Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
47Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Panduan Tugas Jawatankuasa Pertandingan

Panduan Tugas Jawatankuasa Pertandingan

Ratings:
(0)
|Views: 2,649|Likes:
Published by surasmt
Panduan ringkas untuk pengelolaan pertandingan kokurikulum.
Panduan ringkas untuk pengelolaan pertandingan kokurikulum.

More info:

Published by: surasmt on Feb 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2013

pdf

text

original

 
PANDUAN SENARAI TUGAS JAWATANKUASA KERJAPERTANDINGAN PERINGKAT DAERAH DAN NEGERI
1.
URUS SETIA
:1.1Menyelaras aktiviti jawatankuasa-jawatankuasa kecil.1.2Urusan surat menyurat.
1.3
Mengurus permohonan pesanan tempatan atau
local order 
1.4
Merancang dan menguruskan Mesyuarat Jawatankuasa Kerja.1.5Menyenaraikan jemputan-jemputan khas.1.6Menyediakan senarai semak aktiviti dan membuat pemantauan semasaaktiviti dijalankan.1.7Menyediakan susun tadbir aktiviti / aturcara majlis.1.8Bertindak segera kepada perkara-perkara yang tidak dijangka semasaperjalanan majlis.1.9Menghantar surat penghargaan dan sijil kepada yang terlibat.1.10Melantik petugas-petugas pendaftaran.
1.11
Menyediakan tempat khas atau bilik urus setia di tempat pertandingan.1.12Menyediakan beberapa 'walkie-talkie' semasa raptai & pertandingan1.13Mengumpul maklumat perkembangan pelaksanaan daripada semua jawatankuasa kecil.1.14Menyediakan laporan pelaksanaan aktiviti untuk diserah kepada pegawaimeja.1.15Mengadakan mesyuarat post mortem.
2.BENDAHARI
2.1Menyelaras perbelanjaan semua jawatankuasa kecil.
2.2
Memastikan wang diterima dan dikeluarkan mengikut prosedur.2.3Menyemak bil-bil tuntutan dan mengesahkannya untuk pembayaran.
2.4
Menyalurkan wang peruntukan untuk tujuan pembayaran perkhidmatan.2.5Memberi talkimat prosedur kewangan.
3.
JAWATANKUASA TEKNIKAL
3.1
Menyediakan syarat pertandingan yang terkini.
3.2
Memastikan syarat pertandingan telah diterima dan dipatuhi.3.3Menyediakan format pemarkahan untuk hakim-hakim.3.4Memastikan kesesuaian tempat & peralatan pertandingan.3.5Bertanggungjawab memberi taklimat kepada hakim-hakim.3.6Bertanggungjawab memberi taklimat kepada Pengurus Pasukan.3.7Menguruskan pengundian giliran pasukan bertanding.
3.8
Melantik seorang Penjaga Masa jika perlu
3.9
Mencadangkan tempat sesuai bagi hakim-hakim bertugas
3.10
Menyediakan pelan lakar di dalam dewan atau tempat pertandingan.3.11Menyerahkan keputusan pertandingan kepada urus setia.
3.12
Melantik juri rayuan jika diperlukan.
1
 
4.HADIAH / CENDERAMATA :
4.1Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk kelulusan
4.2
Menyediakan hadiah-hadiah / cenderamata mengikut persetujuan yangtercatat dalam minit mesyuarat dan juga had maksima yang dibolehkanoleh pekeliling berkaitan.
4.3
Mengenalpasti tempat sesuai untuk meletakkan hadiah-hadiah dansebagainya4.4Menyediakan pelan lakar keluar masuk penerima hadiah.4.5Menyerahkan segala butiran pembelian kepada bendahari / urus setia.4.6Memastikan hadiah / cenderamata disusun mengikut jadual keputusan.4.7Melantik beberapa petugas untuk acara penyampaian hadiah.
4.8
Menyelaras tugas awal dengan pengacara majlis dan penyelaraspenerima-penerima hadiah.4.9Mengadakan raptai penyampaian hadiah.4.10Mendapatkan salinan keputusan pertandingan daripada urus setia.4.11Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.
5.BUKU PROGRAM :
5.1Menyediakan anggaran perbelanjaan.
5.2
Mendapatkan segala maklumat berkaitan jawatankuasa, peserta-pesertaatau pasukan-pasukan yang bertanding dan aturcara majlis.5.3Menyediakan ‘dummy’ untuk dibentangkan dalam mesyuarat.
5.4
Memastikan 'dummy' disemak oleh sebuah panel.
5.5
Mendapatkan kata-kata aluan daripada Pengarah/PPD & tetamu khas.
5.6
Mendapatkan kelulusan JK Kerja sebelum memulakan percetakan.5.7Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.5.8Melantik petugas-petugas untuk mengedar buku program.5.9Mengedar buku-buku program kepada tetamu khas & tetamu semasapertandingan akhir.
6.PERALATAN & PERSIAPAN DEWAN :
6.1Menyediakan anggaran perbelanjaan.6.2Memastikan tempat yang sesuai untuk peserta di dalam dewan.6.3Menyusun peralatan dewan seperti yang terdapat pada pelan lakar.6.4Menyenaraikan peralatan-peralatan yang diperlukan di dalam dewan.6.5Menentukan jenis settee dan menghias tempat tetamu khas.
6.6
Menyediakan kawasan tertentu bagi peserta-peserta/pasukan-pasukanyang menunggu giliran persembahan.6.7Mengadakan papan tanda arah / makluman.6.8Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.6.9Memastikan tempat pertandingan (dewan & pentas) bersih sebelum danselepas pertandingan.6.10Mengurus untuk mendapat dan memulangkan peralatan.
7.PENYELARAS MAJLIS :
7.1
Melantik Pengurus Pentas / Pengurus Pertandingan dan petugas pentas.7.2Mendapatkan segala butiran perjalanana majlis daripada urus setia.
7.3
Memberi taklimat perjalanan majlis kepada Jawatankuasa Kerja.
7.4
Memberi taklimat berkaitan tugas kepada petugas pentas.
7.5
Mengedarkan susun tadbir tugasan kepada petugas pentas.
2
 
8.PERSIAPAN & PERHIASAN PENTAS :
8.1Menyediakan anggaran perbelanjaan.8.2Menyediakan pelan lakar backdrop pentas.8.3Menghias pentas dan backdrop berdasarkan pelan yang dipersetujui.8.4Menyediakan pelan lakar pentas.8.5Menyenaraikan peralatan & bilangan yang diperlukan di atas pentas.8.6Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.8.7Bekerjasama dengan JK Peralatan dan Persiapan Dewan.8.8Mengurus untuk mendapat/memulangkan peralatan yang dipinjam/sewa.
9.JAMUAN :
9.1Menyediakan anggaran perbelanjaan.9.2Mendapatkan bilangan peserta dan tetamu yang terlibat daripada urussetia.
9.3
Mendapatkan pembekal makanan.9.4Membentang dan mencadang menu-menu.9.5Mencadangkan tempat yang sesuai untuk jamuan.9.6Memastikan keperluan persembahan selingan di tempat jamuan, jikaperlu.9.7Menyerahkan bil-bil tuntutan kepada Bendahari / urus setia.9.8Melantik beberapa petugas untuk melayan tetamu-tetamu di meja khas.
10.JEMPUTAN SAMBUTAN & PROTOKOL :
10.1Menyediakan anggaran perbelanjaan.10.2Menyediakan deraf kad jemputan dan pelekat kereta untuk diluluskan.10.3Mengenalpasti tetamu-tetamu yang akan hadir.10.4Melantik Pegawai Perhubungan (LO) untuk tetamu-tetamu khas danPengawas Peserta untuk pasukan terlibat.10.5Mengadakan taklimat kepada Pegawai Perhubungan & PengawasPeserta.10.6Menyerahkan butiran lengkap Pegawai Pengiring kepada urus setia.10.7Mengenalpasti tempat duduk tetamu khas, jemputan dan peserta.10.8Menyambut dan mengiring tetamu ke tempat duduk.10.9Menjemput dan mengiring tetamu ke tempat jamuan ( jika ada )10.10Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.
11.KAWALAN KESELAMATAN & TRAFIK :
11.1Menyediakan anggaran perbelanjaan.11.2Memberi taklimat kepada petugas-petugas berdasarkan pelan lakar.11.3Mengawal lalulintas di kawasan pertandingan dan tempat letak kereta.11.4Mendapatkan maklumat bilangan peserta yang terlibat dari urus setia.11.5Mendapatkan pelan lakar tempat pertandingan dan tempat letak kereta.11.6Mengetahui masa Tetamu Khas sampai ke tempat pertandingan.11.7Mengetahui waktu Tetamu Khas berangkat pulang.11.8Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.
3

Activity (47)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Zareena Binti Azis liked this
jdolphin1007 liked this
xien76 liked this
Arifful Baqi liked this
محمد عزرول روسمن liked this
xien76 liked this
Nicholas Kong liked this
Badariah Abdullah Bada liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->