Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tudor Arghezi Psalm

Tudor Arghezi Psalm

Ratings:
(0)
|Views: 1,038|Likes:
Published by Andreea Radici

More info:

Published by: Andreea Radici on Feb 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

 
Psalm
"Te dramuiesc in zgomot si-n tacereSi te pandesc in timp, ca pe vanat,Sa vad: esti soimul meu cel cautat?Sa te ucid? Sau sa-ngenunchi a cere.Pentru credinta sau pentru tagada,Te caut darz si fara de folos.Esti visul meu, din toate, eel frumosSi nu-ndraznesc sa te dobor din cer gramada.Ca-n oglindirea unui drum de apa,Pari cand a fi, pari cand ca nu mai esti;Te-ntrezarii in stele, printre pesti,Ca taurul salbatec cand se-adapa.Singuri, acum, in marea ta poveste,Raman cu tine sa ma mai masor,Fara sa vreau sa ies biruitor,Vreau sa te pipai si sa urlu: «Este!»" 
Tudor Arghezi (1880 - 1967)
, pe numele sau adevarat Ion N. Theodorescu, si-a luat pseudonimu), dupa cummarturiseste insusi poetul, de la numele vechi al Argesului, Argesis.Ca poet, publica la varsta de 16 ani in revista lui Al. Macedonski, "Liga ortodoxa", poezia "Tatalui meu", sub pseudonimul Ion Theo. Primul volum de poezii apare foarte tarziu, in 1927, la varsta de 47 de ani, avand un titlusugestiv - "Cuvinte potrivite"-, care-l impune definitiv in literatura romana.Lirica existentiala a lui Arghezi este ilustrata de "Psalmi". Definit ca poet afiat "intre credinta si tagada", Tudor Arghezi a creat -intre anii 1927-1967 - 16 psalmi, publicati in mai multe volume de poezii: 9 psalmi fac parte dinvolumul de debut, "Cuvinte potrivite", iar ceilalti din volumele "Frunze", "Poeme noi", "Silabe", "Noapte". Acestfapt demonstreaza preocuparea permanenta a lui Arghezi pentru problematica filozofica a relatiei omului cuDumnezeu, fiind definita ca lirica existentiala, ca o poezie "monumentala si grea a zborului sufletesc catrelumina". (G.Calinescu) 
 Definite
: Psalmul este o specie lirica, prin care poetul inalta un imn religios divinitatii, exprimandu-sisentimentele de smerenie si lauda pentru maretia si atotputernicia lui Dumnezeu. Cuvantul psalm vine de lagrecescul "psalmos", care inseamna compunere poetica biblica, avand caracter de rugaciune, oda, elegie sacra.Raportul spiritual dintre om si Divinitate, definirea omului si a Divinitatii, precum si relatia dintre acestia suntexprimate de Arghezi tntr-o viziune complexa asupra legaturii sufletesti dintre om si Dumnezeu. In Psalmi, poetulare atitudini foarte variate privind atat omul, cat si Divinitatea. Dumnezeu este vazut ca spirit justitiar, necrutator,care se manie pentru nelegiuirile oamenilor, dar si darnic si milostiv. Dumnezeu nu poate fi cunoscut de catre om,acesta fiind facut anume limitat in simtire si inteligenta ca nu poata ajunge la El. De la credinta la tagada, de laresemnare la cutezanta, Arghezi strabate o cale lunga a indoielii, a cautarii lui Dumnezeu.Psalmul "Te dramuiesc in zgomot si-n tacere" a fost publicat in primul volum de poezii al lui Tudor Arghezi,intitulat sugestiv "Cuvinte potrivite", din 1927. 
Structura, compozitie si limbaj poetic
Psalmul este structurat in patru catrene si este reprezentativ pentru atitudinea filozofica a lui Arghezi, intrecredinta si tagada, ilustrand lirismul subiectiv. 
Tema
psalmului o constituie tocmai aceasta pendulare a poetului intre a crede neconditionat in Dumnezeu si atagadui existenta Divinitatii, izvorata din nevoia de certitudine a poetului, care cauta dovezi palpabile, contactuldirect cu El. 
Strofa intai
exprima indoiala poetului privind existenta lui Dumnezeu, pe care il cauta si il pandeste demult:"Te dramuiesc in zgomot si-n tacere / Si te pandesc in timp, ca pe vanat". Comparatia din ultimul vers citatilustreaza dorinta arzatoare a poetului de a avea o dovada concreta, reala a existentei lui Dumnezeu. Nevoia decertitudine a eului liric este reliefata in continuare prin intrebari filozofice, ceea ce inseamna ca a meditat indelungla atotputernicia divinitatii, maretie sugerata de metafora "Soimul": "Sa vad: esti soimul meu cel cautat?".Incertitudinea eului liric exprima o cutezanta impresionanta, deoarece el se intreaba, printr-o interogatie retoricade natura filozofica - "Sa te ucid? Sau sa-ngenunchi a cere." -, in sensul ca, in sufletul sau ar putea muri credintasau, dimpotriva, ar putea deveni smerit, cerand indurare in genunchi. 
Strofa a doua
incepe cu crezul filozofic al lui Arghezi - "Pentru credinta sau pentru tagada" - sugerand pendularea eului liric intre a crede

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Tudor Taielup liked this
Ion Alina liked this
Iuliana Balan liked this
lepton1715 liked this
bbogdi liked this
elena_elena_26 liked this
boroseanu_maria liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->