Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
131Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hikayat Hang Tuah

Hikayat Hang Tuah

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 8,930|Likes:
Published by norizansajili

More info:

Published by: norizansajili on Feb 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2014

pdf

text

original

 
KAJIAN ASPEK KANDUNGAN DAN BAHASA DALAM HIKAYAT HANG TUAH1.0 PENDAHULUAN
Hampir setiap bangsa di dunia ini melahirkan karya epic masing –masing. Orang Indiamelahirkan
 Ramayana dan Mahabharata
, orang Greek melahirkan
 Iliad 
 
dan Odyssey
, bangsaInggeris melahirkan
 Beowulf 
, bangsa Sepanyol melahirkan
Cid 
, dan bangsa Findlandmelahirkan
kalavala
. Dalam masyarakat Melayu, epic yang terkenal ialah
Hikayat HangTuah.
Dalam meletakkan kedudukan karya Hikayat hang Tuah di sisi kesusasteraan Melayu, ramai pengkaji menimbulkan berbagai-bagai kontroversi mengenai kedudukan sebenar karya ini.Seorang pengkaji, Kassim Ahmad yang pernah membuat kajian mengenai teks ini,meletakkan kedudukan Hikayat Hang Tuah sebagai sebuah karya epic. Alasan yangdikemukakan oleh beliau ialah bahawa watak Hang Tuah itu bukan merupakan watak manusia biasa, melainkan sebagai lambing kepada bangsa Melayu iaitu lambing kemegahan,kegagahan, kebesaran, kesetiaan, kejayaan dan kemasyhuran kepada bangsa Melayu padazaman keagungan kerajaan Melayu iaitu kerajaan Melayu Melaka. Hikayat Hang Tuah adalahsatu-satunyacontoh sastera epic yang ditakrifkan sebagai sastera epic berunsur kebangsaanatau sasterakepahlawanan berunsur kebangsaan. Hikayat ini dianggarkan terkarang selewat-lewatnya pada abad ke-17, terkemudian daripada Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu). SelainSulalatus Salatin (Sejarah Melayu), Hikayat Hang Tuah termaktub sebagai sebuah karyasastera Melayu yang terindah.
1.1 Objektif 
Objektif penulisan ini adalah untuk menerangkan dan memahami dengan lebih jelasmengenai aspek kandungan dan bahasa yang terdapat dalam Hikayat Hang Tuah.
1
 
1.2 Batasan Kajian
Penulisan ini memfokuskan tentang aspek budaya dan kemasyarakatan serta aspek bahasadan tulisan yang terkandung dalam Hikayat Hamg Tuah . Dalam aspek budaya dankemasyarakatan, aspek yang dikaji ialah manakala dalam aspek bahasa pula ialah
1.3 Kaedah
Kaedah yang digunakan dalam menghasilkan penulisan ini ialah melalui rujukan ke perpustakaan, perbincangan dengan tutor dan rakan sejawat serta melayari internet.
2.0 ISI-ISI2.1 Pengenalan
2.1.1 Pengertian dan perkembangan bahasa Melayu Klasik.Bahasa Melayu klasik dalam konteks ini dikategorikan sebagai bahasa Melayu yang pernahdigunakan atau dituturkan oleh sekelompok masyarakat pada suatu ketika dahulu. Olehkerana bahasa mempunyai cirinya yang tersendiri, ia juga turut berkembang mengikut peredaran zaman dan tahap kemajuan sesebuah masyarakat. Bahasa Melayu yang mempunyaisifat terbuka ini telah menerima pelbagai perubahan, terutamanya dari segi kosa kata.Dalammemperkatakan bahasa klasik ini, kita perlu mengimbas kembali teks melayu lama yangtertulis dalam bentuk puisi, prosa, surat perdagangan, surat perjanjian, batubersurat, batunisan dan sebagainya. Hasil tulisan itu kebanyakannya tertulis sebelum kurun masihi ke-18.Ini bererti tulisan tersebut masih dalam bentuk asalnya dengan menggunakan tulisan jawi.
2
 
Asal usul bangsa dan bahasa Melayu dapat ditentukan melalui pelbagai pendapat atau penemuan. Menurut Tun Seri Lanang dalam bukunya Sejarah Melayu bahawa bangsa Melayuini berasal daripada keturunan Raja Iskandar yang turun di Bukit Siguntang Mahamiru,Palembang, Sumatera.Dari Palembang, kerajaan ini tersebar ke Bentan, Singapura danakhirnya ke Melaka. Manakala bahasa Melayu pula, ahli sejarah tidak dapat member keterangan muktamad mengenainya. Ramai ahli sejarah berpendapat bahawa bahasa Melayudipercayai berasal dari sebuah kerajaan di Jambi yang bernama kerajaan Melayu. Pada kurunmasihi ke-7, kerajaan ini telah masuk ke dalam kerajaan Srivijaya. Kekuasaannya meliputi bahagian timur Sumateradan selatan Tanah Melayu. Bahasa Melayu dikatakan turut berkembang di tempat-tempat tersebut.Pada kurun masihi ke-9, kerajaan Srivijaya telah dikalahkan oleh kerajaan Kadaha (Kedah)dan kekalahan ini menyebabkan bangsa Melayu turut malap. Namun pada kurun masihi ke-14, kerajaan Srivijaya telah membuat perhubungan dengan kerajaan Jawa dan dengan yangdemikianbahasa dan budaya Melayu mendapat tempay di kalangann rakyatnya dan Negara-negara jiran seperti Brunei, Sulawesi dab Borneo.
Perkembangan bahasa Melayu Klasik 
Perkembangan bahasa Melayu Klasik seharusnya dikaitkan dengan perkembangan karyasastera. Ini bererti perkembangan itu bermula dari zaman sastera lisan. Dalam pengucapansastera tersebut, penuturnya tetap menggunakan bahasa sebagai pengantaranya.Perkembangan kesusasteraan sesuatu bangsa pada masa lampau merupakan gambaran yang jelas mengenai sejarah silam bangsa itu. Kekayaan kebudayaannya, sejarahnya, keperibadian bangsanya terdapat dalam naskhah Melayu lama. Sejarah telah membuktikan kewujudan
3

Activity (131)

You've already reviewed this. Edit your review.
Jee De Marco liked this
Rossa Rby added this note
bagus... tapi camne nak download...
1 thousand reads
1 hundred reads
Mohd Erzal Othman liked this
Cikgu Saiful liked this
Avralinetine Epin liked this
Sorupanathan Sadayan liked this
Anis Shafie liked this
HARRYLEE89 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->