala e dytë “e feminizmit , një tendencë efeministeve që të lartësohet pozita e grave në jetën e tyre private, të familjes.Feminizmi prej vitit 1890 u zhvillua në shumë drejtime , si :1.Feminizmi Liberal,2.Feminizmi Radikal,3.Feminizmi Marksist,4.Feminizmi socialist, etj.Kështu, feminizmi i “valës së dytë “, gjatë viteve 1975-1985 ka patur njëndikim të fuqishëm në sociologji.Para kësaj dekade, gjatë kësaj dekade dhe pas saj ka patur shumë studime për jetën e gruas , me theks të veçantë pabarazia e sekseve ku disamendimtarë më shumë flisnin për “gjini”, “patriarkat” dhe rolet e sekseve .
1
Fjalor sociologjik i Oksfordit , faqe 104
2
 
Një pasqyrë më të mirë për rrjedhimet feministe dhe rolin e kësaj lëvizjejenë sociologji , e gjejmë në veprën : “Feminizmi dhe teoria sociologjike “ tëR.A.Vallas.Poashtu edhe në veprat e sociologëve amerikan Xhesi Bernard dhe AliseRosi : “ Gratë akademike “ apo “ Bota Femërore “gjejmë angazhimet esociologëve që të bëhen ndryshime në mënyrën e të kuptuarit të rolit tëfemrës në shoqëri.P.sh. Alise Rosi kritikonte sociologët për interpretimet tradicionale për  pozitën e gruas në familje, shoqëri dhe ekonomi duke i thirrur që të marrin parasysh komponentët biologjike .Në fakt, këto janë përpjekje për t’i tejkaluar gjithë ato padrejtësi dhe pabarazi që iu bën femrës gjatë historisë.
PËRMBAJTJA;
Siç
 
vërejtëm në pjesën hyrëse , feminizmi është lëvizje shoqërore që synonarritjen e barazisë midis sekseve dhe eliminimin e pabarazisë në këtëraport . Kjo lëvizje zhvillohet edhe sot drejtime caktuara (të përmendura në pjesën hyrëse ), por që thelbi i secilit drejtim është ai parimor ( të krijohen shanse të barabarta ) për zhvillim për të dy gjinitë .
FEMINIZMI LIBERAL
,Do t’i bëjmë një shpjegim shprehjes feminizëm liberal.Duke e kuptuar nocionin feminizëm si “lëvizje shoqërore që synon arritjen e barazisë midis sekseve “ dhe nocionin “ liberal” si “ithtar i lirisë “,feminizmi liberal del të jetë prijës i të gjitha drejtimeve tjera feministe ,madje shumë mendimtarë të feminizmit e cilësojnë këtë si “rrymë kryesorefeministe “
2
Kështu mendonte edhe dijetari ( Eisenstein, 1986).
2
Feminizmi modern dhe postmodern, Dr.Zekije Demir , fq.50
3

Activity (33)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Majlind Morina liked this
Shkelzen Bytyqi liked this
HysenSokolaj liked this
Mani Hajrizi liked this
Evi Kristani liked this
Fehmi Beka liked this
Granit Hoxha liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->