Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
60Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
6. RulmenŢi. Montaje Cu RulmenŢi

6. RulmenŢi. Montaje Cu RulmenŢi

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 6,001 |Likes:
Published by Dragos_Hodorogea

More info:

Published by: Dragos_Hodorogea on Feb 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

 
6.
RULMENŢI. MONTAJE CU RULMENŢI
6.1. DEFINIRE. CARACTERIZARE. DOMENII DE UTILIZARE.CLASIFICARE
Lagărele sunt definite ca organe de maşini utilizate pentru susţinerea arborilor sau a altor  piese cu mişcare de rotaţie, servind pentru preluarea sarcinilor care acţionează asupra acestora.Dacă frecarea din interiorul lagărului este frecare cu rostogolire, lagărele se numesc lagăre curostogolire.
 Rulmentul 
este elementul principal al lagărului cu rostogolire. Alături de rulment, încomponenţa larului cu rostogolireintră fusul arborelui, carcasa, elementelede fixare axială, sistemele de ungere şide etanşare.Rulmenţii (fig. 6.1) sunt ansambluriindependente, formate din: inel exterior (1), cu cale de rulare la interior; inelinterior (2), cu cale de rulare la exterior;corpuri de rostogolire (3) şi colivie (4),care împiedică contactul dintre corpurilede rostogolire prin dispunereaechiunghiulaa acestora. La unelelare, pentru reducerea gabarituluiradial, se utilizează rulmenţi fără inelulinterior sau fără ambele inele, caz în carese execută căi de rulare pe fusularborelui şi, eventual, pe carcasă.Principalele
avantaje
ale lagărelor cu rostogolire sunt:
randament ridicat;
capacitate mare de încărcare pe unitatea de lungime, deci gabarit axial redus;
consum redus de lubrifiant;
întreţinere uşoară;
interschimbabilitate, datorită standardizării internaţionale.
 Dezavantajele
lagărelor cu rostogolire sunt:
gabarit radial relativ ridicat;Fig. 6.1 Elementele componente ale unui rulment
 
durabilitate scăzută la funcţionarea cu turaţii foarte mari sau în prezenţa şocurilor şivibraţiilor.În prezent, lagărele cu rostogolire constituie principalul tip de lagăr utilizat în construcţia demaşini, domeniile de folosire fiind limitate doar de necesitatea realizării unor turaţii foarte marisau de prezenţa şocurilor şi vibraţiilor.Clasificarea rulmenţilor se face după o serie de criterii.
După forma corpurilor de rostogolire (fig. 6.2), se deosebesc: rulmenţi cu bile, rulmenţi curole cilindrice, rulmenţi cu ace, rulmenţi cu role conice, rulmenţi cu role butoi simetrice sauasimetrice.
 
Fig. 6.2 Corpuri de rostogolire
 Numărul de rânduri de dispunere a corpurilor de rostogolire împarte rulmenţii în rulmenţicu corpurile de rostogolire dispuse pe un rând, pe două rânduri sau pe mai multe rânduri.
După capacitatea de preluare a deformaţiilor unghiulare se deosebesc rulmenţii obişnuiţi(care pot prelua abateri unghiulare foarte mici) şi rulmenţi oscilanţi (cu capacitate ridicată de preluare a abaterilor unghiulare).
Direcţia sarcinii principale preluate împarte rulmenţii în: rulmenţi radiali (preiau sarciniradiale şi, eventual, sarcini axiale mici), rulmenţi axiali (preiau sarcini axiale), rulmenţi radial-axiali (preiau, în principal, sarcini radiale, dar şi sarcini axiale), rulmenţi axial-radiali (preiau, în principal, sarcini axiale, dar şi sarcini radiale).
După construcţia şi materialul coliviei, se deosebesc rulmenţi cu colivie ştanţată (din tablăde oţel) sau cu colivie masivă (din textolit, alamă, duraluminiu etc.).
După elementele de etanşare cuprinse în construcţia rulmentului, rulmenţii pot fi:neetanşaţi (fără sisteme de etanşare proprii), etanşaţi (umpluţi cu unsoare consistentă şi prevăzuţi,între inele, pe ambele feţe, cu discuri din materiale nemetalice), protejaţi (umpluţi cu unsoareconsistentă şi prevăzuţi, între inele, pe ambele feţe, cu discuri din materiale metalice).
După valoarea jocului radial se deosebesc rulmenţi cu joc radial normal, mărit saumicşorat, joc determinat de precizia de execuţie care poate fi normală sau ridicată.
După dimensiunile de gabarit, conform standardelor, se deosebesc serii de diametre (cudiferenţe pe direcţie radială) şi serii de lăţimi (cu diferenţe pe direcţie axială – numai la rulmenţiicu role), acestea influenţând capacitatea de încărcare a rulmenţilor.Standardizarea rulmenţilor, pe plan mondial, cuprinde o mare diversitate constructivă şitipodimensională. Recunoaşterea rulmenţilor se face pe baza unei simbolizări, de asemenea,standardizate. Simbolizarea se face printr-un şir de litere sau cifre care semnifică, în ordine{Tipul rulmentului}{Seria de lăţimi}{Seria de diametre}{Diametrul interior}.
Tipul rulmentului poate fi o cifră (3 – pentru rulment radial-axial cu role conice, 6 –  pentru rulment radial cu bile, 7 – pentru rulment radial-axial cu bile etc.) sau un grup de litere, pentru rulmenţii radiali cu role cilindrice (N – pentru rulment radial cu role cilindrice cu doi
 
umeri la inelul interior, NU – pentru rulment radial cu role cilindrice cu doi umeri la inelulexterior etc.).
Seria de lăţimi este o cifră, cu atât mai mare cu cât lăţimea rulmentului este mai mare.Apare doar la anumite tipuri de rulmenţi (în general, la cei cu role).
Seria de diametre este o cifră, cu atât mai mare cu cât diametrul exterior este mai mare.
Diametrul interior rezultă prin înmulţirea cu 5 a numărului format din ultimele două cifreale simbolului.Pentru exemplificare: simbolul
6205
reprezintă un rulment radial cu bile (
6
), din seria dediametre
2
, cu diametrul interior de 5 x
05
= 25 mm;
3
 
0
 
2
 
06
reprezintă un rulment radial-axial curole conice (
3
), din seria
0
de lăţimi, din seria
2
de diametre şi cu diametrul interior de 5 x
06
=30 mm.
6.2. PRINCIPALELE TIPURI DE RULMENŢI
Rulmenţii radiali cu bile pe un rând
[4, 11, 12, 14, 108, 109, 110] (fig. 6.3) sunt utilizaţi pentru preluarea de sarcini radiale medii şisarcini axiale mici în ambele sensuri. Aceştirulmenţi se execută în mai multe varianteconstructive: normali (fig. 6.3, a); protejaţi,cu capace metalice dispuse pe o parte (-Z,fig. 6.3, b) sau pe ambele părţi (-2Z, fig.6.3, b); etanşaţi, pe o parte (-RS, fig. 6.3, c)sau pe ambele părţi (-2RS, fig. 6.3, c); cucanal practicat pe inelul exterior, normal(-N, fig. 6.3, d) sau protejat pe o parte(-ZN, fig. 6.3, d). Inelele au prevăzute căide rulare adânci prin umerii cărora pot fitransmise sarcinile axiale. Razele de curbură ale căilor de rulare asigură contact teoretic liniar înstare încărcată dar punctiform în stare liberă. Jocul din rulmenţi asigură posibilitatea preluăriiunor abateri unghiulare ale axelor celor două inele de până la 8`. Funcţionarea cu abateriunghiulare între inele conduce la reducerea durabilităţii rulmentului, motiv pentru care utilizareaacestor rulmenţi se limitează la arbori a căror lungime nu depăşeşte de 10 ori diametrul fusului derulment.
Rulmenţii radiali oscilanţi cu bile pe două rânduri
[4,11, 12, 14, 108, 109, 110] (fig. 6.4) se utilizeapentru preluarea de sarcini radiale medii-mari şi de sarcini axiale mici-medii în ambele sensuri, permiţând abateri unghiulare ale axelor celor două inele de până la 2,5…3º. Inelul interior este prevăzutcu două căi de rulare de forma celor de la rulmenţi radiali cu bile pe un rând. Calea de rulare de pe inelul exterior este sferică,oferind posibilitatea inelului interior şi bilelor să oscileze în jurul centrului rulmentului. Se recomandă utilizarea acestor a b c dFig. 6.4 Rulmenţi radialioscilani cu bile pe două rânduri

Activity (60)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Zusu liked this
mihai37 liked this
Larisa Petcu liked this
Larisa Petcu liked this
horiavintila liked this
Klein Elizabeth liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->