Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
23Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
hrestomatija k

hrestomatija k

Ratings:
(0)
|Views: 1,334|Likes:
Published by Radoncic

More info:

Categories:Types, Research, Law
Published by: Radoncic on Jan 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

 
HRESTOMATIJA
BEZBIJEDNOST EVROPSKE UNIJE
 
Predgovor
U ovoj hrestomatiji su, slobodnim izborom priređivača, svrstani radovi jednog broja inostranih autora, pretežno iz anglosaksonske teorije, koji većim dijelom - uzuvažavanje prakse na prostoru Zapadnog Balkana – predstavljaju aktuelna sagledavanjanajznačajnijih segmenata sektora bezbjednosti na prostoru Evropske Unije. Pošto se radi o evolutivnom procesu nastajanja institucija i pravila EvropskeUnije, kojima se reguliše zajednička spoljna i bezbjednosna politika njenih država-članica,kao i policijska saradnja i saradnja u oblasti pravosudja i kaznenopravnoj materiji, smatramo da će prezentirani tekstovi olakšati poimanje ove složene problematike i usmjeritičitaoce na suštinske okvire evroatlantske integracije. Redosled radova, njihov prevod i stručna redakcija urađeni su prema koncepciji priređivača, sa željom da se obuhvati što širi spektar uglova kojima se može osvijetliti fenomen bezbjednosti Evropske Unije, koji je u nastajanju. Pri tome, priređivaći su imali uvidu da prezentirana izvorna građa može biti od pedagoške koristi studentima koji se baveovom problematikom, ali i od naučno-istraživačke koristi naučnim i drugim poslenicima.
U Podgorici, 2008/09 g.Priređivači : Prof.dr Andreja Savić  Doc.dr Ivan Mašulović 
 
BILJEŠKA O AUTORIMA
 
 Prof. dr Andreja Savić,
Završio je Fakultet političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu, na kome je i magistrirao iz oblasti komunikacija i masovnih medija. Doktorirao jena Fakultetu bezbjednost iUniverziteta u Skopju, BRJ Makedonija. Objavio je 12. knjiga u svojstvu autora ili koautora i veći broj naučnih članaka. Bio je predavač, šef katedre idugogodišnji načelnik Obrazovno-istraživačkog centra na Institutu bezbjednosti u Beogradu,vanredni profesor na Fakultetu civilne odbrane Univerziteta u Beogradu i redovni profesor na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu . Angažovan je kao spoljni saradnik- gostujući profesor na Fakultetu političkih nauka BU na postidiplomskim studijama iz oblastiterorizma i organizovanog kriminaliteta, Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu na strukovnim studijama nacionalne bezbjednosti i Fakultetu za poslovni menadžment – oblast civilne bezbjednosti u Baru, Crna Gora. Naučna oblast kojom se bavi je društvenohumanistička, uže polje bezbjednosnih disciplina. U dugoj radnoj karijeri radio je u MUPu R.Srbije od 1972-1987, kada prelazi na rad u Institut bezbjednosti, naučno-istraživačkojinstituciji pri tadašnjem SSUP SFRJ. Od 15.novembra 2001. do 24.januara 2003, obavljao je funkciju poslednjeg načelnika RDB i prvog direktora Bezbjednosno-informativne agencije(BIA) Vlade Republike Srbije čiji premijer je bio dr Zoran Đinđić. Sada je direktor  Akademije za diplomatiju i bezbijednost u Beogradu.
 Doc. dr Ivan L. Mašulović,
 Docent na Fakultetu za poslovni menadžment – oblast civilna bezbjednost u Baru, Crna Gora. Magistrirao je na Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu, a doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Objavio ječetiri knjige – u svojstvu autora ili koautora, više priručnika i desetine članaka u zemlji iinostranstvu, saradnik Fakulteta humanistkih studija u Podgorici - UDG, saradni Fakulteta za diplomatiju i bezbjednost u Beogradu, kao i Policijske akademije u Danilovgradu. U višegodišnjoj profesionalnoj karijeri u MUPu RCG, pored više različitihdužnosti, obavljao je i funkcije načelnika Odeljenja i Centra bezbijednosti, načelnikaUprave kriminalističke policije MUP-a RCG, a zatim rukovodioca službe za Informativnobezbjednosnu i tehničku podršku u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore. Sada jerukovodilac u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore i predstavnik u radnimtijelima Savjeta Evrope u Strazburu.

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Arnela Skoro liked this
Amina Dzemil liked this
Milivoje N. Krivokapic liked this
Alma Dizdar liked this
Amina Dzemil liked this
Emilija Puletić liked this
desperados78 liked this
mmarija82 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->