Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
96Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Metodologija politickih nauka- skripta

Metodologija politickih nauka- skripta

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 4,863|Likes:
Published by dpacanin7062

More info:

Published by: dpacanin7062 on Feb 06, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/15/2014

pdf

text

original

 
OSNOVI METODOLOGIJEPOLITIČKIH NAUKA
1
 
1. Pojam, predmet i sastavni delovi metodologije
Metodologija je nauka o metodima sticanja naučnog saznanja odn. o metodima naučnogistraživanja. Postavlja se pitanje: Da li je metodologija moguća kao nauka?;-naučna disciplina druge nauke (logike) ne može da bude posebna nauka;-metod i predmet su nerazdvojni činioci svake nauke i naučne disipline, pasu i naučna saznanja i naučna istraživanja metode sastavni delovi te nauke.Međutim, previđa se da se radi o specifičnom predmetu metodologije – metodu odn.načinu naučnog saznanja i naučnog istraživanja predmeta nauke odn. naučne discipline.Metodologija se definiše kao
normativna nauka
, i ovakvo određenje zasniva se nasaznanju da su njen predmet proverena naučna istraživačka iskustva i pravila o sticanjunaučnog saznanja i o naučnom istraživanju. Dakle, ona utvrđuje interpretaciju i primenuveć postojećih i uvođenje novih pravila.Metodologija je empirijska teorijska nauka i sadrži saznanja koja ulaze u njen sastavnideo, mogla bi se svrstati u tri dela:I. deo čine naučna saznanja o pravilima logike i odnosima pravila logike sametodama i predmetom istraživanja. Ovaj deo bismo nazvali LOGIČKIM, jer se njimeuspostavlja odnos između metodologije i logike.II. Deo nazivamo EPISTEMOLOŠKIM ili SAZNAJNIM i u ovom delu serazrešavaju problemi odnosa između naučnog saznanja o predmetu i naučnog saznanja ometodu.
III.
Deo naziva se NAUČNO – STRATEGIJSKIM i u ovom delu se razrešava pitanjeodnosa međuzavisnosti razvoja saznanja o predmetu i o metodu nauke.* međuzavisnost predmeta i metoda nauke je neposredna.** predmet istraživanja u metodologiji su naučna saznanja o naučno – istraživačkoj praksi i norme koje propisuju određene aktivnosti i ponašanja u procesima naučnogistraživanja i sticanja naučnog saznanja.
2. Klasifikacija metodologije i izvori metodoloških saznanja
Ako metodologiju shvatamo kao nauku o metodama sticanja nanog saznanja inaučnog istraživanja, uređenu u jedinstveni sistem, sa strogo naučnom sistematizacijomi naučno utvrđenim strukturama, funkcijama i odnosima, onda je osnovano govoriti o jednoj složenoj nauci koju čini više delova – celina. Međutim, postoji suprotno shvatanjekoje tvrdi da postoji više metodologija koje se međusobno znatno razlikuju. Najčešće serazlikuju:-Opšta metodologija;- Metodologija društvenih nauka;-Metodologija prirodnih nauka;- Met. pojedinih nauka (specijalnemet.)
2
 
Ova klasifikacija, ma kako izgledala uverljiva, ne opovrgava stanovte da jemetodologija jedna nauka, jedan koherentan naučni sistem, u kome je samo predmetmetodologije klasifikovan po opštosti.Metodologija ne postavlja pitanje da li je moguće saznanje istine i da li je istina uopštemoguća, već polazi sa stanovišta da čim postoji smisleno pitanje, verovatno je da postojii istinit odgovor na njega, i upravo ovo stanovište opredeljuje i izvore metodologije.
1.
FILOZOFIJA
– kao sistematizovano promišljanje celokupnog iskustva i predviđanja razvoja ljudskog društva.
2.
LOGIKA
 – koja sadrži znatne komponente osnova metodologije. Naime, pravila i kriterijumi istinitog mišljenja sadržani i izgrađeni u logici, nezaobilazni sustrukturni činioci metodoloških saznanja.
3.
SOCIOLOGIJA
koja se bavi međuzavisnostima između svojstavadruštva i društvenih saznanja, uključujući i naučno saznanje.
4.
POSTOJEĆA NAUČNA SAZNANJA
o raznim predmetima nauke i ometodama saznanja u okvirima raznih nauka (pol. nauke – saznanja u društvenimnaukama → sociologije, psihologije, istorije, ekonomije)
5.
EVIDENTIRANA PRAKSA ISTRAŽIVANJA
sadržana u mnogimistraživačkim projektima sa raznim predmetima i metodama istraživanja.
6.
SPECIJALNA MET. ISTRAŽIVANJA
, a njihov predmet su procesiizrade projekata istraživanja, tokovi realizacije istraživanja, karakteristike, mogućnostiodređenih metodoloških koncepata, itd.
3. Pojam mišljenja i zakoni istinitog mišljenja i zamišljanja
Mišljenje je složen proces sticanja naučnog saznanja, u kome su sadržane psihičke,mentalne, fizičke i društvene komponente. Ono je predmetno (uvek se misli o nečemu) aodigrava se kroz sledeće faze: opažanje – predstavljanje – poimanje i promišljanje. Sobzirom da je mišljenje proces (razvojno) može se govoriti o različitim stepenimaistinitosti odn. pogrešnosti mišljenja.Jedan od logičkih sistema valencije mišljenja razlikuje:-moguću istinitost (pogrešnost);- izvesnu ist. (pogreš.), i-verovatnu ist. (pogrešnost);- nužnu ist. (pogreš.)S obzirom da se mišljenje kreće od razlikovanja, preko shvatanja odnosa, poređenja dosjedinjavanja različitog, mogu se evidentirati i zakoni istinitog mišljenja, i tu se moguzapaziti dve grupe zakona. Prvu bismo nazvali zakonima osnovnih odlika istinitogmišljenja, a drugu zakonima istinitog zamišljanja predmeta.U prvu grupu, među zakone osnovnih odlika istinitog mišljenja možemo učvrstitisledeće zakone:
1)
 predmetnosti (neophodnost da se mišljenje odnosi na neki predmet mišljenja);
2)
sadržajnosti (zahtev da mišljenje bude ispunjeno određenim sadržajem);
3)
određenosti (zahtev da mišljenje o predmetu bude određeno);
4)
osnovanosti (zahtev da mišljenje bude zasnovano, a ne proizvoljno);
3

Activity (96)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Bojan Rogic liked this
Bojan Rogic liked this
Ivana Vasić liked this
TweetyandBeast liked this
zaim_827078 liked this
skutorka59 liked this
Marko Despotovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->