Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
26Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
nota TEORI PERMINTAAN

nota TEORI PERMINTAAN

Ratings:
(0)
|Views: 2,230|Likes:
Published by kojai71

More info:

Published by: kojai71 on Feb 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2013

pdf

text

original

 
 DPE 1013 Prinsip Mikroekonomi
TEORI PERMINTAAN, PENAWARAN DAN KESEIMBANGAN HARGAAliran Pasaran Input dan Output
Terdapat dua unit asas yang penting di dalam aliran pasaran input dan output iaitu firmadan isirumah. Sektor firma terdiri daripada pengeluar yang membuat keputusanmengeluarkan barangan atau perkhidmatan dengan cara menukar input kepada output.Firma menggunakan faktor-faktor pengeluaran (input) dan akan membayar sejumlahwang dalam bentuk sewa, upah, bunga dan untung kepada pemilik faktor pengeluaran(input) tersebut.Sektor isirumah terdiri daripada pengguna yang membelanjakan wang mereka untuk membeli barangan dan perkhidmatan. Mereka juga adalah pemilik faktor pengeluaran.Sektor firma akan membeli faktor pengeluaran daripada isirumah di pasaran faktor.Sektor isirumah pula akan menggunakan wang yang diperolehi daripada hasil penjualanfaktor pengeluaran untuk membeli barangan atau perkhidmatan di pasaran barangan.Gambarajah di bawah menunjukkan aliran pusingan faktor pengeluaran (input) dan barangan (output) di antara sektor isi rumah dengan sektor firma di pasaran faktor dan pasaran barangan.
PASARANFAKTOR FIRMAISIRUMAHPASARANBARANGAN
Aliran wangAliran barangDaripada aliran pasaran input dan output ini muncul dua konsep penting di manaisirumah meminta barangan atau perkhidmatan daripada firma dan firma menawarkan barangan tersebut dengan mengenakan bayaran yang tertentu. Maka, wujudlah istilah permintaan dan penawaran.
Permintaan
Permintaan boleh didefinisikan sebagai kehendak seseorang pengguna terhadap sesuatu barangan atau perkhidmatan pada tingkat harga tertentu. Daripada definisi ini, sekiranyaseseorang itu berkehendak kepada sesuatu, tiga perkara perlu dipenuhi iaitu:i.mesti ada kehendak / kemahuan untuk mendapatkan sesuatuii.mampu untuk memiliki mempunyai wang yang cukupiii.bercadang untuk membeliKehendak atau kemahuan seseorang pengguna perlulah disokong dengan kemampuanmembayar atau kuasa membeli pengguna tersebut. Barulah permintaan boleh dikatakansuatu permintaan yang berkesan.
Semester Ogos 2006/2007 
1
 
 DPE 1013 Prinsip Mikroekonomi
Pembahagian Jenis Barangan atau Perkhidmatan
Ada tiga yang utama iaitu:i.Barangan percuma tiada bayaran yang dikenakan. Pengguna bolehmemperolehinya tanpa apa-apa kos di dalam pengeluarannya. Contoh, air hujan dan udara.ii.Barangan awam – barang yang faedahnya dinikmati oleh setiap lapisanmasyarakat sama ada mereka meminta atau tidak. Contoh, lampu jalan yangdisediakan oleh kerajaan, sekolah, hospital, jalanraya dan kemudahan-kemudahan lain.iii.Barangan ekonomi penawaran terhad dan memerlukan bayaran untumendapatkannya.
Hukum Permintaan
Sekiranya semua faktor lain adalah tetap (ceteris paribus), maka jika harga sesuatu barang meningkat, kuantiti yang diminta terhadap barangan tersebut merosot dansebaliknya. Ini dapat ditunjukkan oleh Jadual Permintaan berikut:Jadual Permintaan Durian Pada Tingkat Harga Berbeza
Harga (RM) sekgKuantiti Permintaan(kg)
3.40103.20203.00302.80402.60502.40602.2070
Jadual Permintaan – merujuk kepada senarai kuantiti barang yang diminta pada pelbagaitingkat harga. Daripada jadual diterjemahkan dalam bentuk keluk permintaan – hubungan di antara kuantiti yang diminta bagi sesuatu barangan dengan tingkat harga barang tersebut, dengan andaian
ceteris paribus
.
Harga3.80Keluk Permintaan3.603.40D3.203.002.802.602.402.20D1020304050607080Kuantiti
Keluk Permintaan Pasaran
Semester Ogos 2006/2007 
2
 
 DPE 1013 Prinsip Mikroekonomi
Keluk Permintaan Pasaran terbentuk dengan menjumlahkan kuantiti yang diminta bagisetiap individu dalam sesebuah pasaran yang sama mengikut tingkat harga. Contohnya permintaan individu di pasaran ayam.
Jadual Permintaan Ayam oleh Ali dan Ahmad di Pasar Borong Selangor 
HargaKuantiti diminta olehAliKuantiti diminta olehAhmadKuantiti dimintaPASARAN(Ali + Ahmad)
12235104610869156912214121527
Permintaan Luarbiasa
Permintaan luarbiasa adalah bertentangan dengan hukum permintaan yang asal. Hukum permintaan yang asal menyatakan bahawa jika harga barang meningkat, andaian
ceteris paribus
maka kuantiti yang diminta untuk barangan tersebut akan merosot. Tetapi permintaan luarbiasa harga meningkat kuantiti barang yang diminta akan meningkat juga. Contoh bagi situasi ini adalah barangan mewah. Barang mewah dibeli bagi tujuanuntuk kemegahan bagi mereka yang mementingkan status atau kedudukan yang tinggi dikalangan masyarakat. Walaupun harga meningkat, tetapi pengguna sanggup membeli barangan tersebut menyebabkan permintaan bertambah. Dan ini menyalahi hukum permintaan yang asal.Satu lagi contoh permintaan luarbiasa adalah untuk barang Giffen seperti beras hancur yang digunakan oleh golongan kurang berada. Walaupun harganya merosot, sepatutnyalebih banyak beras hancur akan diminta tetapi ini tidak berlaku. Apabila harga jatuh,kuantiti yang diminta juga jatuh. Ini disebabkan kerana apabila harga beras hancur jatuh, pendapatan benar pengguna akan meningkat, dan mereka boleh membeli barangan yanglebih berkualiti dan bermutu tinggi berbanding beras hancur. Dan ini mendorong kuantitiyang diminta untuk beras hancur merosot.
Semester Ogos 2006/2007 
3

Activity (26)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Coffee Peng liked this
Nama Saya Apie liked this
Hu Goslaves liked this
Siti Nor Ain Awang liked this
Siti Nor Ain Awang liked this
Natrah Kecik liked this
Nurul Hidayah Ahmad liked this
Ayu Pinkz liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->