Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
27Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Infectia Hiv Sida

Infectia Hiv Sida

Ratings:
(0)
|Views: 1,162|Likes:
Published by mocsi

More info:

Published by: mocsi on Feb 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2012

pdf

text

original

 
INFECTIA HIV SIDA
DEFINITIEDEFINITIE
Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV- human immunodeficiency virus) este oafectiune contagioasa, specific umana, caracterizata printr-o evolutie stadiala, cu semneinitiale de infectie acuta, clinic reversibile, urmate de o lunga perioada de latenta, cu o starede sanatate aparenta si cu reexprimare clinica finala, progresiva.Virusul distruge progresiv mecanismele de aparare ale gazdei si determina, dupa un interval detimp variabil, instalarea sindromului de imunodeficienta dobândita (SIDA/AIDS - syndromed'immunodepression acquise/acquired immune deficiency syndrome) - stadiul final al bolii,caracterizat prin aparitia infectiilor si/sau neoplaziilor oportuniste si afectarea în grade diferitea sistemului nervos si a altor aparate si sisteme.Evolutia bolii este letala, neexistând, pâna în prezent, tratament etiologic curativ.
ETIOLOGIE IETIOLOGIE I
Initial boala misterioasa, cunoscuta sub numele de GRID (gay related immunodeficiency) SIDAs-a dovedit a nu fi limitata numai la homosexuali si nici asociata efectului imunosupresor alspermei sau al drogurilor.În 1983 echipa profesorului Luc Montagnier, de la Institutul Pasteur comunica izolarea unui nouretrovirus, de la un bolnav cu limfadenopatie tipica asociata cu SIDA si initial l-a denumit LAV(lymphadenopathy associated virus).În 1984 echipa de cercetatori condusa de profesorul Robert Gallo a descoperit un virus ce s-adovedit a fi agentul etiologic al SIDA, confirmându-se si identitatea acestuia cu LAV.În 1986 un comitet international de nomenclatura a dat virusului denumirea sa definitiva de HIV(virusul imunodeficientei umane).
ETIOLOGIE IIETIOLOGIE II
Exista doua tipuri antigenic distincte: HIV-1 si HIV-2, ambele grupate între lentivirinae. HIV-2,izolat mai târziu (1986) si raspândit în Africa de Vest, în fostele colonii portugheze, s-adovedit a fi mai putin patogen.HIV-1 este cel mai raspândit si virulent retrovirus uman. El este probabil originar din Africacentrala de unde a diseminat pandemic.Variatia genetica este caracteristica majora a HIV-1.Doua izolate de HIV- 1 nu sunt niciodata identice chiar daca ele provin de la acelasi pacient.Analiza filogenetica a izolatelor de HIV- 1 a permis identificarea a cel putin 10 subtipuri agregate în doua grupuri: grupul M (major) cuprinzând subtipuri de la A la J si grupul O (outlier -deviat), gasit în Camerun.
ETIOLOGIE IIIETIOLOGIE III
 
 În Europa de Vest si în SUA subtipul B este cel mai raspândit, în România subtipul F, iar în Asiasubtipul E.
Ïn ultimul timp este frapanta diseminarea unor noi subtipuri (africane, asiatice) înregiunea Europeana.Ïntre arealele de raspândire africana ale HIV- 1 si HIV- 2 exista o zona de suprapunere(Ghana, Coasta de Fildes) unde infectia dubla este comuna.HIV este un virus ARN, ce face parte din familia Retroviridae, genul Lentivirus.
 
Familia Retroviridae se caracterizeaza prin existenta în cadrul ciclului replicativ a uneietape de reverstranscriere a genomului ARN viral în ADN, lucru posibil datoritaprezentei unei enzime virale numita reverstranscriptaza (RT).
STRUCTURA HIVSTRUCTURA HIV
La microscopul electronic HIV apare ca o particula sferica, de talie medie (90-120 nm)cu proiectii exterioare. Învelisul extern este format dintr-un dublu strat lipidic (derivat din celula gazda), de caresunt atasate glicoproteinele codificate de gena env: proteina externa (gp 120) siproteina transmembranara (gp 41).Matricea tapeteaza interiorul virionului si contine proteina p17 si proteaza virala.Capsida virala are forma trapezoidala si contine proteina capsidiala p24, proteinanucleocapsidiala p9, echipamentul enzimatic propriu (reverstranscriptaza, integraza)si genomul viral. Genomul este format din doua molecule de ARN, fiecare flancata laextremitati de regiuni repetitive lungi (LTR), ce au rolul de a se integra în genomulcelulei gazda.
STRUCTURA HIVSTRUCTURA HIV
Genomul contine gene majore, reglatoare si accesorii, fiecare codificând câte oproteina.Genele majore sunt:
gag
, ce codifica proteinele capsidei;
pol
, ce codifica enzimelevirale necesare replicarii;
env
, ce codifica glicoproteinele externe, responsabile deinfectiozitatea particulei virale.Genele reglatoare sunt
tat
si
rev
, ele codificând proteine care sunt implicate în diverseetape ale exprimarii genelor virale.Genele accesorii (
vif, vpr, vpu/vpx, nef 
) au functii esentiale pentru ciclul de viata alHIV, ele contribuind la amplificarea virala.
 
CICLUL DE VIATA AL HIVCICLUL DE VIATA AL HIV
Anumite caracteristici ale ciclului de viata disting retrovirusurile de toate celelaltevirusuri. Virionii eliberati din celule se ataseaza de celula tinta, printr-o interactiunespecifica între învelis si membrana celulei gazda.
 
Specificitatea acestei interactiuni între virus si celula s-a aratat a fi determinata de înaltaafinitate specifica si interactiune între glicoproteina virala de învelis gp 120 si celulatinta purtatoare de receptor CD4. Dupa adsorbtia virusului membranele virale sicelulare fuzioneaza, rezultând prin internalizare un complex viral nucleoproteic
CICLUL DE VIATA AL HIVCICLUL DE VIATA AL HIV
Reverstranscriptia catalizata de reverstranscriptaza virala genereaza o dubla catenaADN, copie a ARN-ului viral, în interiorul complexului nucleoproteic, iar acestamigreaza spre nucleu, unde integrarea covalenta, a ADN-ului viral, în cromozomiigazda duce la formarea provirusului.Exprimarea ulterioara a ADN-ului viral este controlata de o combinatie de proteine viralesi ale celulei gazda, care interactioneaza cu ADN-ul viral si elementele reglatorii ARN.ARN-ul mesager viral, transcris, este translat în proteine virale si noi virioni suntasamblati, la suprafata celulei (unde genomul viral ARN în întregime,reverstranscriptaza, proteinele structurale si reglatoare si glicoproteinele de învelissunt asamblate). (vezi figura nr. 2)
CICLUL DE VIATA AL HIVCICLUL DE VIATA AL HIV
Deoarece provirusul HIV-1 este covalent integrat în interiorul cromozomilor celuleigazda, acesta reprezinta un component stabil al genomului gazda si este replicat sitransmis celulelor fiice, în sincronism cu ADN-ul celular.Important pentru patogeneza virala este faptul ca provirusul integrat este astfelpermanent încorporat în genomul celulei gazda si poate ramâne transcriptional latent,sau poate manifesta nivel înalt de exprimare genica, cu producere exploziva de virusprogenitor.
CICLUL DE VIATA AL HIVCICLUL DE VIATA AL HIV
HIV este relativ fragil în mediul extern.Temperatura peste 57oC omoara HIV, iar la 56oC este inactivat în 30 minute.La temperaturi joase HIV îsi pastreaza infectiozitatea, iar în atmosfera camerei poatesupravietui câteva zile.HIV este sensibil la actiunea: alcoolului etilic 50-70%, derivatilor de fenol, hipoclorituluide sodiu 0,1%, cloraminei, apei oxigenate, sarurilor de amoniu cuaternar, iodoforilor,glutaraldehidei.S-au dovedit ineficiente: formolul 0,1%, radiatiile gamma si ultravioletele, chiar la dozemari.

Activity (27)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Dan liked this
Lyana Golumbeanu liked this
DannaVasi8747 liked this
Arcenciel26 liked this
Cosmin liked this
cucubitzah liked this
eu_catalin068528 liked this
zone_evil liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->