Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
23Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
hrestomatija k

hrestomatija k

Ratings: (0)|Views: 1,331|Likes:
Published by Radoncic

More info:

Categories:Types, Research, Law
Published by: Radoncic on Jan 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

 
HRESTOMATIJA
BEZBIJEDNOST EVROPSKE UNIJE
 
Predgovor
U ovoj hrestomatiji su, slobodnim izborom priređivača, svrstani radovi jednog broja inostranih autora, pretežno iz anglosaksonske teorije, koji većim dijelom - uzuvažavanje prakse na prostoru Zapadnog Balkana – predstavljaju aktuelna sagledavanjanajznačajnijih segmenata sektora bezbjednosti na prostoru Evropske Unije. Pošto se radi o evolutivnom procesu nastajanja institucija i pravila EvropskeUnije, kojima se reguliše zajednička spoljna i bezbjednosna politika njenih država-članica,kao i policijska saradnja i saradnja u oblasti pravosudja i kaznenopravnoj materiji, smatramo da će prezentirani tekstovi olakšati poimanje ove složene problematike i usmjeritičitaoce na suštinske okvire evroatlantske integracije. Redosled radova, njihov prevod i stručna redakcija urađeni su prema koncepciji priređivača, sa željom da se obuhvati što širi spektar uglova kojima se može osvijetliti fenomen bezbjednosti Evropske Unije, koji je u nastajanju. Pri tome, priređivaći su imali uvidu da prezentirana izvorna građa može biti od pedagoške koristi studentima koji se baveovom problematikom, ali i od naučno-istraživačke koristi naučnim i drugim poslenicima.
U Podgorici, 2008/09 g.Priređivači : Prof.dr Andreja Savić  Doc.dr Ivan Mašulović 
 
BILJEŠKA O AUTORIMA
 
 Prof. dr Andreja Savić,
Završio je Fakultet političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu, na kome je i magistrirao iz oblasti komunikacija i masovnih medija. Doktorirao jena Fakultetu bezbjednost iUniverziteta u Skopju, BRJ Makedonija. Objavio je 12. knjiga u svojstvu autora ili koautora i veći broj naučnih članaka. Bio je predavač, šef katedre idugogodišnji načelnik Obrazovno-istraživačkog centra na Institutu bezbjednosti u Beogradu,vanredni profesor na Fakultetu civilne odbrane Univerziteta u Beogradu i redovni profesor na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu . Angažovan je kao spoljni saradnik- gostujući profesor na Fakultetu političkih nauka BU na postidiplomskim studijama iz oblastiterorizma i organizovanog kriminaliteta, Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu na strukovnim studijama nacionalne bezbjednosti i Fakultetu za poslovni menadžment – oblast civilne bezbjednosti u Baru, Crna Gora. Naučna oblast kojom se bavi je društvenohumanistička, uže polje bezbjednosnih disciplina. U dugoj radnoj karijeri radio je u MUPu R.Srbije od 1972-1987, kada prelazi na rad u Institut bezbjednosti, naučno-istraživačkojinstituciji pri tadašnjem SSUP SFRJ. Od 15.novembra 2001. do 24.januara 2003, obavljao je funkciju poslednjeg načelnika RDB i prvog direktora Bezbjednosno-informativne agencije(BIA) Vlade Republike Srbije čiji premijer je bio dr Zoran Đinđić. Sada je direktor  Akademije za diplomatiju i bezbijednost u Beogradu.
 Doc. dr Ivan L. Mašulović,
 Docent na Fakultetu za poslovni menadžment – oblast civilna bezbjednost u Baru, Crna Gora. Magistrirao je na Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu, a doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Objavio ječetiri knjige – u svojstvu autora ili koautora, više priručnika i desetine članaka u zemlji iinostranstvu, saradnik Fakulteta humanistkih studija u Podgorici - UDG, saradni Fakulteta za diplomatiju i bezbjednost u Beogradu, kao i Policijske akademije u Danilovgradu. U višegodišnjoj profesionalnoj karijeri u MUPu RCG, pored više različitihdužnosti, obavljao je i funkcije načelnika Odeljenja i Centra bezbijednosti, načelnikaUprave kriminalističke policije MUP-a RCG, a zatim rukovodioca službe za Informativnobezbjednosnu i tehničku podršku u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore. Sada jerukovodilac u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore i predstavnik u radnimtijelima Savjeta Evrope u Strazburu.

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Arnela Skoro liked this
Amina Dzemil liked this
Alma Dizdar liked this
Amina Dzemil liked this
Emilija Puletić liked this
desperados78 liked this
mmarija82 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->