Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
29Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Institucii na EU

Institucii na EU

Ratings:
(0)
|Views: 2,703|Likes:
Published by batanm3623

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: batanm3623 on Feb 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

 
Семинарски труд по
Институции на ЕУ
Тема:Европската комисија
 
Скопје, 2010Содржина
1
 
1.Вовед...........................................................................32. Европска Комисија....................................................53. Почетоци и развој на Комисијата............................64.Организација на Комисијата......................................64.1 Состав на Комисијата..............................................74.2 Одговорности на комесарите.................................85.Улога и надлежности на Комисијата........................96.Како работи комисијата..............................................107.Користена литература................................................12
1.Вовед
Европската Унија (ЕУ)
 
е фамилија од демократски држави кои работат заедно зада го подобрат животот на нивните граѓани и да изградат подобро место за живот.
2
 
За само половина век 
 
Европската Унијадонесе мир и просперитет во Европа, единстванавалута вро), слободен прекуграничен иединствен пазар на стоки, услуги, лица икапитал.Прерасна во најголема трговса сила исветски лидер во областите како што сеопштествена заштита и помош за развој. Не е ничудо што прерасна од шест на дваесет и седумдржави членки.
 
Европската
 
унија
 
претставувазаедница
 
на
 
држави
 
на
 
европскиот
 
континент
,
кои
 
се
 
обединети
 
со
 
цел
 
да
 
остварат
 
заеднички
 
политички
,
економски
,
социјалнии
 
културни
 
интереси
.
Оваа
 
наднационална
 
и
 
меѓувладина
 
унија
(
заедница
)
опфаќа
27
демократски
 
земји
-
членки
.
Европската
 
Унија
 
е
 
најголемата
 
конфедерација
 
на
 
независни
 
држави
 
восветот
,
основана
 
под
 
ова
 
име
 
во
1992
год
.
со
 
Договорот
 
за
 
Европска
 
Унија
(
Мастришкиот
 
договор
).
Сепак 
,
многу
 
аспекти
 
од
 
Унијата
 
постоеја
 
и
 
пред
 
оваагодина
 
преку
 
серија
 
на
 
претходни
 
договори
,
кои
 
датираат
 
од
1951
година
.
Активностите
 
на
 
ЕУ
 
ги
 
покриваат
 
сите
 
области
 
на
 
 јавната
 
политика
,
одздравството
 
и
 
економската
 
политика
 
до
 
надворешната
 
политика
 
и
 
одбраната
.
Сепак 
,
опсегот
 
на
 
нејзините
 
овластувања
 
многу
 
се
 
разликува
 
во
 
зависност
 
оддадената
 
област
.
Во
 
зависност
 
од
 
областа
 
за
 
која
 
станува
 
збор
,
ЕУ
 
може
 
дапретставува:
(
на
 
пример
,
во
 
монетарните
 
работи
,
во
 
аграрната
,
трговскатаи
 
еколошката
 
политика
);
(
на
 
пример
,
во
 
социјалната
 
и
 
економската
 
политика
,
заштитата
 
на
 
потрошувачите
,
внатрешните
 
работи
);
(
на
 
пример
,
во
 
надворешните
 
работи
).
Клучна
 
активност
 
на
 
ЕУ
 
е
 
основањето
 
и
 
управувањето
 
со
 
заедничкиотединствен
 
пазар
,
кој
 
се
 
состои
 
од
 
царинска
 
унија
,
единствена
 
валута
(
која
 
еусвоена
 
од
12
од
27-
те
 
земји
 
членки
),
заедничка
 
аграрна
 
политика
 
и
 
заедничкарибарска
 
политика
.
Функционирањето
 
на
 
ЕУ
 
се
 
темели
 
врз
 
неколку
 
институции
:
Советот
 
на
 
Европската
 
унија
 
(
законодавно
 
водечко
 
одлучувачко
 
тело
 
наЕвропската
 
унија
,
што
 
ги
 
претставува
 
индивидуалните
 
земји
-
членки
)
Европската
 
комисија
 
(
политичка
 
независна
 
институција
 
која
 
ги
 
застапуваи
 
промовира
 
интересите
 
на
 
ЕУ
 
како
 
целина
)
Европскиот
 
парламент
 
(
избрано
 
тело
 
кое
 
ги
 
претставува
 
граѓаните
 
наЕУ
)
Европскиот
 
суд
 
на
 
правда
 
(
го
 
поддржува
 
спроведувањето
 
на
 
Европскотоправо
)
и
3

Activity (29)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
majamende liked this
Ebru Yonuzovska liked this
Gjorgi Janev liked this
Ivana Lazeska liked this
Zhive liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->