Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
26Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sinopsis Novel

Sinopsis Novel

Ratings:
(0)
|Views: 2,767|Likes:
Published by saupiahhassan

More info:

Published by: saupiahhassan on Feb 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/25/2013

pdf

text

original

 
Sinopsis novel“Azfa Hanani”
TAKUT
Azfa Hanani merupakan murid tingkatan 5 Kenanga Sekolah MenengahSri Dian.
Ketika belajar dalam tingkatan 3, dia bersekolah di sebuah kampungyang jauhnya 15 km dari sekolah barunya.
Dia berpindah ke sekolah itu kerana terpilih untuk belajar dalam aliransains tulen.
Azfa Hanani dipelihara oleh pak longnya kerana ibu bapanya telahmeninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya ketika dia masihbayi lagi.
Ketika membuat uji kaji di dalam makmal sains, Falina, Aini danKamilah tidak terhenti-henti berbicara tentang kehilangan buku-bukurujukan sains di perpustakaan.
Azfa Hanani berasa tersindir kerana dia ada mengambil buku rujukanFizik Moden dan beberapa buah buku rujukan lain.
Dia berbuat demikian kerana dia tidak mampu membeli buku-bukurujukan lantaran kemiskinan pak long ditambah lagi bebanan merawatanak sulungnya yang lumpuh.
Dia ingin memperbaiki kelemahannya dalam subjek tersebut.Disebabkan juga dia lemah dalam sujek Bahasa Inggeris, dia mendapatperhatian guru kaunseling iaitu cikgu Zamin sehingga dicemburui olehKamilah.
Azfa Hanani berasa takut jika perbuatannya dapat dikesan oleh pihakperpustakaan. Dia tidak dapat menumpukan perhatian kepada uji kajiyang dilakukan pada hari itu. Dalam kebimbangan itu, dia dipanggiloleh pengetua.
SIAPA MEREKA?
Azfa Hanani diiring oleh Rozlan dan Nordin ke bilik pengetua. Nordinialah rakan sekampungnya iaitu Kampung Merpati. Bapanya, Pak HajiArshad merupakan ketua kampung yang banyak menghulurkanbantuan kepada pak longnya sejak Zuraini lumpuh.
Apabila sampai di bilik pengetua, kebimbangan Azfa Hanani redasedikit kerana Cikgu Yazid, guru perpustakaan dan Cikgu Habib gurudisiplin tidak ada di situ.
Di situ ada Kak Rozan iaitu kakak ipar Nordin dan sepasang suamiisteri kenalan kak Rozan ketika belajar di Amerika Syarikat iaitu EncikMazran dan Puan Syafinaz.
Mazran Syafinaz mengajak Azfa Hanani (Nani) berpindah ke KualaLumpur dan menyamar sebagai Murni, anak Datin Maziah.
1
 
Sebenarnya Murni telah meninggal dunia dalam kemalangan tetapiDatin Maziah tidak dapat menerima hakikat dan menganggap Murnimasih hidup.
Nani disuruh menyamar menjadi Murni untuk mengubat penyakit DatinMaziah.
Nani bersetuju kerana memberi peluang kepadanya melepaskan diridaripada ditangkap atas kesalahan mencuri buku dan dapatmeneruskan pelajarannya.
KERANA TERDESAK 
Pagi itu, Nani menunggu abang Mazran dan kak Finaz. Kak Rozan danabang Norman telah pun menyampaikan hasrat abang Mazran untukmembawa Nani ke Kuala Lumpur kepada pak long dan mak long. Paklong dan mak long bersetuju.
 Jika tidak, mereka berhasrat untuk menamatkan persekolahan Nanidisebabkan kemiskinan. Nani sedar bahawa dia bukan anak saudaraDatin Maziah atau kembar Murni kerana mak longlah yang menyambutkelahirsnnya dulu.
Menurut cerita, ibu bapa Nani lulusan universiti sepatutnya menjadidoctor dan peguam tetapi mereka telah terlibat dalam kemalangan.Hanya Nani terselamat.
Nani mengetahui bahawa nama sebenar abang Mazran ialah TengkuMazran. Abang Mazran menceritakan tentang kemalangan yangmeragut nyawa Murni dan Datin Maziah pula disahkan koma. Untukmengubat hati Datin, mereka merahsiakan kematian Murni denganmengatakan bahawa Murni (Nini) ke Jepun untuk program pertukaranpelajar.
Setelah sebulan, datin mulai sgak akan helah mereka. Oleh sebab itu,apabila melihat gambar Nani yang sebaya dan seiras dengan Nini,mereka bercadang supaya Nani menyamar sebagai Nini. Sebagaibalasan, mereka akan membiayai kos perubatan Zuraini yang lumpuhitu dan membiayai pelajaran Nani.
SEAWAL KEHADIRAN
Di dalam bilik sebuah Hotel Univer, Nani dilatih untuk menjadi Nini iaitucara makan, cara bercakap, cara berpakaian dan mencium DatinMaziah sebelum ke mana-mana.
Kak Finaz menyediakan dialog yang berkaitan dengan soalan-soalanyang mungkin ditanya oleh Datin Maziah antaranya ialah pengalamandi Jepun .
Apabila sampai di banglo Datin Maziah, pembantu rumah iaitu MakLeha amat terkejut kerana paras rupa Nani amat serupa dengan Nini. Tengku Muzaffar, abang Nini pula kelihatan tidak selesa dengankehadiran Nani dan menyindirnya dengan kata-kata yang menyakitkanhati Nani.
2
 
Nani ingin mengethui sikap Datuk Makmur terhadap kehadirannya.Datuk Makmur jarang pulang ke rumah sejak dia berkahwin denganwanbita muda dua tahun lalu.
Nani teringatkan rakan-rakan sekolahnya. Melalui Nordin, yang sempatditemui sebelum ke Kuala Lumpur, dia mendapat tahu bahawa pencuribuku perpustakaan telah ditemui tetapi nama Nani tidak tersenarai.
Nani bercadang ingin memulangkan buku-buku yang dipinjam itumelalui cikgu Zamin.
Apabila Nani menemui Datin Maziah untuk kali pertama, Nani berjayamelakonkan watak Nini, Cuma Datin hairan suara Nani tidak serupadengan Nini.
SEBAGAI MURID BARU
Nani mula belajar di Sekolah Menengah Taman Sari dalam tingkatan 5Sains 1. Dia berkenalan dengan Nina atau Tengku Ellina, saudara duapupu Tengku Murni.
Dia keliru sama ada untuk memakai tanda nama Azfa Hanani atau Tengku Murni. Cikgu menyuruh dia memakai nama sebenar tetapiabang Mazran menyuruhnya memakai nama Nini kerana takut terlupaapabila berhadapan dengan Datin Maziah.
Cikgu Ramzan yang mengajar Bahasa Inggeris mengemukakan soalanbertubi-tubi lalu memberikan komen yang wajahnya seiras denganMurni tetapi tidak fasih berbhasa Inggeris seperti Nini.
Abang Mazran dan Kak Finaz berjanji akan membantu mengatasikelemahan penguasaan bahasa Inggeris Nani.
Dia menjadi ahli persatuan Pelajar Tingkatan Lima dan berkenalanadengan Muhammad Ekran Bin Muhammad, pengerusi persatuan.
Di dalam makmal Sains Fizik, dia dapat menjawab soalan Cikgu Sanidengan lancar kerana uji kaji itu telah dibuat di sekolah lama. Lailimenyindir Nani.
Ellina memberitahu Nani bahawa Laili, Ika dan Fuzi dikenali sebagaiBudak Glamor di sekolah itu. Laili tidak menyukai Nini kerana tidaksehaluan. Nini tidak suka akan peragai Laili yang terlalu menunjuk-nunjuk bahawa dia anak orang kaya.
Ellina masih meragui kematian Nini kerana kad pengenalannya tidakditemui dalam kemalangan itu.
IMBALAN BUDI
Apabila pulang dari sekolah, Datin Maziah sudah menanti di anjungrumah. Nani melakonkan watak Nini, mencium dahi Datin, bermanjadan makan menggunakan sudu dan garpu.
3

Activity (26)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Lukreiza Abdullah liked this
Misha Ajehra liked this
Alia Amira liked this
Chuck Hannah Glee liked this
noratiqahghazali liked this
Drift Langkawi Dayat liked this
Syed Amirul liked this
Min En Lim liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->