Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teoria Konspirative Kjo Eshte Nje Teme e

Teoria Konspirative Kjo Eshte Nje Teme e

Ratings: (0)|Views: 953 |Likes:
Published by albrss
BesmirVELAJ
BesmirVELAJ

More info:

Published by: albrss on Feb 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2012

pdf

text

original

 
Teoria KonspirativeKjo eshte nje teme e re qe lidhet me nje fenomen tipik te fundshekullit te kaluar dheqe po merr permasa te medhaja ne shekullin e ri. Shume prej nesh kane degjuartermin Teoria Konspirative qe eshte bere pjese e pandare e cdo gjeje ne levizjenNew Age. Degjojme per teori konsirative, per konsiraci dhe per konspiratore por paknga ne e dine kuptimin apo se cfare perfaqeson. Qellimi i kesaj teme eshte teinformoje lexuesit ne vija te pergjithshme per menyren sesi teora konspirativeanalizon realitetin dhe faktet historike si dhe dobine apo demin qe sjell ne percuarjene informacionit perpara masave te gjera. Tema besoj se do jete e gjate por dhe meinteres. Ka shume elementa te saj qe jane pjese e jetes sone te perditshme dhepjese kryesore e informacionit qe ne marrim cdo dite nga mediat zyrtare. Ketu embeshtet polemiken e saj dhe teoria konspirative duke u bere nje opononet ifuqishem i cdo informacioni qe na serviret dhe zbuluar fakte apo ndodhi qendryshojne nga ato qe disa here me qellim spekulativ jepen per degjuesit ne njeforme tjeter. Arsyet mund te jene te shumta sic mund te jene edhe per anen tjeter,pra teorine konspirative por gjithe misioni i saj eshte qe te na beje te shohin dhe teperceptojme realitetin ku jetojme nen driten e fakteve te tjera dhe te shkeputeminga mendimi shabllon duke patur pavaresine tone ne gjykimin ngjarjeve.Lexim te kendshem.Cfare eshte Teoria Konspirative?Teoria Konspirative eshte nje grupim argumentash te cilat sugjerojne fakte, agjensidhe motive pertej asaj qe konsiderohet si zakonisht nje ngjarje e thjeshte historikeapo natyrore. Ne kulturat popullore, Teoria Konspirative eshte shnderruar ne njelidhje te fuqishme me personat eksentrik dhe arsyetime pertej normales, aq sa kurpermend nje argument, Teoria Konspirative mund te konsiderohet si nje perpjekjeper ta bere ate qesharake apo dhe minimizuar, duke e kthyer termin "kundershtim"ne nje aplikim.Teria Konspirative ne kontrast me termin konspiraci si nje term legal eshte nje gjinime vete qe perfshin nje mori perzgjedhjesh (jo domosdoshmerisht te lidhura menjera tjetren), argum,entash per ekzistencen e konspiracive te ndryshme ku sejcilaprej tyre mund te krijoje implikime shume serioze nese provohet qe eshte e vertete.Disa prej teorive qe ngrihen padyshim jane fallco dhe te cojne tek pyetja intrigueseqe Cfare mekanizmi ekziston ne kulturat popullore qe te coje ne sajimin e tyre dhekembenguljen per vertetesine e tyre?Ne perpjekje per ti dhene pergjigje nje pyetje te tille, Teoria Konspirative eshteshnderruar ne nje objekt shume interesant per sociologet, psikologet dhe eksperte tefolklorit te pakten qe prej fillimit te viteve 60-te me kur vrasja e Presidentit John F.Kennedy provokoi nje nivel te paprecedente spekulimesh. Ky interesim akademik kacuar ne identifikimin e nje sere faktoresh struktural te cilat mund te paraqiten sihipoteza per studimin e cdo lloj teorie konspirative.Ja disa nga faktoret ku mbeshtetet nje Teori Konspirative1- Fillon e bazuar ne evidenca rrethanore te kufizuara.- I ben oponence raporteve te medias dhe imazhit te saj duke perdorur njohurinembi disa fakte dhe evidenca kriminale2- Adreson nje ngjarje apo proces qe ka patur nje impakt emocional apo historik.
 
- Ka tendencen te interpretoje nje fenomen qe paraqet shume interes per publikun site thuash i nje karakteri sa emocional aq dhe universal dhe per shkak te kuptimit qemerr shkakton nje interes shume te madh ne nje audience te gjere.3- Redukton fenomene komplekse sociale ne veprime te thjeshta kriminale.- Procese institucionale, jo personale, qe jane kryer gabim apo me mendjelehtesiinterpretohen si keqdashese, te bera me qellim dhe te hartuara nga individe tepamoralshem.4- Personifikon fenomene komplekse sociale si konspiratore te fuqishem individual.- Ka lidhje me piken e mesiperme por ne dallim nga ajo, dedukton dhe kundershtonekzistencen e konspiratoreve te fuqishem si individe me "pamundesi" qe nje serengjarjesh te shkaktohen nga nje person i vetem.5- Shume talente supernjerezore dhe burime per konspiratoret.- Kerkon qe teoricienet konspiratore te zoterojne disiplina unike, te mos dorezohenasnjehere, te zoterojne teknologji te panjohur, aftesi te pazakonta psikologjike dhenjohuri te padiskutueshme historike etj.6-Hapi me i rendesishem ne argument mbeshtetet ne arsyetimin induktiv dhe jo atededuktiv7-I ben thirrje mendimit rracional.- Mendimi rracional eshte nje zevendesues i persosur i metodave me robuste dhe terespektuara akademike qe jane te domosdoshme per te hetur fenomene sociologjike.8- Paraqet nje praktike te forte te ndertuar mbi baza llogjike dhe metodologjike.- Arsyetimet informale dhe formale llogjike vihen re me lehtesi gjate parashtrimit teargumentit.9- Prodhohet apo eshte i rrethuar nga te jashtem te cilet paraqesin mungese burimiinformacioni te mjaftueshem.- Historia fillon nga nje kontakt i brendeshem me njohuri per ngjarjen dhe qe gezonpopullaritet midis personave te cilet nuk kane njohurite e mjaftueshme teknologjike.10- Nuk gezon kredibilitet te mirefillte midis komunitetit te eksperteve.- Akademiket dhe profesionistet kajne tendence te injorojne historine duke e trajtuarate si shume te pavend per ti kushtuar kohen e tyre ose shume te rrezikshme perreputacionin e tyre si akademik nese nuk provohet vertetesiaOrigjina e Teorise KonspirativeNe menyre te natyrshme humanet reagojne per ngjarje apo evente te caktuara tecilat kane patur nje impact emocional ndaj tyre, duke u perpjekur te gjejne njekuptim per kete ngjarje nepermjet vlerave spirituale, morale apo politike dhendonjehere nepermjet termave shkencore.Ngjarjet te cilat duken ti rezistojne nje interpretimi te tille sepse ne te vertete atonuk personifikojne asgje, mund te provokojne nje hulumtim te koncentruar dheintensiv per ti gjetur kuptimin derisa te arrihet ne nje pike te caktuar ku hulumtuesigjen pergjigjen qe do dhe sadisfaksionin emocional. Nje historian sociolog HolgerHerwig duke studiuar shpejgimet gjermane per Luften e Pare Boterore arriti ne
 
konkluzion se:"Ngjarjet me te rendesishme jane me te veshtirat per tu kuptuar sepse ato terheqinvemendjen me te madhe nga ata qe krijojne mite apo sharlatanet."Nga shume vezhgues Teoria Konspirative konsiderohet si nje pershkrim neutral i njedeklarate konspirative. Termi me gjeresisht i pranuar eshte ai qe perqafohet meshume nga kulturat popullore dhe ato akademike. Disa eksperte te TeoriveKonspirative dhe te suportuesve te tyre polemizojne per legjitimitetin e termit duke ekonsideruar kundershtimin qe i behet si nje politike manipuluese si psh ne rastin eRusise e cila i trajtonte desidentet e saj politik si te semure mendore.Pra termi Teori Konspirative ne vetvehte eshte objekt i nje lloj teorie konspirative ecila debaton perpara nje audience per nje ceshtje te caktuar duke i paraqitur faktet jo vetem ne nje kendveshtrim por edhe ne menyre me te gjere, shpesh e shoqeruarme ilustrime te cilat nxjerrin nje kuptim tjeter te fenomenit, shpesh te frikshem perdegjuesit.E Verteta e Teorise KonspirativeAspekti me i kenaqshem per nje teori konspirative eshte arritjae paraqitjes severtetesise per nje teori te caktuar duke bindur te dyja palet, ata qe besojne dheskeptiket. Disa nga akuzat qe ngre nje teori konspirative nganjehere lekunden nebesueshmerine e tyre per shkak te provave te pakta qe paraqesin poir shpesh ataarrijne te cajne perden e sekretit dhe te nxjerrin ne publik te verteta qe pak kushmendon se mund te ekzistonin.Disa nga teoricienet konspirativ me te njohurit sot ne bote qe do citoj ne shkrimet qedo vijojne ne kete teme jane: Jordan Maxwell, David Icke, John Birch Society,Liberty Lobby, Lyndon LaRouche, Alex Jones, Ranni-Leena Lunkanen-Kilde, Juhan af Grann, Craig Hill, Stanley Hilton, Michael Ruppert, David Ray Griffin etj.Ne kete teme do perqendrohem ne subjektet e meposhteme te para nenkendveshtrimin e Teorise Konspirative me provat qe ajo paraqet dhe fakte qe perpublikun jane ende te panjohura:Temat ku do perqendrohemAids dhe HIV, Alternativa 3, Vdekja e Hitlerit, Teoria e Kalendarit Antikristian,Atlantet, Lidhjet me Biblen, Keshilli i Marrdhenieve me Jashte, vezhgime te ElvisPresley, Skuadra Epsilon, Francis E.Dec, Fnord, Freemasonry, Ushtria Sekrete Gladio,Ndertesat Qeveritare, Revizionizmi i Holokaustit, Illuminati, Jezuitet, Kaloresit eTempullit, Njerezit me Te Zeza, Majestic12, Mashtrimi me Henen, Misticizem, Rendi iRi Boteror, Opus Dei, Pseudoshkenca, Protoshkenca, Grupi i Tavolines seRrumbullaket, Superioret e Panjohur, Protokolli i Te Urteve te Zionit, Antiglobalizmidhe Antisemitizmi etj.Keto subjekte kane dhe nengrupet e tyre ku do vecoja:VrasjetMohandas Gandhi, Papa John Paul I, John Kennedy, Robert Kennedy, AbrahamLincoln, Lee Harvey Oswald, Salvador Allende, John Lenon, John Kennedy I Riu etj.Vdekjet e CelebriteteveElvis Presley, Jim Morrison, Princesha Diana, Marilyn Monroe, Bob Marley, KurtCobaini, Tupac Shakur etj.

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Fahri Jashari liked this
Lavdim Tahiri liked this
saurav0000999 liked this
Gezim Rushiti liked this
Etmond liked this
Etmond liked this
Esat Syla liked this
Esat Syla liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->