Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
10Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
VIATA SF. IOAN

VIATA SF. IOAN

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 119 |Likes:
Published by ElianaCorina

More info:

Published by: ElianaCorina on Feb 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2014

pdf

text

original

 
A FERICITULUI IOAN EVCRATACARTE CE SE NUMESTE
LIMONARIU
SAU
LIVADA DUHOVNICEASCA
 CAPITOLUL 1
VIATA SFANTULUI BATRAN IOAN SI DESPRE PESTERA SAPSA
 
Era un batran care locuia in manastirea lui avva Evstorghie. Celintru sfinti arhiepiscopul nostru Ilie al Ierusalimului a vrut sa-l vada peacest batran, staret al manastirii. Batranul insa nu primea zicand:- Vreau sa ma duc in muntele Sinai, ca sa ma rog!Arhiepiscopul il silea sa primeasca staretia manastirii si sa plece cuaceasta vrednicie. Dar pentru ca batranul n-a voit, i-a ingaduit sa plececu fagaduiala sa primeasca staretia la intoarcerea sa. Si astfel luandu-siramas bun de la arhiepiscop , a plecat mergand la muntele Sinai, luandcu el si pe ucenicul sau. Dupa ce au trecut raul Iordan, ca la o miladepartare, batranul ainceput sa tremure si sa aiba fierbinteli. Cum numaiputea sa mearga, au intrat intr-o miva pestera intalnita in cale siucenicul a asezat jos pe batran. Pe cand era cuprins mereu defierbinteala si nu putea nici sa se miste - stateau acolo de trei zile inpestera - vede batranul in vis pe cineva care-i spune:- Spune-mi batrane, unde vrei sa mergi?- La muntele Sinai, a raspusn batranul celui aratat in vis.- Nu ! Te rog sa nu te duci, i-a spus acela.
 
Dar pentru ca nu l-a induplecat pe batran, a plecat de la el. Frigurile,insa l-au cuprins mai rau. In noaptea urmatoare i s-a aratat aceeasipersoana, cu aceeasi infatisare si i-a zis:- Ce vrei calugare, sa nu te mai scoli de aici? Asculta-ma pe mine sinu pleca!- Dar cine esti tu ? l-a intrebat batranul.- Eu sunt Ioan Botezatorul , i-a raspuns acel ce i s-a aratat . Pentruaceasta iti spun sa nu pleci cu nici un chip. Pestera aceasta mica estemai mare decat muntele Sinai, caci de multe ori a intrat in ea Domnulnostru Iisus Hristos ca sa ma viziteze. Da-mi cuvantul ca ai sa locuiesti aicisi eu am sa-ti dau sanatate!Batranul a primit cu placere si s-a legat prin cuvant ca are saramana acolo. Indata s-a facut sanatos si a ramas in pestera pana lasfarsitul vietii. Pestera aceea a prefacut-o in biserica si a adunat injurul lui multi frati. Locul acela se numeste Sapsa. In partea stanga aacestui loc se afla paraul Horat in care a fost trimis Ilie Tesviteanul intimpul secetei. Paraul Horat se gaseste in fata Iordanului.
 
CAPITOLUL 2
DESPRE BATRANUL IN PESTERA CARUIA PASTEAU LEII
In acelasi loc numit Sapsa era un alt batran. Acesta ajunsese la oviata atat de virtuoasa, incat primea leii sa vina in pestera lui si le dadeasa manace din san. Astfel, omul era plin de dumnezeiescul har al luiDumnezeu.
 
CAPITOLUL 3
VIATA PREOTULUI CONON DIN MANASTIREA PENTUCLA
Am ajuns in lavra celui intru sfinti parintele nostru Sava. Aici l-amintalnit pe avva Atanasie. Si ne povestea noua batranul zicand: pe candma aflam in chinovia Pentucla, era un preot acolo randuit cu savarsireaSfantului Botez, numit Conon, de neam cilician. Pentru ca batranul eracu viata imbunatatita, l-au randuit sa savarseasca botezurile, asa ca elungea cu Sfantul Mir si boteza pe cei care veneau la el. In timp ceungea cu Sfantul Mir o femeie, s-a smintit. De asta a dorit sa plece din
 
chinovie. Pe cand avea de gand sa plece, i s-a infatisat sfantul Ioanzicandu-i:- Rabda si-ti voi usura lupta!Intr-o zi a venit o fata din Persia ca sa se boteze. Fata era placuta lachip si foarte frumoasa, incat preotul n-a putut sa o unga cu SfantulMir. Si a asta acolo fata doua zile fara sa fie botezata. Candarhiepiscopul Petru a auzit s-a minunat de cele petrecute cu batranul siavea de cand sa randuiasca o diaconita pentru savarsirea botezului. Darn-a facut asta, ca sa nu strice randuiala. Preotul Conon, insa, si-a luathaina lui din piele de oaie si a plecat spunand:- Nu mai raman in locul acesta!Si cum mergea el spre padure, iata , il intalneste pe sfantul IoanBotezatorul, care ii spune cu voce blanda:- Intoarce-te la manastirea ta si-ti voi usura lupta!Avva Conon ii zice cu manie:- Crede-ma ca nu ma voi intoarce. Mi-ai fagaduit de atatea ori sin-ai facut nimic!Atunci sfantul Ioan l-a apucat de mana, l-a asezat jos pe untapsan si dandu-i la o parte hainele a facut asupra lui de trei orisemnul crucii mai jos de buric si i-a spus:- Crede-ma, parinte Conon, am vrut sa-ti fie rasplatita lupta ta!Dar pentru ca nu vrei, iata ti-am usurat lupta, dar n-ai rasplataostenelilor tale.Si s-a intors parintele Conon in chinovia unde era randuit sa savarseascabotezurile. A doua zi a botezat-o pe persana, fara sa priveasca cumva caeste femeie cu firea. Si a mai botezat Conon si a uns cu Sfantul Mirinca alti 12 ani, dar trupul lui n-a mai tresarit si nici n-a mai privitdaca cea botezata este femeie cu firea. Si astfel s-a pristavit.
 
CAPITOLUL 4
VEDENIA LUI AVVA LEONTIE

Activity (10)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
sherryka liked this
ginny274 liked this
faranume1 liked this
SteaEmy liked this
huxley2378 liked this
FlorinBFO liked this
efelseghi liked this
adrianaristide liked this
Dumitru Simion liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->