Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
53Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PERKEMBANGAN KOGNITIF

PERKEMBANGAN KOGNITIF

Ratings:
(0)
|Views: 2,182|Likes:
Published by uyu_3

More info:

Published by: uyu_3 on Feb 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

 
PERKEMBANGAN KOGNITIFPENGENALAN
 Untuk memperincikan tajuk perkembangan fizikal ini, saya akan mengguna kan teoriJean Piaget. Teori ini dipelopori oleh Jean Piaget (1869-1980), seorang biologisSwitzerland yang telah banyak membuat kajian ke atas tingkah laku kanak-kanak.Menurut beliau, bayi perlukan masa yang agak panjang untuk mengenali sertamembezakan pelbagai rangsangan.Keadaan bayi tidak sama dengan orang dewasa,kerana ia tidak mampu memilih rangsangan-rangsangan yang bermakna untukmemberi tindak balas yang sesuai terhadapnya.
PERKEMBANGAN KOGNITIF KANAK-KANAK.
Saya akan menggunakan teori Piaget untuk mengembangkan tajuk ini dan sayamembuat rujukan serta pendapat dari hasil tulisan Lee Shok Mee (1990:26) dan AbdulRahim M. Ali (2001 : 82) mengenai teori ini. Paget telah mengemukakan empat tahapperkembangan kognitif manusia iaitu :-
1. Peringkat Sensori Motor (dari masa lahir hingga umur 2 tahun)
Pada peringkat bayi,tiada persepsi yang berlaku pada dirinya. Bayi mengetahui alamsekitarnya melalui sebutan atau pendengaran daripada orang lain.Pada kira-kira umur 2tahun, kanak-kanak memperolehi kepercayaan tentang kekekalan objek,iaitu iasedar,objek itu akan terus wujud walaupun objek itu tidak dapat dilihat ataudisentuh.Satu sifat lain ialah tindakan ulangan, iaitu mengulangi sesuatu tingkah lakutau tabiat seperti menghisap ibu jari.Di samping itu kanak-kanak mula meniru tindakanyang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Ia belajar daripada orang lain dan objek yangdapat dilihat atau disentuh. Dari segi pendidikan, membekalkan objek maujud adalahpenting untuk proses pembelajaran kanak-kanak dan perkembangan ke peringkatkefahaman yang abstrak.
2. Peringkat Praoperasi (dari umur 2 hingga 7 tahun)
 
Peingkat ini menonjolkan sifat naluri dan pemikiran simbolik.’Praoperasi’ ber maksud
kanak-kanak mula berfikir secara lojik tetapi belum dapat menguasai kebolehanmemproseskan pemikiran mengikut peraturan-peraturan yang lojik. Salah satu aktivitinalui dan pemikiran simbol ialah lakonan drama yang pelbagai pengalamanhidup.Contohnya, main masak-masak,berlagak sebagai pemandu kereta mahupundoktor.
 
Pada peringkat ini juga, kanak-kanak semakin maju dalam penguasaan danpenggunaan bahasa.Masih belum dapat membezakan antara sifat-sifat benda hidupdengan benda bukan hidup.Kanak-kanak masih belum dapat membezakan pandangandiri sendiri dengan pandangan orang lain.Piaget menamakan keadaan ini egosentrime(memusatkan kepentingan diri sendiri dan sukar menerima pendapat orang lain).
3. Peringkat Operasi Konkrit (dari umur 7 tahun hingga 11 tahun)
Kanak-kanak telah mula berkemampuan berfikir secara logik. Tetapi hanya dapatberjaya melakukan kebolehan ini dalam keadaan konkrit atau mengguna- kan objekmaujud. Satu sifat yang ada pada kanak-kanak pada peringkat ini ialah konsepkeabadian atas kuantiti sesuatu bahan walaupun bahan itu mengalami perubahan yangketara.Mereka sudah pandai melakukan operasi konkrit dan menguasai konsep kuantiti
dan bentuk bersiri seperti ’lebih berat’, ’lebih tinggi’ dan sebagainya.
 Mereka juga boleh memberikan perhatian kepada beberapa perkara serentak daningatan mereka semakin bertambah.Walaubagaimanapun,pada tahap ini kanak-kanakmasih belum boleh mentafsir perkara-perkara yang abstrak umpamanya konsepketuhanan,neraka dan syurga.
4.Peringkat Operasi Formal (dari umur 11 tahun hingga 15 tahun)
Pada peringkat ini, kanak-kanak atau remaja sebenarnya dapat berfikir secaralogik,termasuk pemikiran abstrak, perkara berkaitan dengan masa depan dan sanggupmembuat hipotesis.Pemikiran hipotesis ini membolehkan kanak-kanak meramalkan
”apa yang mungkin berlaku” daipada ”apa yang bakal berlaku”.Oleh kerana pemikir
operasi formal sanggup membuat penaakulan terhadap sesuatu kemungkinan,ia telahsedia membuat eksperimen menguji idea, kebenaran dan pemikiran saintifik.Ia jugamenguasai kebolehan untuk menyelesaikan masalah dengan kombinasi pengetahuan,pengalaman dan kemahiran.Bahkan pelajar ini dapat menerima idea abstrak sepertitenaga graviti dan demokrasi.Pendekatan pengajaran pula melibatkan penggunaankaedah lisan yang lebih banyak. Pelajar pada peringkat sekolah menengah digalakkansering mendengar, membaca dan berbincang, kemudian melakukan latihan.
---------------------
 
:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
 
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
 
Markaz Tarbiah Haraki 4 April
 
 
Perkembangan Kognitif Kanak-kanak Menurut Jean Piaget.
 
Perkembangan kognitif adalah proses yang mana fahaman kanak-kanak mengenai dunia berubahmengikut tahap umur dan pengalaman (Feldman, 1994). Teori-teori kognitif cuba menerangkantentang peningkatan intelek dari segi kualiti dan kuantiti yang berlaku semasa perkembangan(Asmawati Desa, 2004). 
Siapa Jean Piaget?
 Sebelum kita mengetahui mengenai teori perkembangan kanak-kanak maka eloklah kitamengenali dahulu siapakah tokohnya.Jean Piaget (1869-1980) ialah seorang pakar biologi Switzerland dan pakar psikologi kanak-kanak. Beliau telah banyak membuat kajian ke atas tingkah-laku kanak-kanak. beberapa pendapat, seperti yang diutarakan oleh Dasen dan Heron (1984) mengatakan yang teori perkembangan kognitif Piaget bukannya suatu teori psikologikal tetapi ialah satu pandanganepistemologi, iaitu suatu falsafah pengetahuan (
 Philosophy of Knowledge
) yang diperolehimelalui pemerhatian terperinci yang dilakukan ke atas beribu-ribu kanak-kanak pada pelbagaiumur dan perkembangan. walau bagaimanapun, melalui kedaan ini, Piaget telah berjayamengemukakan konsep-konsep tentang perkembangan kana-kanak yang telah diterima sebagaisatu teori komprehensif yang meliputi kesemua budaya dan masyarakat (Mahamood Nazar Mohamed, 2001). 
Tahap Praoperasi (2-7 tahun).
 Pada tahap kanak-kanak awal ini, Piaget menamakannya sebagai Tahap Praoperasi (2-7) tahun.Mengikut Piaget, proses perkembangan kognitif kanak-kanak menjadi lebih sempurna menerusitiga kebolehan asas yang berlaku ditahap ini iaitu: I.
 
Perkembangan kebolehan mental kanak-kanak untuk melakukan tingkah lakunyang ketaraseperti kebolehan mengira. II.
 
Melalui latihan yang diulang-ulang, rangkaian tingkah laku dikukuhkan dan digeneralisasikansehingga menjadi skema tingkah laku yang stabil. III.
 
Hal-hal umum telah betul-betul difahami oleh individu bagi mewujudkan sesuatu pengukuhan tingkah laku umpama gambaran mental asas tentang kemajuan dan sesuatuobjek dan sebagainya. Piaget menyatakan bahawa operasi yang berlaku mesti berasaskan pada tiga fenomena penting iaitu pengamatan, ingatan dan bayangan. Ingatan adalah satu proses pembinaan, pengumpulan dan pengambilan kembali memoranda mental mengenai peristiwa lalu. Bayangan pula ialah proses yang menyebabkan sensasi yang statik, selalunya pandangan dan pendengarandikumpulkan di bahagian mental (Asmah Bee Mohd Noor, 2000). Piaget telah membahagikan tahap praoperasi kepada dua sub tahap iaitu: I.
 
Tahap Prokonseptual (2-4 tahun) dan

Activity (53)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Siti Noorzaihasra Muhamad liked this
Eunice Liu liked this
Gandran Esde liked this
Mohd Firdaus liked this
Biliey At-tajini liked this
tristiarina liked this
Angel Cit Cuit liked this
Brian liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->