Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
9Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Price Za Djecu

Price Za Djecu

Ratings:
(0)
|Views: 921|Likes:
Published by islamzasve9055

More info:

Published by: islamzasve9055 on Feb 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2012

pdf

text

original

 
ADEM, 'ALEJHIS SELAM
ALLAH, DZELLE SA'NUHU, STVARA KOSMOS
Ti sigurno znas, moj mali brate i ti mala sestro, da Allah, dzelle sa'nuhu,moze sve...Njegova volja je bila da stvori ovu Zemlju na kojoj zivimo i jedemo odnjenih dobara. Stvorio je i nebesa koja vidimo kad pogledamo gore.Allah, dzelle sa'nuhu, je stvorio i meleke koji ga dostojno slave i iskrenoobozavaju, ali znas li junace i junakinjo kako je Allah nas stvorio? Kadase to desilo? Ko je bio prvi covjek?
Allahova volja
Nakon sto je Allah, dzelle sa'nuhu, stvorio meleke, pozelio je uzviseni dastvorio Adema, 'alejhis selam, i da stvori njegovo potomstvo koje ce senastaniti na Zemlji i rasiriti po njoj, koje ce od zemljoradnje zivjeti i koji ce jedni druge na Zemlji naslje|ivati.A sada dragi moji malisani, znate li od cega je Allah, dzelle sa'nuhu,stvorio Adema, 'alejhis selam, i znate li sta se deslio kada ga je stvorionas Gospodar?Hajdemo zajedno odgovoriti na ova pitanja kako bi smo shvatili velicinuAllaha Jedinog.
stvarenje adema, 'alejhis selam
Allah, dzelle sa'nuhu, je obavjestio meleke da ce na Zemlji stvoriti onogako ce je nastaniti i na njoj zivjeti, pa su se oni iznenadili i zacudili,govoreci:
»Zar ces na Zemlji postaviti onoga ko ce na njoj nered ciniti i krvprolivati?«
Pa im je Allah, dzelle sa'nuhu, odgovorio:
»Ja znam ono sto vi neznate!«
I obavjestio ih je da On stvara sta hoce i da ce oni sigurno vidjeti tostvorenje. Zatim je Allah, dzelle sa'nuhu, stvorio Adema od gline, poslijetoga udahnuo je u njega od svoga duha, pa je Adem, 'alejhis selam,poceo da se krece, misli i spoznaje...U njemu se pokrenuo dah zivota ion je prvi covjek koga je Allah, dzelle sa'nuhu, stvorio i o kojem jegovorio melekima.Ali sta se deslio sa novim stvorenjem koga je Allah stvorio?
uCenje imena
Kada je upotpunjeno stvaranje naseg pejgambera Adema, 'alejhis selam,i nakon sto je Allah, dzelle sa'nuhu, u njega udahnuo dusu, Adem je
 
poceo osjecati svojim culima i shvacati razumom koji mu je Allah, dzellesa'nuhu, dao svojom moci.Nakon ovog stvaranja, Bog, dzelle sa'nuhu, je naucio imenima svihstvorenja, a nakon toga je zatrazio id meleka da pred Ademom nabrojeimena ovih stvorenja. Oni nisu znali, pa to nisu mogli ni uraditi. Ali su seiznenadili kada su uvidjeli da to Adem moze i na tome su se uvjerili daAllah, dzelle sa'nuhu, bolje od njih zna ono sto hoce da stvori, pa sumeleki priznavajuci svoju nemoc rekli:
»Hvaljen neka si mi znamosamo ono cemu si nas ti poucio, Ti si Svemoguci i Mudri.«naredba da ademu sedZdu uCine
Allah, dzelle sa'nuhu, je tada melekima odgovorio:
»Zar vam nisamrekao da samo ja znam tajne nebesa i Zemlje, i da samo ja znamono sto javno cinite i ono sto krijete!«
Zatim je naredio da ucine sedzdu Ademu, 'alejhis selam, iz postovanja. Isvi su to uradili priznajuci time da je Adema Allah nad njima odlikovao.Ovom sedzdom priznali su Allahovu mudrost. Ali me|u melekima je bilo jos jedno stvorenje - Iblis. I njemu je Allah, dzelle sa'nuhu, naredio daucini sedzdu, ali se on, uzoholivsi se, odbio pokloniti Ademu, te takoprekrsi Allahovo nare|enje. Iblis se kasnije nije pokajao, te je tako postaonevjernik.Iblis je izgovorio rijeci kojima je pokusao opravdati svoju nepokornost.Sta mislis koje?
zaSto je iblis odbio pokloniti se ademu
Allah, dzelle sa'nuhu, je rekao Iblisu:
»Zasto nisi sedzdu ucinio?«
On je ustvrdio da je on od Adema bolji, jer je njega Allah stvorio od vatre,a covjeka od gline. On je pomislio da ga ta razlika uzdize toliko visoko,pa kako on da ucini sedzdu Ademu?!Odgovorio je rijecima:
»Ja sam bolji od njega! Mene si stvorio odvatre, a njega od zemlje.« -
pokazujuci time svoju neposlusnost.Zbog svega toga postao je od onih koji se suprostavljaju Allahovimoderedbama i ohole se prema Njemu, pa je zasluzio kaznu kojaodgovara njegovim grijesima.
iblisova sudbina
Allah, dzelle sa'nuhu, ga je kaznio za njegovu neposlusnost i protivljenjetako sto ga je proterao iz dzenneta, prokleo ga i obecao mu dzehennemna Sudnjem danu.Iblis je zatrazio od svog Gospodara da mu produzi zivot do Sudnjegdana i Allah, dzelle sa'nuhu je njegovu molbu uslisio. Ali kada je njegovazelja ispunjena Iblis je pozelio da uvijek slijedi put zla pokusavajucizavesti ljude i dzinne, kojima su oni slicni. Ali Allah, dzelle sa'nuhu, mu jedao do znanja da ma koliko se on oholio i navjerovao, nece mocinaskoditi iskrenim Allhovim robovima.
adem u dZennetu
 
Nakon sto je Iblis protjeran iz dzenneta, Allah, dzelle sa'nuhu, je stvorioAdemu suprugu, Havu, te ih je upozorio na Iblisa i njegove spletke inaredio im da ga ne slusaju niti mu se pokoravaju, jer je on njimaotvoreni neprijatelj. A znate li zasto? Zato ako budu pokorni Iblisu i oni ceizaci iz dzenneta, kao sto je i Iblis, zbog svoje neposlusnosti. U dzennetuAllah je njma dozvolio da jedu i piju sa bilo kog mjesta i koliko god hoce izele, ali im je zabranio da se priblizavaju samo jednom drvetu izme|umnogobrojnog drveca koje raste u dzennetu. Obacao im je da ce oni bitibez gladi, ze|i i umora, ako budu slusali Allahove rijeci i ako ne budu jelisa tog drveta.
Sejtanska nagovaranja
U dzennetu su Adem i njegova zena zivjeli u blagostanju i sreci. Pa seIblis rastuzio, jer je on protjeran iz dzenneta, a Adem i njegova zenauzivaju u njemu. Odlucio je izvrsiti svoje obecanje, pa poce Adema iHavu nagovarati da jedu plodove drveta koje im je Allah zabranio. On imse predstavio kao savjetnik, tako ih varajuci i splektareci im. Od njih jetrazio da to urade pokazujuci simpatije prema njima, kao da im ne zelinastetiti, vec usreciti. Bio je uporan trazeci, obuzet zeljom da AllahAdema i Havu, kao i njega, protjera iz dzenneta. A sve zbog zavisti.
plodovi drveta
Poslije prevare i zavo|enja od strane Iblisa, Adem i Hava su prisli drvetu ipoceli jesti njegove plodove, prekrsivsi Allahovu naredbu, pa ih je Allah,dzelle sa'nuhu, kao sto im je i obecao protjerao iz dzenneta. Tada jeAllah, dzelle sa'nuhu, rekao:
»Zar vam nisam zabranio da prilazite tomdrvetu i rekao da vam je sejtan uistinu otvoreni neprijatelj?«
I tako Adem i njegova zena ucinise prema sebi nepravdu poslusavsi
sejtanoverijeci, pa im Allah, dzelle sa'nuhu, zabrani boravak udzennetu i kazni ih zabog grijeha koji oni pocinise.
kajanje i pokajanje
Oboje se pokajase zbog te greske i rekose trazeci pomoc odAllaha: »Gospodaru nas, mi smo sebi nepravdu ucInili, ako namne oprostis, mi cemo sigurno biti izgubljeni.« U Allahovu, dzellesa'nuhu, plemenitost spada i to sto oprasta grjesnicima koji sepokaju. On prasta i Milostiv je.Adem i Hava se obradovase i pozeljese da ostanu u dzennetu,ali Allah, dzelle sa'nuhu, im rece: »Iza|ite iz njega svi!«I obavjestio ih je da ce onaj ko se bude kajao uci u dzennet, aonaj ko bude neposlusan na Sudnjem danu bit cu udzehennemu. Savjetovao ih je da ce im Iblis ostati vjecnineprijatelj i da on na njih nece moci uticati ako budu vjernici idobrocinitelji.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
FirmeSrbije Besplatno liked this
freesurfs liked this
Abduramanoski liked this
Abduramanoski liked this
-Dzenis Cucak- liked this
jusufbih liked this
alenaposkovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->